Cea mai mare pastravarie din Transilvania se afla in Gilau pe valea Somesului Mic la 15 km de Cluj. Construita in anii 197o, crescatoria apartine Directiei Silvice Cluj. Pastravaria Gilau are o suprafata de 8400 m2 luciu de apa si produce 80 de tone de pastravi pe an. In anii trecuti, productia era vanduta in toata Transilvania, insa, in prezent, intreaga productie este comercializata in supermarketurile din Cluj. Cu toata concurenta importurilor si criza economica, "ne adaptam pietei, cu un adaus minim de 1 leu pe kilogram, astfel ca reusim sa avem profit’’ spune directoarea pastravariei, Valeria Pasca. Aici pastravul este crescut in conditii traditionale. Toate lucrarile se fac manual, iar densitatea este mult mai mica decat in pastravariile intensive din Occident. Cu toate acestea, consumul specific de furaje este competitiv, iar cele de provenienta daneza sunt de foarte buna calitate. ,,Dupa 2007, cand am devenit o piata deschisa, presiunea importurilor se simte, dar noi, din pacate, nu beneficiem de fonduri europene pentru modernizare si dezvoltare, pentru ca suntem o firma de stat", declara Valeria Pasca.
Specia de la Gilau este pastravul curcubeu, numit stiintific "Salmo iridaeur girderi", renumit pentru carnea foarte gustoasa. O reteta culinara autohtona de pastrav afumat putin cunoscuta, dar recomandata de cei de la pastravarie este ,,pastrav in harzob de brad". Harzobul este facut din scoarta tanara de brad. In el se pune pestele, apoi se leaga cu cetina, se aseaza jur-imprejur jarului pe care in prealabil s-au presarat arome, marar uscat, cimbru si condimente. Cand harzobul a inceput sa se carbonizeze pe ambele parti, e semn ca pestele este gata si se poate consuma.