19.3 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialSfat mondial pentru Afganistan

Sfat mondial pentru Afganistan

Circa 700 de delegati din aproape 90 de state alaturi de oficiali ai noua organizatii internationale s-au intalnit incepand de ieri in capitala administrativa a Olandei, Haga, pentru a discuta viitorul Afganistanului, stat in care insuresctia talibanilor s-a intensificat considerabil in ultimii doi ani.
Lucrarile conferintei patronate de Natiunile Unite vor fi deschise de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si de presedintele afgan, Hamid Karzai. La reuniune vor participa, printre altii, secretarul de stat american, Hillary Clinton, si viceministrul iranian de Externe, Mohammad Mehdi Akhoundzadeh, a carui tara participa pentru prima data la o reuniune multilaterala pentru stabilizarea Afganistanului vecin.

 

Potrivit AFP, Clinton a declarat luni seara, in avionul care a adus-o la Haga, ca este nerabdatoare sa auda propunerile Teheranului, SUA sperand ca Iranul va contribui pozitiv la reglementarea situatiei din Afganistan. Iranul siit a cooperat cu Washingtonul pentru indepartarea de la putere a talibanilor sunniti din Afganistan. Dar si-a retras aceasta sustinere dupa ce fostul presedinte american George W. Bush a declarat ca se afla pe "axa raului". Inaintea Conferintei de la Haga, Iranul a anuntat ca este dispus sa contribuie la combaterea traficului de droguri si reconstructia Afganistanului, insa a cerut retragerea trupelor straine din acest stat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă