18.1 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSportCoalitia ar putea reanaliza ordonanta deconcentratelor

Coalitia ar putea reanaliza ordonanta deconcentratelor

» Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a urecheat la Congresul UDMR, tinut la Cluj, pe premierul Emil Boc. seful statului i-a reprosat sefului Guvernului adoptarea ordonantei de urgenta referitoare la demiterea sefilor de institutii descentralizate. Insa rapid ministrul Radu Berceanu a anuntat reanalizarea ordonantei in cadrul coalitiei de guvernare.

De altfel, tema institutiilor descentralizate si a descentralizarii a fost laitmotivul discursului lui Traian Basescu de la Cluj. "Am speranta ca, pana la sfarsitul anului, angajamentele actualului Guvern cu privire la descentralizare, la cresterea nivelului de autonomie a comunitatilor locale, se vor materializa in actiune, si nu in declaratii. si pentru ca veni vorba de structuri descentralizate in teritoriu, probabil ca cele doua partide aflate la guvernare si prezente aici prin reprezentanti la varf vor mai reflecta putin asupra proaspetei ordonante cu privire la aceste institutii", a spus Traian Basescu, in aplauzele delegatilor la Congresul UDMR.

Presedintele PDL, premierul Emil Boc, a incasat aceasta mustruluiala de la Traian Basescu fara prea multe comentarii, cu toate ca acuzele formulate de seful statului au venit la doar o zi dupa ce sefii institutiilor deconcentrate au fost demisi in masa. Emil Boc s-a ferit sa dea un raspuns direct criticilor formulate de presedintele Romaniei. "In privinta descentralizarii, presedintele Romaniei a expus foarte multe dintre punctele pe care as fi dorit sa le mentionez si vreau doar sa va asigur ca exista aceasta determinare din partea Guvernului Romaniei sa duca pana la capat procesul de descentralizare", le-a spus participantilor la Congresul UDMR Emil Boc, in timp ce deja Traian Basescu parasise sala. "Pe 4 mai avem finalizate in cadrul Guvernului actele normative care pregatesc descentralizarea in domeniul educatiei, in domeniul sanatatii, in domeniul administratiei publice, in domeniul agriculturii.

 

Actele normative sunt sub forma hotararilor de guvern, a ordonantelor de urgenta, a proiectelor de lege, astfel incat,anul acesta intregul pachet sa fie adoptat", a spus premierul, care a evitat sa isi asume un angajament concret referitor la reanalizarea ordonantei prin care sefii institutiilor deconcentrate au fost destituiti. In replica, Emil Boc a incercat sa se apere in fata criticilor presedintelui. "Guvernul este interesat de performantele manageriale in toate institutiile si pentru toate etniile", a declarat Boc. Insa imediat a reactionat alt lider PDL, care s-a grabit sa anunte ca alianta guvernamentala ar putea reanaliza ordonanta privind deconcentratele. "S-ar putea sa reanalizam, daca domnul presedinte a spus un lucru la care putem sa reflectam. Luni (n.r. – astazi) se intruneste consiliul de conducere si probabil ca asta va fi unul dintre subiecte", a precizat Berceanu.

Situatia a fost insa imediat speculata de liderii partidelor de opozitie. PNL a anuntat ieri ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa nu promulge ordonanta privind deconcentratele.
De asemenea, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca participantii la Congresul de la Cluj au votat o rezolutie prin care cer Guvernului sa revina asupra ordonantei de urgenta referitoare la institutiile deconcentrate. "Suntem constienti ca nu noi decidem, pentru ca nu avem voturile necesare, dar vom protesta si in Parlamentul Romaniei impotriva acestei ordonante care politizeaza o serie de institutii care, dimpotriva, ar fi trebuit depolitizate in acest moment", a spus liderul UDMR.

Cele mai citite

Alegeri prezidenţiale 2024: TVR propune o dezbatere cu toţi cei 14 candidaţi

Televiziunea Română a găzduit astăzi, 23 octombrie, întâlnirea dintre reprezentanţii candidaţilor la primul tur al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc în luna noiembrie,...

Turismul intern domină majoritatea regiunilor din România, cu excepția București-Ilfov

În 2023, majoritatea regiunilor din România s-au bazat pe turismul intern, având o pondere a turiștilor străini sub 20% din totalul înnoptărilor în unitățile...

AEP, Autoritatea Electorală Permanentă, oferă bani pentru alegerile prezidențiale: cum devii membru în secțiile de votare

Pentru a deveni membru al unei secții de votare în cadrul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, procesul implică mai mulți pași și respectarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă