0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialUE: Agentiile de rating au noi reguli de functionare

UE: Agentiile de rating au noi reguli de functionare

Parlamentul European a aprobat, joi, un nou regulament pentru agentiile de rating financiar, ce va intra in vigoare in toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) in 20 de zile de la publicare, a anuntat Comisia Europeana, citata de Newsin.

Potrivit noului regulament, agentiile de rating vor trebui sa respecte standarde stricte de integritate, calitate si transparenta si vor fi supravegheate constant de autoritatile publice.

Ca regula generala, toate agentiile de rating financiar care vor ca ratingurile pe care le acorda sa fie folosite in Uniunea Europeana trebuie sa se inscrie la Comitetul autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare (CESR).

Statele membre vor avea sase luni la dispozitie in care sa adopte masurile necesare implementarii noului regulament, o derogare de 18 luni aplicandu-se numai pentru utilizarea ratingurilor provenind de la agentii non-UE. Dupa trei ani, Comisia Europeana va evalua eficacitatea acestui regulament.

Agentiile de rating financiar nu vor mai putea furniza servicii de consultanta si nici nu vor mai avea dreptul sa evalueze instrumente financiare daca nu au suficiente informatii de calitate pe care sa-si bazeze ratingurile. Ele trebuie sa dezvaluie modelele, metodologiile si supozitiile-cheie pe care isi bazeaza evaluarile si trebuie sa diferentieze ratingurile pentru produse mai complexe printr-un simbol specific adaugat.

De asemenea, vor fi obligate sa publice un raport anual si sa-si creeze o functie interna pentru trecerea in revista a ratingurilor.

Agentiile de rating ofera opinii independente cu privire la solvabilitatea unei companii, a unui guvern sau a diferitelor instrumente financiare, care sunt folosite de investitori, creditori, emitenti si guverne, jucand un rol important pe pietele financiare. Actuala criza a demonstrat ca au existat slabiciuni majore in ce priveste metodele si modelele utilizate de agentiile de rating.

Regulamentul votat de Parlamentul European cu 569 de voturi pentru, 47 impotriva si 4 abtineri prevede evitarea conflictelor de interese in procesul de evaluare, imbunatatirea calitatii metodologiei utilizate de agentiile de rating si a calitatii acestor evaluari, cresterea transparentei prin impunerea unor obligatii de comunicare a informatiilor de catre acestea si asigurarea unui cadru eficient de inregistrare si supraveghere.

Pentru a evita conflicte de interese existente sau potentiale va fi instituit un mecanism de rotatie, astfel incat analistii care se afla in contact direct cu entitatile pe care le evalueaza nu vor putea sa elaboreze ratinguri mai mult de cinci ani pentru aceeasi entitate.

Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă