Sporul de 75% pentru bugetarii care se ocupa de gestionarea imprumuturilor externe sau a altor credite nu va mai fi acordat, iar majorarea salariului de baza pentru bugetarii care lucreaza cu fonduri UE se va acorda in urma unor evaluari anuale, informeaza Newsin, citat de ziare.com.
Ordonanta de urgenta privind cheltuielile de personal in sectorul bugetar, discutata sambata de Guvern, vizeaza reanalizarea structurilor din cadrul ministerelor care se ocupa cu gestionarea fondurilor europene, numarul si structura posturilor din aceste structuri, criteriile de incadrare a personalului in functiile specifice si procentul care va fi acordat personalului, in functie de rezultatele activitatii.
Evaluarea activitatii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii.
Actul normativ abroga totodata dispozitiile referitoare la acordarea de salarii majorate cu 75% pentru personalul de specialitate din structurile care se ocupa cu gestionarea asistentei financiare din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat, rambursabile sau nerambursabile, dar si a altor credite sau imprumuturi similare.
Totodata, vor fi reanalizate persoanele care urmeaza sa beneficieze de prevederile Legii 339/2007 privind promovarea aplicarii strategiilor de management de proiect la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale si va fi stabilit un procent de pana la 75% cu care pot majorate salariile specialistilor pregatiti in managementul de proiect cu finantare internationala. Si in acest caz, evaluarea activitatii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii.
Totodata, se abroga prevederile privind acordarea unor salarii majorate cu 75% pentru observatorii care verifica procedurile aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.
Situatia va fi reanalizata si la APIA
Vor fi de asemenea reanalizate categoriile de functionari publici si personalul contractual din Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Acestia urmeaza sa beneficieze de majorarile salariale prevazute de Legea 1/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea APIA. Si in acest caz, evaluarea activitatii personalului se va face anual, prin urmare procentul de majorare a salariului de baza se poate modifica in functie de rezultatele activitatii.
Actul normativ mai vizeaza eliminarea sporurilor acordate consilierilor pentru afaceri europene, cu exceptia sporului de vechime si a majorarilor prevazute de actele normative pentru personalul contractual din autoritati si institutii publice si de cele prevazute in mod expres de prevederile legale speciale aplicabile in autoritatea sau institutia publica in care acestia isi desfasoara activitatea.
Indemnizatiile de conducere vor fi transformate in limite maxime
Indemnizatiile de conducere pentru personalul bugetar, prevazute in actele normative, vor fi transformate din procente fixe in limite pana la care conducatorii autoritatilor sau institutiilor publice, avand calitatea de ordonatori de credite, pot stabili nivelurile individuale.
Totodata, sporul acordat managerilor publici din procent fix de 55% va fi transformat in procent maxim de pana la 55%. Indemnizatia de sedinta acordata membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern va fi redusa la 1% din nivelul echivalent salariului brut al secretarilor de stat.
Sporuri pentru diplomati si auditori
Actul normativ mai prevede acordarea sporului de 10% prevazut de Legea 495/2004 privind salarizarea personalului din administratie centrala a Ministerului de Externe si de la misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale romanesti din strainatate, pentru personalul care cunoaste una sau mai multe limbi straine rare, altele decat cele de circulatie internationala, pe care le folosesc in exercitarea functiei diplomatice sau consulare.
OUG mai stabileste un spor pentru complexitatea muncii, de pana la 25%, pentru auditorii interni, aplicat salariului de baza brut. Totodata, va fi diminuata indemnizatia care se acorda membrilor, secretarului si persoanelor desemnate sa efectueze cercetare administrativa in cadrul comisiilor de disciplina, dar si persoanelor care asigura secretariatului tehnic al comisiei de disciplina.
Guvernul argumenteaza masurile luate prin scaderea ponderii salariilor de baza in totalul cheltuielilor cu salariile si cresterea ponderii cheltuielilor cu indemnizatiile, sporurile si cheltuielile salariale in natura. Potrivit analizei Guvernului, ponderea salariilor de baza in totalul cheltuielilor salariale a scazut de la 55% in 2005 la 48% in 2008, iar celelalte componente ale venitului salarial si-au majorat ponderea in totalul cheltuielilor de personal de la 45% la 52%.
Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro