0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul vrea sa rezilieze contractul Sterling si sa revina la impartirea productiei...

Guvernul vrea sa rezilieze contractul Sterling si sa revina la impartirea productiei in cote aproape egale

Autoritatile intentioneaza sa rezilieze contractul incheiat cu Sterling Resources pentru explorarea si exploatarea a doua perimetre din Marea Neagra, astfel incat sa se revina la prevederile unui acord din 1992, care stabilea ca statul are dreptul la 45% din cantitatea de petrol extrasa.

"Agentia Nationala petru Resurse Minerale (ANRM) a inceput o ancheta pentru a stabili care sunt posibilitatile de reziliere a contractului cu Sterling. Verificarile sunt dublate de o ancheta a Corpului de Control al premierului. Concluziile de pana acum indica posibilitatea rezilierii contractului, pentru revenirea la prevederile acordului initial, din 1992", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele ANRM, Gelu Maracineanu.

El a adaugat ca statul are, potrivit Legii Petrolului, posibilitatea sa rezilieze unilateral acordul cu compania canadiana, iar concluziile anchetelor derulate de ANRM si Corpul de Control al premierului vor fi coroborate.

"Ulterior, concluziile vor fi prezentate reprezentantilor Sterling, cu care nu am discutat pana acum despre intentia de a rezilia contractul", a mentionat Maracineanu.

Intrebat daca au fost constatate pana in prezent neregului privind derularea contractului, seful ANRM nu a dorit sa se pronunte, afirmand ca anchetele sunt in derulare.

Sterling extrage petrol si gaze din perimetrele Pelican si Midia din platoul continental al Marii Negre. In 1992, compania Rompetrol, detinuta de stat la acea vreme, si firmele Enterprise Oil si Canadianoxy au incheiat un acord de explorare, dezvoltare si impartire a productiei, prin care partea romana primea 45% din productia obtinuta din cele doua perimetre.

Contractul a fost preluat ulterior de firma Paladin, de la care a ajuns, in 1997, la Sterling Resources. Acordul din 1992 a fost modificat in 2007, iar actul aditional la contract stabileste ca Sterling trebuie sa plateasca trimestrial statului roman o redeventa cuprinsa intre 3,5% si 13,5% din valoarea productiei brute de titei si gaze.

Potrivit cotidianului "Gandul", Maracineanu a afirmat ca au fost identificate probleme "foarte grave" in contractul cu Sterling Resources si ca este "sigur" ca acesta va fi reziliat.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă