Criza financiara propagata din statele dezvoltate s-a transformat intr-o problema economica mondiala si devine o criza a somajului in fata careia nicio regiune nu este imuna, iar tarile sarace sunt cele mai vulnerabile, potrivit unui raport realizat in comun de Banca Mondiala si FMI, citat de Mediafax.
Statele cu venituri medii, categorie in care este inclusa si Romania, au fost primele dintre tarile in curs de dezvoltare care au resimtit impactul crizei financiare, deoarece de bazeaza masiv pe fluxurile de capital privat din strainatate, se arata in raport.
Dupa aparitia crizei economice, statele in curs de dezvoltare au inregistrat cele mai accentuate ritmuri de scadere din ultimele decenii ale intrarilor de capital privat.
Tarile cu venituri medii si mici vor fi afectate sever in acest an de un al doilea val de efecte ale recesiunii si declinului comertului la nivel international. Statele sarace se vor confrunta, in special, cu reducerea exporturilor, a activitatii in turism, a investitiilor directe straine, volatilitatea preturilor materiilor prime si, probabil, scaderea ajutorului din strainatate.
Aceste socuri vor lovi veniturile publice, reducand spatiul de manevra pentru implementarea de programe de stimulare economica din bani publici.
"O recesiune globala cere o solutie globala. Criza a inceput pe pietele financiare ale statelor dezvoltate, astfel ca pentru a rezolva problemele economice vor trebui, in primul rand, stabilizate tocmai aceste piete", explica autorii raportului.
Banca Mondiala si FMI subliniaza ca statele dezvoltate vor trebui sa intervina prin actiuni coordonate pentru a restabili increderea in sistemele financiare si sa stimuleze cererea.
In plus, sunt necesare masuri urgente pentru a atenua impactul crizei in tarile in curs de dezvoltare. Astfel, in aceste state va trebui stimulata cresterea economica, protejand, in acelasi timp, populatia saraca.
Raportul noteaza o serie de masuri prioritare in vederea redresarii economiilor statelor in curs de dezvoltare, printre care asigurarea unei politici fiscale adecvate pentru protejarea populatiei sarace sau a categoriilor mai vulnerabile si pentru a stimula cresterea economica.
Printre alte prioritati sunt mentionate intarirea sistemului de protectie sociala si sustinerea programelor de infrastructura, prin care se pot crea locuri de munca si se asigura, totodata, baza dezvoltarii economiice viitoare.
Cele doua institutii financiare insista asupra importantei sustinerii sectorului privat, prin imbunatatirea mediul de afaceri pentru a fi stimulate investitiile. Raportul arata ca o atentie deosebita va trebui acordata consolidarii sistemului financiar, astfel incat companiile mici si mijlocii sa aiba acces la finantare pentru comert si investitii, situatie care va duce la crearea de noi locuri de munca.
Banca Mondiala si FMI avertizeaza ca guvernele trebuie sa reziste tentatiei implementarii de masuri protectioniste si sa mentina deschis comertul international si sistemul financiar.
In acelasi timp, institutiile financiare internationale vor trebui sa joace un rol important in acoperirea deficitului de finantare din statele in curs de dezvoltare, generat de reducerea fluxurilor de capital din strainatate, se mai arata in raport.
Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro