5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024

Finantare „de criza”

Sansa. Achizitionarea unei case se poate realiza si prin credit direct la dezvoltator, mai usor de obtinut decat cel bancar.

Pentru a revigora piata imobiliara, unii dintre dezvoltatori au recurs la sisteme de finantare proprii, pe care sa le ofere potentialilor clienti. Acestora din urma nu le este solicitat un intreg dosar de documente care sa ateste solvabilitatea lor, ci doar semnarea unui contract cu dezvoltatorul.

Totusi, potrivit reprezentantilor companiei imobiliare EuroMetropola, "aceasta solutie flexibila de finantare a ridicat, in randul populatiei, o serie de suspiciuni": "Care este castigul dezvoltatorului? De ce accepta o astfel de modalitate de plata? El nu are rate la banca pe care sa le achite? Oare cat de serios este acest dezvoltator? Sigur nu are clauze ascunse, trecute «cu steluta» in subsolul contractului? – sunt doar cateva dintre ingrijorarile clientilor".

Alternativa dezvoltatorilor

Incurajate de initiativa marilor companii de constructii, doua persoane fizice, care dezvolta pe cont propriu proiecte imobiliare, si-au manifestat dorinta de a aborda aceasta modalitate de finantare, adaptandu-se regulilor impuse de aceasta piata si dorind, pentru moment, sa-si pastreze anonimatul.

"Am hotarat sa abordam si aceasta varianta de plata pentru ca stim cat de importanta este finantarea. Vrem sa oferim clientului cea mai buna alternativa pentru achizitionarea unei locuinte si, prin ajutorul acordat de compania imobiliara agreata, sa vindem cele 18 apartamente pana in vara acestui an", au declarat dezvoltatorii, citati de EuroMetropola.  

Consultantii companiei imobiliare precizeaza ca pretul solicitat pentru o astfel de finantare nu este menit sa ofere profit si tocmai de aceea nici nu este negociabil.

"Piata imobiliara trebuie sa se adapteze necesitatilor populatiei. Sistemul de finantare propus de acesti dezvoltatori este cat se poate de simplu si nu vine cu nimic revolutionar. Valoarea unui apartament de doua camere in cele doua imobile, situate in proximitatea Casei Presei Libere, este de 80.000 de euro. Proprietarii percep o dobanda de 40.000 de euro pentru o perioada de creditare de 20 de ani. In acest moment, acest tip de dobanda este avantajos, raportat la dobanda bancara. Avansul pentru o astfel de tranzactie este de 20.000 de euro, iar restul sumei de 100.000 de euro (60.000 de euro diferenta + 40.000 de euro dobanda) va fi platita esalonat, in rate lunare fixe, timp de 20 de ani", ne-a explicat Iulian Munteanu, director de vanzari EuroMetropola.

Avans mai mare, dobanzi mai mici

Dezvoltatorul proiectului Confort City ofera cea mai lunga perioada de creditare, respectiv de maximum 15 ani.

 

Dobanda perceputa este una fixa pe an, insa difera de la un caz la altul, in functie de avansul achitat de client. Astfel, in cazul achitarii unui avans de 30% din valoarea locuintei, clientul va da, pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani, o dobanda de 8%, in timp ce, pentru un interval de creditare cuprins intre 12 si 15 ani, valoarea dobanzii este de 14%. Pentru aceleasi perioade, dar in cazul unui avans de 40%, dobanzile practicate sunt de 7,5% si respectiv 13,5% pe an.

"Printre avantajele unei astfel de finantari se numara faptul ca dezvoltatorul nu percepe nici un fel de comisioane de analiza a dosarului sau la acordare, comparativ cu practica bancara", precizeaza Florin Munteanu, account manager al Domus Stil, dezvoltatorul proiectului Confort City.

Simulare

Diferenta semnificativa
In urma unei simulari realizate cu ajutorul site-ului FinZoom, in cazul unui credit imobiliar de 80.000 de euro, cu un avans de 20.000 de euro, pe o perioada de 20 ani, imprumutatul va inapoia bancii, in afara de suma initiala, cel putin inca 140.000 de euro (60.000 de euro diferenta + 80.000 de euro dobanda), fara a lua in discutie comisionul de analiza dosarului sau cel de rambursare anticipata.

Astfel, intre oferta prezentata de EuroMetropola si cea a bancilor exista diferente semnificative in ceea ce priveste suma rambursata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă