» Codul Civil si cel Penal vor fi gata pana pe 15 mai, iar cele de Procedura, pana in toamna. Guvernul nu isi va mai asuma raspunderea pentru acest pachet de legi, s-a hotarat in cadrul coalitiei PSD-PDL.
Adoptarea codurilor este o recomandare expresa in Raportul pe justitie al Comisiei Europene adoptat anul trecut. Potrivit raportului, pentru a oferi stabilitate cadrului juridic in care pot fi demarate anchetele, Guvernul ar trebui sa finalizeze noul Cod de Procedura Penala si sa faca progrese in ceea ce priveste proiectul de Cod Penal in vederea instituirii unui cadru mai clar pentru activitatea penala si pentru imbunatatirea cooperarii cu alte state membre. In sedinta coalitiei, pedelistii au cerut pastrarea termenului de 15 mai ca data-limita de adoptare a Codurilor, in timp ce pesedistii au fortat o amanare a termenului stabilit initial. Codul Civil si cel Penal vor fi inaintate Senatului pana pe 15 mai, in timp ce pentru Codurile de Procedura dezbaterile au fost prelungite pana in toamna, Guvernul renuntand la posibilitatea asumarii raspunderii pentru cele patru legi, a declarat ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.
"Decizia e foarte clara, continuam sa lucram in cele doua comisii la cele doua Coduri substantiale, Codul Civil si cel Penal, cu intentia de a le avea finalizate intr-o forma cat mai buna pana pe 15 mai. Daca reusim sa avem aceste doua forme finalizate si daca si eu, si dl. Buda, presedintele Comisiei pentru Codul Civil, constatam ca termenul de 15 mai e realizabil, le punem pe ordinea de zi a Senatului intr-o procedura cat mai urgenta, urmand ca pentru cele de Procedura sa lucram in cursul verii si pana in toamna sa stabilim un termen", a spus Ponta, precizand ca in aceste conditii nu mai este nevoie de asumarea raspunderii. "Toate patru vor intra in vigoare pe 1 ianuarie 2011", a precizat Ponta, aratand ca mai exista o perioada de un an de cunoastere de catre cei care urmeaza sa le aplice. El a afirmat ca decizia de evitare a asumarii raspunderii pentru Coduri a fost si recomandarea comisarului european pentru Justitie, Jacques Barrot.
"Asta a fost si cererea comisarului Barrot, care a spus ca, daca reusim sa terminam cele doua Coduri, sa le avem in Parlament in aceasta sesiune si sa stabilim un termen rezonabil pentru cele de Procedura", a declarat Ponta. Schimbarea termenului de adoptare a Codurilor nu este pe placul sefului statului, care afirma in luna februarie ca Guvernul ar trebui sa isi asume raspunderea pentru Coduri daca acestea nu pot fi dezbatute in Parlament pana in vara. "O sa incercam sa il urmarim pe domnul Traian Basescu, dansul fuge, este fugarit de cineva si se grabeste. Are probleme cu termenele si incercam sa il prindem, sa gasim o formula sa ii explicam ca nu este nici o graba, ne-au spus si cei de la Uniunea Europeana ca nu este nici o graba. Poate dansul nu este informat", a afirmat presedintele organizatiei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie.
"Dansii (democrat-liberalii – n.r.) l-au pierdut demult pe Traian Basescu si nu au nici o sansa, asa ca singura sansa este sa il prindem noi si sa il aducem la realitate, va spun eu. Noi, daca il vom prinde, o sa vedeti ca se conving pana la urma ca sunt sanse sa se poarte un dialog cu Traian Basescu", a declarat Marian Vanghelie. Amanarea adoptarii Codurilor a fost solicitata in mod expres de PSD, Mircea Geoana insistand pe acest subiect, fapt care a provocat o adevarata iritare in relatiile dintre cele doua partide aflate la guvernare. Liderul PSD s-a folosit de acest subiect pentru a-l ataca pe Traian Basescu. Geoana a declarat ca seful statului este cel care insista pentru adoptarea Codurilor pana pe 15 mai. Raspunsul a venit repede din partea prim-vicepresedintelui PDL, Adriean Videanu: "Geoana era in dreapta presedintelui cand s-a stabilit in coalitie ca data-limita 15 mai pentru adoptarea celor patru Coduri juridice".
» Mustrare prezidentiala
Contrariat de refuzul lui Mircea Toma de a prezenta amendamentele ONG-urilor la Coduri, presedintele Basescu i-a intrebat pe reprezentantii Coalitiei "Opriti Codurile" daca au venit la intalnire doar pentru a face o "poza cu presedintele". Presedintele Transparency International, Victor Alistar, s-a plans ca, desi exista o serie intreaga de sugestii si analize care au fost puse pe site-urile organizatiilor romanesti, acestea nu sunt luate in considerare de autoritatile statului. Basescu s-a intrebat retoric daca lui i s-a adresat vreo organizatie nonguvernamentala, insistand sa primeasca o lista cu amendamentele.