Bugetarii cu functii de conducere din structurile deconcentrate isi pot pierde functia, insa nu si locul de munca daca vor sa mai lucreze in sistemul bugetar, a declarat vineri ministrul Muncii, Marian Sarbu, citat de Newsin.
"Nimeni dintre cei care vor sa munceasca in sistemul bugetar nu-si va pierde locul de munca. Insa ei trebuie sa inteleaga ca niciun stat nu poate garanta functii de conducere", a mai spus Sarbu.
Toti sefii serviciilor deconcentrate au primit joi si vineri (23 si 24 aprilie) decizii de demitere, iar in urmatoarele 30 de zile intra in vigoare preavizul impus de Codul Muncii pentru functiile de conducere, interval in care se vor desfasura si concursurile pentru desemnarea noilor sefi.
Functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta adoptate miercuri de Guvern, potrivit textului actului normativ.
La expirarea termenului de 32 de zile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale vor fi conduse de un director coordonator, ajutat de unul sau mai multi adjuncti. Acestia sunt numiti prin act administrativ al ordonatorului principal de credite in subordinea, coordonarea sau sub autoritatea caruia functioneaza serviciul.
Actul normativ precizeaza ca functiile de conducere sunt exercitate in baza unui contract de management incheiat cu ordonatorul principal de credite, pe o perioada de maximum 4 ani. Contractul – care este asimilat contractului individual de munca – prevede, printre altele, obiectivele si indicatorii specifici de performanta.
Remuneratia va fi stabilita prin contractul de management, la nivelul maxim al salariului pentru functia de consilier gradul 1 A din cadrul ministerelor, la care se adauga toate drepturile prevazute de lege pentru functiile de conducere.
Contractele de management educational aflate in derulare inceteaza in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG adoptate miercuri de Guvern.
Pe lista serviciilor deconcentrate se afla directiile de sanatate publica, casele de asigurari de sanatate (care apartin de Ministerul Sanatatii), directiile pentru cultura, culte, patrimoniu cultural (Ministerul Culturii si Cultelor), comisariatele pentru protectia consumatorului si oficiile teritoriale pentru IMM-uri si cooperatie (Ministerul pentru IMM-uri).
Serviciile care tin de Ministerul Muncii sunt directiile de munca si protectie sociala, organismele intermediare regionale pentru POS Resurse Umane, inspectoratele de munca, casele de pensii, agentiile pentru ocuparea fortei de munca, inspectoratele sociale regionale si compartimentele judetene de inspectie sociala, agentiile de prestatii sociale.
Ministerul Tineretului si Sportului are in subordine directiile judetene pentru sport, directiile judetene pentru tineret, complexurile sportive nationale si municipale, cluburile sportive municipale si orasenesti, casele de cultura studentesti, iar Ministerul Finantelor – directiile generale ale finantelor publice judetene, directiile regionale si judetene pentru accize si operatiuni, sectiile judetene ale Garzii Financiare.
In subordinea Ministerului Agriculturii sunt directiile judetene pentru agricultura si dezvoltare rurala, inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si a materialului saditor, inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare, centrele judetene de plati si interventie pentru agricultura, oficiile judetene de consultanta agricola si cele pentru ameliorare si reproductie in zootehnie, oficiile de plati pentru dezvoltare rurala si pescuit, oficiile de studii pedologice si agrochimice judetene si directiile silvice judetene.
Ministerul Mediului raspunde de agentiile regionale si judetene de protectie a mediului, comisariatele regionale si judetene ale Garzii de Mediu, organismele intermediare regionale pentru POS Mediu si de directiile de ape regionale si judetene ale Autoritatii Apele Romane.
Ministerul Economiei are in subordine filialele teritoriale ale Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, Ministerul Educatiei – inspectoratele scolare judetene, iar Secretariatul General al Guvernului – directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, directiile de statistica regionale si judetene, unitatile teritoriale ale ANRM si inspectoratele teritoriale si regionale de stat in constructii.
Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro