18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialTortionari acuzati ca au lichidat "Garda Alba"

Tortionari acuzati ca au lichidat „Garda Alba”

Istoricii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania au sesizat Parchetul Militar Cluj in legatura cu doi fosti subofiteri de Securitate si un fost sublocotenent, acuzati ca i-au torturat si aruncat intr-o groapa comuna pe capii rezistentei anticomuniste care luptau in anii ‘40 in muntii din zona Nasaudului.

Membri ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului au participat ieri in judetul Bistrita-Nasaud la identificarea unei gropi comune in care au fost aruncati dupa executie, in 1949, trei partizani ai organizatiei de rezistenta anticomunista "Garda Alba". Cei trei partizani din Bistrita-Nasaud executati de Securitate inainte de a fi condamnati sunt Ioan Leonida Bodiu, care era conducatorul grupului de rezistenta anticomunista, Ioan Burdet si Toader Dumitru. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, care a cercetat cazul celor trei victime ale Securitatii, a facut publice ieri si numele tortionarilor acestora. Liviu Pangratiu, care era la data comiterii asasinatului sublocotenent de Securitate, Liviu Herta si Traian Seserman, care detineau grade de subofiteri de Securitate in momentul crimei, toti din Bistrita, au fost dati de institut pe mana Parchetului Militar Cluj pentru asasinatul din 1949.

 

Potrivit istoricilor, in data de 8 iulie 1949, pe un deal de langa satul Nepos, comuna Feldru, din judetul Bistrita-Nasaud, cei trei tortionari, impreuna cu ortacul lor Grigore Pop, precum si cu agentul NKVD Vasile Vianu, trimis pe post de medic legist, i-au torturat cu salbaticie, iar apoi i-au impuscat pe cei trei eroi ai rezistentei anticomuniste din "Garda Alba". Istoricul clujean Gheorghe Petrov povesteste ca tortionarii au batut tarusi de lemn in gura victimelor, apoi au tras cu mitraliera in ele, sub pretextul ca ar fi incercat sa evadeze. Desi cei trei bistriteni au fost executati in data de 8 iulie 1949, fara o condamnare, dupa moartea lor Securitatea a inscenat un proces. Procurorul Cretu si judecatorul Zeno Barbu, ultimul de la Tribunalul Militar Cluj, i-au condamnat, pe 10 noiembrie 1949, pe Ioan Leonida Bodiu, Ioan Burdet si Toader Dumitru la ani grei de inchisoare.

 

Doi dintre tortionari, Grigore Pop si Vasile Vianu, au murit intre timp, la fel si fostul colonel de Securitate Mihai Patriciu, sef al Regionalei Cluj de Securitate, cel care a ordonat asasinatul. Ceilalti trei, care sunt inca in viata, primesc astazi pensii cuprinse intre 20 si 60 milioane lei vechi si nu au fost deranjati de nici o ancheta pana acum.

»  Tortionarii au batut tarusi de lemn in gura victimelor, apoi au tras cu mitraliera in ele, sub pretextul ca ar fi incercat sa evadeze.

Cele mai citite

Tiberiu Bălan revine la Universitatea Cluj ca antrenor al echipei de tineret!

Fostul fotbalist se întoarce la clubul care l-a format, fiind optimist în privința potențialului său ca antrenor și al clubului în general. Tiberiu Bălan, fost...

Fete de 14 și 15 ani, agresate sexual de un bărbat de 68 de ani

Două minore de 14 și 15 ani au fost agresate sexual de către un bărbat de 68 de ani. Incidentul a avut loc în...

Levent Sali reacționează după ce soția sa l-a acuzat că a bătut-o

Levent Sali, actorul cunoscut din serialul „Pariu cu viața”, a reacționat pentru prima dată după ce soția sa, Dalia, l-a acuzat de violență domestică...
Ultima oră
Pe aceeași temă