Ambalajele de plastic pot bulversa hormonii masculini, releva un studiu german, relansand astfel dezbaterea asupra utilizarii sticlelor din plastic pentru imbutelierea apelor minerale, sticle care ar fi nocive pentru organism. Studiul a provocat o reactie comuna de opozitie din partea oamenilor de stiinta si a producatorilor, informeaza revista saptamanala franceza Le Point.
Potrivit studiului mentionat de Agerpres, hormonii prezenti in sticlele de apa minerala ar afecta capacitatea de reproducere la barbati. Dupa BPA din biberoane, apare problema hormonilor din sticlele de plastic. Departamentul de ecotoxicologie acvatica a Universitatii Goethe din Frankfurt a facut mai multe experiente pentru a compara comportamentul recipientelor de apa minerala de sticla si de plastic. Rezultatele arata, in 60% din cazuri, o crestere 'mult mai mare' a nivelului de estrogen, hormonul sexual feminin, in cele de plastic. Cercetatorii germani Martin Wagner si Jorg Oehlmann afirma ca sticlele din plastic elibereaza elemente perturbatoare endocrine care altereaza capacitatea de reproducere la barbati. In acest sens, sticlele de plastic (sau ambalajele de carton) ar fi mai nocive decat recipientele din sticla.
La vederea cifrelor din studiul publicat, reactia profesorului Jean-Francois Narbonne a fost categorica. 'Este o aberatie, sunt uimit', afirma profesorul de toxicologie de la Universitatea din Bordeaux si expert al Agentiei franceze de securitate sanitara a alimentelor. 'Interpretarea cifrelor este deliranta. M-am intrebat chiar daca nu e o pacaleala de 1 aprilie', spune el.
De peste zece ani, acelasi subiect, aparut in sute de publicatii, i-a preocupat pe oamenii de stiinta si pe cercetatori. Insa nicio publicatie nu a prezentat o cifra atat de mare. Jean-Francois Narbonne mai spune ca studiul a plecat de la rezultatele experientelor anterioare. Dar nu apare nicio referire la acestea in studiul german. 'Cum a putut o revista stiintifica sa publice asa ceva?', se intreaba el.
Conform experientelor efectuate de ei, oamenii de stiinta germani explica cresterea hormonilor prin utilizarea PET (polietilena tereftalat) la fabricarea sticlelor. 'Au fost schimbate sticlele din PVC (polivinil clorida) cu PET-uri pentru ca migratia bacteriilor este mai redusa. Rezultatele nu arata un nivel al toxinelor mai mare decat pe timpul PVC-ului', spune expertul.
In ceea ce-i priveste, producatorii nu au incredere in acest studiu. 'Testele nu sunt deloc pertinente si noi asiguram toate conditiile de calitate in fiecare etapa de productie', a declarat Herve Plessix, director de Cercetare si Dezvoltare la Danone, proprietar al marcilor de apa Evian si Volvic. 'Suntem siguri de materialele noastre!', a adaugat dl Plessix.