2.9 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialMoldova: Revolta generatiei Twitter

Moldova: Revolta generatiei Twitter

Rezultatele alegerilor parlamentare de duminica au iscat ieri violente pe strazile Chisinaului, unde contestatarii comunistilor lui Vladimir Voronin s-au confruntat cu politistii si au ocupat sediile Presedintiei si Parlamentului. Bilantul numara zeci de raniti, iar violentele au determinat Partidul Comunistilor sa negocieze cu opozitia, care cere organizarea de noi alegeri, dar prima runda a esuat. Majoritatea televiziunilor si radiourilor, aservite comunistilor, nu au transmis protestele din Chisinau. Din fericire pentru protestatari, mijloacele de comunicare nu mai sunt monopol de stat. Ei au lansat apeluri pentru participarea la miting prin internet. si tot prin internet au informat lumea intreaga despre desfasurarea evenimentelor.

 

Daca Revolutia romana a fost primul eveniment de acest fel difuzat in direct, la televizor, evenimentele din Moldova s-au constituit in prima revolta propagata prin "Twitter", o retea de socializare gratuita de pe internet. Cu ajutorul sau, tinerii au suplinit absenta comunicarii oficiale. Intr-o interventie televizata, Voronin a acuzat ca manifestantii actioneaza dupa un plan prestabilit si "vor varsare de sange".

Victoria comunistilor in alegerile parlamentare de duminica a scos ieri zeci de mii de oameni pe strazile din Chisinau. Acestia cer reluarea alegerilor, acuzandu-i pe comunistii condusi de presedintele Voronin de fraude grosolane. Potrivit mai multor surse, peste 30.000 de oameni au ocupat ieri bulevardul din zona Presedintiei si a Parlamentului. Studentii au declarat ieri "Zi de doliu national" impotriva comunismului, astfel ca facultatile si-au inchis portile, iar tinerii s-au mutat in strada, unde au fluturat drapelele Republicii Moldova, ale Romaniei si Uniunii Europene. Desi manifestatia a inceput pasnic inca de dimineata, dupa pranz protestul a degenerat.

 

Cladirile puterii de la Chisinau au fost atacate, incendiate si ocupate de multimea furioasa, iar ciocnirile dintre civili si politie s-au soldat cu zeci de raniti. Totul, pe fundalul unui slogan care aminteste de evenimentele din decembrie ’89 din marile orase ale Romaniei: "Revolutie!, Revolutie!, Ole, Ole! Voronin nu mai e!" – astfel a scandat ieri multimea in centrul capitalei moldovene.
In timp ce revolta lua amploare, televiziunile si radiourile, aservite comunistilor, nu au transmis nimic despre protestele care au ocupat Chisinaul, difuzand in schimb emisiuni de divertisment. Site-urile din Republica Moldova au fost reduse dupa-amiaza la tacere, astfel ca singurele canale prin care au mai putut fi transmise informatii au ramas blogurile, retelele sociale, forumurile de discutii si serviciul twiter.

Potrivit jurnalistului moldovean Valeriu Canter, de la "Europa libera", se astepta ca, tot ieri, sa porneasca proteste si in raionul Balti, un cunoscut bastion al comunistilor. "Tinerii sunt nemultumiti de votul parintilor si buneilor lor, despre care spun ca le-au furat libertatea, votandu-i pe comunisti. Daca e sa fac o medie de varsta, 20 de ani ar fi aceasta." Pe fondul violentelor, seful statului si comunistii au fost de acord ieri sa initieze negocieri cu celelalte trei partide de opozitie, iar Vladimir Voronin a avut o scurta interventie la televizor, prin care a acuzat ca la mijloc este vorba de o actiune premeditata: "Aceasta operatiune este bine gandita si bine organizata. E clar ca acestia vor varsare de sange".

La cinci ani distanta de "revolutiile portocalii"
Desi liderii politici ai opozitiei democratice pareau initial a fi fost luati prin surprindere de amploarea protestelor, violentele dintre demonstranti si politie au readus in memorie revoltele "portocalii" care au cuprins spatiul ex-sovietic in 2003 si 2004. Guvernele proruse din Georgia si Ucraina au fost inlocuite atunci de conduceri orientate spre Occident.
In Moldova, ca si in cazul Ucrainei, protestele au inceput dupa ce opozitia a acuzat puterea comunista de la Chisinau de fraudarea grosolana a scrutinului din 5 aprilie. Dupa ce la alegerile locale din iunie 2007 Partidul Comunistilor, condus de presedintele in exercitiu, Vladimir Voronin, a obtinut sub 30% din sufragii, rezultatele oficiale de duminica arata ca formatiunea aflata la putere si-ar fi adjudecat de aceasta data 50 de procente. Miza este uriasa. Daca, asa cum sustin rezultatele oficiale, Partidul Comunistilor ramane cu cele 61 de mandate obtinute in Parlament, formatiunea va putea desemna singura si presedintele, si noul guvern, care vor domina Republica si in urmatorii patru ani.

Desi analistii considera ca este inca prematura o comparatie cu "revolutiile portocalii" de la Kiev si Tbilisi, pe culoarele diplomatice de la Bruxelles, Bucuresti, Chisinau si Moscova intrebarea care se pune este daca protestele vor avea forta sa continue si in urmatoarele zile. In timp ce UE si Ministerul roman de Externe se declarau impotriva violentelor contra institutiilor statului, presedintele Vladimir Voronin a convocat aseara o intalnire cu ambasadorii tarilor straine. In functie de ceea ce va urma, poate fi ghicita si directia pe care statul de dincolo de Prut ar putea-o urma pe termen scurt si mediu. In Ucraina, presiunea strazii a durat cateva saptamani, pana cand presedintele de atunci Leonid Kucima si-a recunoscut infrangerea in fata liderului reformator, Viktor Iuscenko.

 

Revenind la situatia din Republica Moldova, pana acum este certa doar intentia Partidului Liberal Democrat, a Partidului Liberal si a Aliantei Moldova Noastra de a continua zi de zi cu manifestatii-fluviu care sa-l determine pe Vladimir Voronin sa reia procesul electoral. In interviul acordat "Romaniei libere" cu doar cateva ore inainte de atacarea sediilor Parlamentului si Presedintiei de la Chisinau, presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, atentiona ca opozitia pregateste un calendar de proteste ample, prin care va atentiona si populatia, si Occidentul asupra furtului electoral la care s-ar fi dedat oamenii lui Voronin.

RELATARI ONLINE
Televiziunea publica si radiourile din Republica Moldova, canale mass-media aservite comunistilor, nu au transmis imagini sau informatii de la protestul violent de la Chisinau. Singurele relatari din tara vecina au venit prin intermediul internetului, prin bloguri, Twitter, Facebook sau forumururi de socializare. In spatiul virtual, tinerii moldoveni au postat imagini si au relatat cronologia evenimentelor.

PANICA

Punctul de trecere a frontierei Sculeni, de la granita Romaniei cu Moldova, a fost inchis de autoritatile moldovenesti dupa ce un autocar romanesc, care transporta 55 de studenti basarabeni, a apucat sa treaca de granicerii romani. Studentii, membri ai Asociatiei Tinerilor Basarabeni din Iasi, mergeau spre Chisinau  pentru a se alatura protestatarilor. "Dupa ce au trecut cei 55 de studenti, granita a fost inchisa si nici un roman nu a mai intrat in Republica Moldova. Oamenilor li s-a spus ba ca nu merg calculatoarele, ba ca vama este inchisa.

Asta ne-au spus cei care s-au intors", a delarat Gheorghe Pandelea, comandantul imputernicit al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Iasi. Unul dintre studentii basarabeni blocati in vama a reusit sa intre in contact cu noi inainte ca semnalul telefoanelor mobile sa fie restrictionat.

"In Republica Moldova nu se mai intra din Romania. Initial, ne-au spus ca putem intra, dar brusc au venit si ne-au anuntat ca nu mai putem intra pentru ca s-a stricat softul in vama. Noi am ramas in dreptul vamii si protestam in drum. Alaturi de noi sunt alti romani si moldoveni", a declarat Victor Ignatiuc, student la Iasi.De asemenea, politistii de frontiera basarabeni au blocat intrarea in Moldova, prin punctul vamal Stanca-Costesti, a unui autocar cu studenti din Timisoara si a unui grup de scriitori botosaneni. Alti peste 50 de cetateni romani au fost intorsi din drum ieri de la Vama Leuseni, din Moldova, dupa ora 12.30.

Vlad Filat: "Manifestatia va fi una larga"
Vlad Filat este presedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), una dintre cele trei formatiuni aflate in opozitie fata de comunistii lui Vladimir Voronin. Cu doar cateva ore inaintea izbucnirii violentelor de ieri de la Chisinau, liderul PLD a acordat "Romaniei libere" un interviu in care anunta ca vor urma zile de proteste pasnice, organizate in centrul capitalei.

» "Romania libera": Ati anuntat un posibil protest in urma rezultatului alegerilor. Credeti ca se va strange lumea sa protesteze?
Vlad Filat: Toate actiunile pe care le-am lansat pana acum au fost sustinute, iar ce ne-am propus am realizat. Consideram ca este de datoria noastra morala sa avem aceasta intrunire cu concetatenii, care si-au spus un punct de vedere clar in aceasta campanie electorala. Dorim sa le comunicam ceea ce s-a intamplat in aceasta campanie, neregulile care au fost si probate.

» "R.l.": si asta veti face prin intermediul unei manifestatii…
V.F.: Printr-o manifestatie care va fi una larga.

» "R.l.": Dar practic, institutional, daca autoritatile nu vor trece la renumararea voturilor, asa cum ati solicitat, ce se va intampla?
V.F.: Nu pot sa ne refuze o cerinta legala, aceea de a renumara voturile in sectiile in care consideram necesar sa o facem. Pentru ca avem suficiente probe ca s-au intamplat lucruri cel putin stranii vizavi de numarul de algatori participanti intr-o perioada scurta de timp, cand nu exista, efectiv, timpul fizic de a procesa un asemenea volum de date si multe altele. Dar noi urmarim, hai sa-i spunem, o apreciere publica. Noi intelegem, sub aspect juridic, dupa ce OSCE a recunoscut alegerile, dupa ce alte institutii internationale, dupa o privire sumara a situatiei din Republica Moldova, s-au grabit sa dea calificative si aprecieri.

» "R.l.": Sunteti dezamagit de evaluarea facuta de institutiile internationale?
V.F.: Ma simt nedreptatit, la fel ca cetatenii Republicii Moldova, care traiesc aici, nu in tarile din care vin acesti observatori externi, deoarece, asa intelegeam eu, ca lucrurile trebuie sa fie evaluate obiectiv si profund in momentul in care dai o apreciere. Aceasta campanie electorala, daca ar fi fost monitorizata obiectiv, se remarca faptul ca au fost presiuni constante, e evidenta implicarea a tot ce inseamna masinarie de stat in acest proces, utilizarea resurselor financiare, presiuni, dosare, aresturi. Nu mai vorbim de ceea ce inseamna mass-media, mai ales cele care ar trebui sa fie publice.

» "R.l.": Cum  va explicati ca rezolutia Senatului american, atat de critica la adresa autoritatilor de la Chisinau, a venit numai pe data de 1 aprilie, cand campania electorala era, practic, incheiata?
V.F.: Aceasta rezolutie urmeaza sa aiba efect si dupa alegeri. Este o apreciere importanta, cu toate ca vine cu o mica intarziere. si sa aveti in vedere ca aceasta rezolutie nu a venit intamplator. Noi am muncit foarte mult, informand institutiile europene, inclusiv Departamentul de Stat, despre ceea ce se intampla in Republica Moldova.

Am avut multiple intalniri cu reprezentanti de la Washington, care au venit la Chisinau, au fost colegii nostri la Washington si am mers pe prezentarea situatiei si a probelor, intrucat nu am dorit sa se ia vreo decizie dupa articole de ziar. Este de remarcat ca o asemenea reactie a institutiilor internationale a mai existat. Sunt cele doua scrisori colective, semnate de ambasadorii tarilor europene acreditati la Chisinau, care atesta exact aceeasi problematica.   si daca e sa ne referim la aceste documente, si nu numai, vedem ca ele, in fond, trimit la lipsa de conditii egale pentru participantii la diferite procese – economice, si nu numai. Dar cel mai important este cel politic.

"Veniti in piata marii adunari nationale!": Chemare la protest prin internet
Apelul la protest impotriva regimului comunist de la Chisinau nu a fost lansat pe canalele clasice, ci prin intermediul internetului, a dezvaluit pentru "R.l." Valeriu Canter, jurnalist la postul de radio "Europa libera", din Republica Moldova. "Ieri dimineata (luni – n.r.) au inceput sa circule pe net, pe Facebook, pe Twitter, pe Yahoo Messenger, tot felul de formulari al caror mesaj era foarte clar: «Veniti in Piata Marii Adunari Nationale sa inmormantam democratia moldoveneasca, sa-i punem o lumanare!»."

Potrivit aceleiasi surse, responsabilitatea pentru declansarea acestei campanii pe net si-ar fi asumat-o patru organizatii nonguvernamentale mai radicale in mesajul anticomunist transmis publicului, printre care Hyde-Park, al fratilor Brega. Conform unui comunicat remis ieri, Ghenadie Brega, unul dintre frati, a si fost pus sub urmarire penala de catre Procuratura Chisinau pentru organizarea primei manifestatii, cea de luni dupa-amiaza.

Potrivit lui Valeriu Canter, la manifestatia de ieri "spiritele erau foarte incinse, cu oameni foarte hotarati si foarte porniti impotriva regimului Voronin. Ce e sigur este ca pe listele de anul acesta au iesit o suta si ceva de mii de oameni in plus fata de cei care au votat in 2005, care se presupune ca sunt suflete moarte. Oameni inventati. Alegatorii au semnalat numeroase cazuri, cum ca au gasit straini inscrisi pe liste si care ar fi avut domiciliul in apartamentele lor".

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Silviu Prigoană a murit. I s-a făcut rău, într-un restaurant din Bran

Silviu Prigoană mâncase și a spus că se simte rău Omul de afaceri Silviu Prigoană, în vârstă de 60 de ani a murit, marți, la...

Silviu Prigoană a murit. I s-a făcut rău, într-un restaurant din Bran

Silviu Prigoană mâncase și a spus că se simte rău Omul de afaceri Silviu Prigoană, în vârstă de 60 de ani a murit, marți, la...

Ucraina transformă economia, pentru a crește producția și a atrage conaționalii înapoi în țară

Guvernul Ucrainei vizează o schimbare majoră a economiei naționale, axată pe producția de bunuri cu valoare adăugată mare Guvernul ucrainean vrea și reducerea dependenței...
Ultima oră
Pe aceeași temă