Liberalul Crin Antonescu se plange de actualul Executiv ca ii alunga pe oamenii numiti de PNL in functiile serviciilor din administratia locala. Critica vehement actul normativ asumat de premierul Emil Boc de pe pozitia unui lider cu pretentii la castigarea alegerilor prezidentiale, care simte ca partidul sau va pierde sprijinul protejatilor liberali impusi in fruntea unor institutii in urma cu patru ani de guvernul condus de Tariceanu. Totodata, realizeaza ca "piesa de teatru", cum este caracterizata ordonanta de urgenta privind institutiile deconcentrate, "asteptata de armata clientelara portocalie si de cea rosie" diminueaza efectul actiunilor promovate de PNL in Transilvania pentru recastigarea unor pozitii importante in orasele mari din regiune. Prin urmare, liberalii se vad loviti de o masura politica proclamata administrativa, aflata in mana noii puteri, care, nu mai este nici un secret, prelungeste in mod evident practicile folosite dintotdeauna de guvernanti in numirea directorilor de institutii publice.
Antonescu nu neaga insa adevarul ca si PNL a pus in functii pe criterii clientelare oameni apropiati partidului pentru a obtine capital electoral in perioada mandatului si la alegeri. Are insa grija sa transfere responsabilitatea producerii acestui fenomen conducatorilor PSD, care ofereau inca din 1992 posturi publice de sef in schimbul inscrierii in partid. Obiceiul a fost continuat mai tarziu si de CDR, fara ca liderii sa se simta jenati de schimbarea directorilor din teritoriu care nu erau inregimentati in formatiunile iesite castigatoare la alegerile din 1996. Nici liberalii nu au facut exceptie in anul 2005, cand i-au demis urgent pe toti sefii de institutii publice numiti de fosta putere pesedista. Timp de patru ani, conducerea PNL, din care a facut parte si Crin Antonescu, nu a avut nimic sa-si reproseze, chiar daca la varful partidului se stia foarte bine ca a fost comis un abuz atunci cand au hotarat eliminarea functionarilor publici membri PSD si PDL pe criterii preponderent politice.
Numirile protejatilor au fost infaptuite prin "concursuri si imprejurari", lucru recunoscut recent de Antonescu, adica in acelasi mod in care vrea sa procedeze noul guvern, de data asta in baza unei ordonante de urgenta despre care Boc spune ca ar promova competenta si, evident, interesele unui Executiv cu o majoritate confortabila in Parlament. Cu asemenea "executii" primitive, poate ca liberalii nu ar trebui sa vorbeasca atat timp cat le-au prescris acelasi tratament directorilor institutiilor descentralizate. Nu pentru ca nu ar avea dreptate, ci din cauza meschinariei de care dau dovada ex-guvernantii in tentativa de a arata ca numirile publice in teritoriu in perioada mandatului lor ar fi fost facute corect. Acum PNL a devenit judecatorul deconcentratelor, pe care le-a intretinut fara nici o rusine cand a fost la putere, pentru a nu pierde capital politic. Se alatura astfel opozitiei facute de alte partide si de majoritatea sindicatelor, care au sesizat Avocatul Poporului in vederea atacarii Ordonantei 37 la Curtea Constitutionala.
Liberalii sustin ca actul normativ, care nu ar fi nici pe placul lui Traian Basescu, risca sa scoata Romania din cadrul european (sic) in ceea ce priveste reforma in domeniul modernizarii administratiei. Capii coalitiei nu pun insa mare pret pe sugestiile presedintelui privind modificarea ordonantei cu pricina. Nu mai departe de ieri, Dan Nica declara ca nimic nu se va schimba in ceea ce priveste decizia Guvernului de a pune in aplicare actul normativ referitor la unitatile descentralizate. Cu alte cuvinte, nu se va tine seama de nici un fel de sugestie sau amendament, indiferent ce spun unii sau altii. Motivul: ordonanta pune PDL si PSD intr-o realitate pe care o transforma in autoritate deplina. Este vorba despre mii de oameni care pot pune in miscare un capital electoral mult mai mare intr-o competitie de anvergura, asa cum sunt alegerile europarlamentare si prezidentiale.
Cum sa se dea cu piciorul la depenelizarea tarii, avand painea si cutitul in mainile lui Boc si Geoana? Apoi, dumneavoastra chiar credeti ca presedintele este sincer cand cere ca Guvernul sa mai reflecteze putin asupra ordonantei institutiilor descentralizate? Atentie, sugestia a fost facuta sambata, in conditiile in care demiterea directorilor liberali incepuse de vineri. seful statului se desparte formal de premier, fara sa spuna raspicat ce il nemultumeste. Pare ca se intoarce impotriva lui Boc pentru ca opinia publica sa fie convinsa de faptul ca vinovati de demiterea sefilor si sefuletilor din institutiile publice pe criterii politice sunt guvernantii, presedintele neavand nici un amestec in prigoana ordonata din Palatul Victoriei. Fals. Decizia in privinta deconcentratelor este in mana actualei puteri, Cotroceniul fiind parte din ea. Pe urma, pe Traian Basescu il dau voturile afara din casa, cumva? Dar pe Geoana? Sa fim seriosi! Cand ai persoane loiale in tara, siguranta zilei de maine este mult mai mare. Veti vedea ca, odata instalata in functii, clientela politica va sta in pozitia de drepti si cand nu se va suna in goarna. Chiar si in vreme de austeritate.