» Firmele de import-export pot utiliza instrumente derivate pe piata de capital, pentru a limita riscurile la care sunt expuse din evolutia cursului valutar.
» Exportatorii romani se confrunta cu o contractie a activitatii, care va genera 100.000 de someri.
Firmele mijlocii cu activitate de export trebuie sa apeleze la instrumente derivate pe piata de capital, pentru a limita riscurile la care sunt expuse din evolutia cursului valutar, sustin reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
"In trecut, oamenii de afaceri au acuzat Banca Nationala a Romaniei ca mentinea artificial un curs care omora exportatorii. Acum, cand un euro a ajuns la 4,3 lei, nu mai exista exporturi si, astfel, nu mai pot fi inregistrate mari profituri", a afirmat Cristian Parvan, secretar general al AOAR.
Astfel, castigul rezultat din diferenta de curs valutar leu-euro nu ii avantajeaza pe exportatori, intrucat comenzile au scazut drastic, in special in zona euro. "Deprecierea monedei nationale ar fi trebuit sa aduca castig exportatorilor romani, insa comenzile au cazut si nu au avut motive sa se bucure", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR).
Potrivit acestuia, declinul exportului de marfuri a inceput inca din lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut, cand au fost consemnate scaderi de 9%, respectiv 17% fata de luna precedenta, si a continuat sa se adanceasca la inceputul acestui an. Anul 2009 a debutat cu aceeasi tendinta descendenta, cu scaderi de 32% si de 35% aferente lunilor ianuarie si februarie, fata de anul trecut.
"Din pacate, Banca Nationala a Romaniei isi pastreaza optimismul cu privire la cresterea exporturilor, insa prognoza pentru acest an este nerealista; noi credem ca vom incheia primul semestru al acestui an cu scaderi de 30-40% fata de anul trecut, cu o usoara scadere a comenzilor in a doua parte a anului", a explicat Ionescu.
Estimarile pentru semestrul al doilea avansate de ANEIR au luat in calcul insa un scenariu ipotetic bazat pe efectele programelor anticriza avansate de marile economii ale lumii, ale caror efecte ar putea sa se reflecte in final si intr-o usoara revenire a comenzilor la export. "Avem speranta ca banii injectati in cadrul programelor anticriza de marile economii europene se vor reflecta intr-o revenire a economiilor, cu o usoara crestere a comenzilor pentru exporturi in al doilea semestru al anului 2009", precizeaza Mihai Ionescu.
Deocamdata insa cea mai mare parte a exportatorilor romani se confrunta cu o contractie a activitatii, care va genera in mod cert si disponibilizari de personal. "Vor fi contractii si in activitatea firmelor, si pe forta de munca. Din totalul de un milion de angajati care lucreaza in prezent in acest domeniu, in mod cert 100.000 de persoane isi vor pierde locul de munca", sustine reprezentantul ANEIR.
» Eximbank, colac de salvare
Masurile Eximbank de sustinere a companiilor cu activitati de export-import au venit intr-un moment prielnic, spune reprezentantul ANEIR, Mihai Ionescu. "Din acest punct de vedere criza ne-a prins intr-un moment prielnic. Dupa patru ani de lupte cu Eximbank, am reusit sa obtinem sprijinul in trei directii, respectiv credite cu dobanda avantajoasa pentru exportatori, polita de asigurare a riscului valutar si garantarea a 85% din contravaloarea contractelor de export in cazul falimentului partenerilor", spune Ionescu.