» Romania risca sa primeasca de la Comisia Europeana corectii si penalizari in valoare totala de circa 79 milioane de euro pentru intarzierile in acordarea subventiilor din agricultura pe 2007.
» Din cauza intarzierilor, fermierii se asteapta la pierderi de peste 200 milioane de euro in acest an.
» Secretarul de stat Liviu Harbuz spune ca, neoficial, valoarea amenzilor s-a redus la 23 milioane de euro in urma negocierilor dintre partea romana si CE.
Romania risca sa plateasca din bugetul de stat, si-asa afectat de criza, penalitati si corectii in valoare de circa 79 milioane de euro aplicate de Comisia Europeana (CE) pentru nerespectarea procedurilor comunitare de acordare a subventiilor din agricultura pe 2007. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii (MAPDR) Liviu Harbuz explica intarzierile repetate prin incapacitatea de organizare a celor de la APIA: "Masuratorile de verificare a suprafetelor de teren trebuie terminate in fiecare an pana la 30 septembrie, iar cei care le fac au poze masurand in timpul iernii, in zapada de 2 m!". In aceste conditii, cel mai rau sunt afectati fermierii. Liderul Federatiei "Agrostar", stefan Niculae, spune ca pierderile inregistrate de fermieri numai pentru intarzierea din aceasta primavara a subventiilor pentru sectorul vegetal se ridica la 200 milioane de euro.
"Daca se dadeau la timp banii, fermierii cumparau ingrasaminte pentru fertilizarea terenurilor si productia ar fi fost mai buna. Acum, vom inregistra pierderi de peste 20%", ne-a declarat Niculae. Noul director al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Daniel Constantin, a declarat ieri ca "penalitatile pentru intarzierile pe 2007 ajung la 8,4 milioane euro, iar corectiile pentru modul in care s-au efectuat aceste plati vor fi anuntate in octombrie". Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, este la curent cu valoarea oficiala a corectiilor: circa 70 milioane de euro. Sarbu a declarat, recent, ca ar dori sa recupereze macar o parte din penalizari din sporurile de 75% acordate angajatilor APIA pentru gestionarea fondurilor europene. Secretarul de stat Liviu Harbuz ne-a declarat ca partea romana a inceput deja, cu succes, negocierile cu Comisia Europeana, reusind sa reduca valoarea amenzilor la mai putin de jumatate.
"Suma a scazut la circa 23 de milioane si speram sa ajungem la 18 milioane de euro", ne-a spus Harbuz. Cifra nu este inca oficiala, a precizat secretarul de stat, pentru ca negocierile nu s-au incheiat. Harbuz a precizat ca argumentele care au convins Comisia Europeana tin de specificul tarii noastre: "Una dintre problemele Romaniei este ca avem 2,2 milioane de exploatatii agricole, terenurile sunt faramitate in bucatele mici. Prin comparatie, in Franta sunt doar 180.000, desi suprafata acestei tari este de trei ori mai mare decat a Romaniei".
Analistul economic Ilie serbanescu crede ca, in ciuda sanctiunilor aplicate, Uniunii Europene ii convine situatia din Romania, unde agricultorii nu-si primesc banii la timp, deoarece astfel Comunitatea Europeana isi lichideaza niste surplusuri pe care le obtine pe piata romaneasca. "Orice bilant al nostru cu UE este execrabil.
Situatia le convine. Faptul ca o treime din agricultorii Europei sunt romani si ca ei primesc doar 5% din subventia europeana spune totul", afirma serbanescu. Ministrul Ilie Sarbu a anuntat ca agricultorii nu vor avea de suferit de pe urma penalitatilor si corectiilor aplicate de CE Romaniei, insa acestia au fost deja afectati tocmai de intarzierea platilor. Ei considera ca de vina pentru aceasta situatie sunt conducerile politice ale agentiilor de plati, "care au sustinut un program informatic aproape imposibil de pus in functiune si de accesat, un program ce mentine ruptura dintre centru si agentiile teritoriale", ne-a declarat stefan Nicolae, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura "Agrostar".
Si fosta presedinta a "Agrostar", Elena Sporea, este de parere ca incompetenta unor angajati ai Ministerului Agriculturii ne face acum sa pierdem multi bani: "Ne caracterizeaza incompetenta. Nu avem omul potrivit la locul potrivit si de aceea pierdem punct dupa punct. In timp ce in Ministerul Agriculturii sunt elefanti, tinerii bine pregatiti, cu MBA-uri, nu-si gasesc acolo loc de munca".
» Platile la hectar incep in decembrie
Platile la hectar aferente anului 2009 vor incepe in decembrie, a declarat noul director general al APIA, Daniel Constantin. Ieri a fost lansata licitatia pentru controlul delimitarii terenurilor: "In anii trecuti au fost intarzieri din cauza lipsei fondurilor pentru realizarea acestei licitatii. Vom merge cu mai multi castigatori, pentru a nu depinde de unul singur". Pana acum, au fost depuse 500.000 de cereri pentru subventii pe suprafata din campania 2009. APIA si-a propus sa termine de platit subventiile la hectar aferente anului 2008 la 30 iunie 2009, termen stabilit prin regulament al Comisiei Europene.