13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrima ieftinire din ultimul deceniu a gazului livrat populatiei

Prima ieftinire din ultimul deceniu a gazului livrat populatiei

» De la 1 mai, gazele naturale livrate populatiei se vor ieftini cu 3%, in urma reanalizarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a situatiei preturilor gazelor la principalii distribuitori. Decizia de scadere a preturilor vine ca urmare a scaderii pretului barilului de petrol din ultima perioada si a pretului gazului de import, care a avut un maxim in decembrie-ianuarie.

Initial, la sfarsitul lunii martie, Petru Lificiu, presedintele ANRE, declarase ca "pretul gazului nu va cobori pana in toamna, pentru a permite distribuitorilor si transportatorilor sa-si acopere costurile acumulate anul trecut si neplatite, o ieftinire de peste 3% fiind prognozata pentru trimestrul al patrulea".

ANRE a cerut distribuitorilor si furnizorilor de gaze sa gaseasca solutii prin care consumatorii sa beneficieze de reducerea preturilor. ANRE a cerut acest lucru dupa ce premierul Emil Boc i-a comunicat presedintelui Agentiei, Petru Lificiu, intr-o sedinta a Guvernului, ca nu considera corect ca preturile gazelor sa fie mentinute pentru acoperirea pierderilor distribuitorilor.
Distribuitorii si furnizorii de gaze au reactionat la anuntul oficialilor privind ieftinirea de la 1 mai a gazelor livrate populatiei sustinand ca o scadere imediata a pretului final, in conditiile in care aceasta nu este corelata cu costurile reale de furnizare a gazelor naturale, va duce ulterior la o suportabilitate si mai scazuta a pretului final pentru consumatori.

Doua preturi
Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Rezervelor de Energie (IRE), considera ca in domeniul gazelor naturale Romania nu are o piata functionala: "Este o anomalie in contextul european sa avem doua preturi la gaz, unul intern si unul pentru gazul de import si, in plus, numarul distribuitorilor este mic. Pentru a efectua scaderea de pret la gaze, s-a plecat de la preturile interne foarte joase si care au in spate subventii mascate. Este posibil ca aceasta ieftinire sa aiba si un substrat politic, in conditiile in care nu s-a facut o analiza serioasa a preturilor". Presedintele IRE apreciaza ca factura la gazele livrate populatiei poate fi redusa, insa "subventia trebuie sa se acorde la factura".

Potrivit datelor publicate de ANRE, ieftinirea gazelor, anuntata pentru 1 mai, este prima masura de acest fel din ultimii zece ani. In ultimul deceniu, practic, pretul gazului livrat populatiei a crescut constant pana in primul semestru al anului 2009, la fel si costurile de distributie, transport, furnizare si achizitie. Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi de gaze naturale. Dintre acestea, doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.
Ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca directorul ANRE va fi invitat pentru audiere in cadrul Comisiei de industrii din Camera Deputatilor, deoarece reducerea pretului la gaze naturale "cu 3% este prea putin fata de o scadere cu aproape 60% a pretului pe plan international". Geoana a precizat ca tarile vecine au scazut pretul la gaze naturale cu cel putin 5%.

Cele mai citite

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Revoluția subterană a lui Nicușor Dan „îngroapă” 45 de km de conducte noi

Primarul Capitalei a reamintit că anul trecut au fost reabilitate țevi pe o lungime de 50 de km Într-o postare pe Facebook, primarul Nicușor...

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...
Ultima oră
Pe aceeași temă