» Romania califica drept inacceptabil tratamentul aplicat cetatenilor romani intorsi din drum de la granita cu Republica Moldova. Ministrul Cristian Diaconescu spune ca a cerut clarificari.
» In ultimele zile, in jur de 150 de cetateni romani au fost impiedicati sa intre in Republica Moldova. In mod normal, cetatenii Romaniei/Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru a intra in acest stat.
Cazurile de cetateni romani intorsi de la granita cu Republica Moldova de catre politistii de frontiera moldoveni par sa se inmulteasca de la o ora la alta.
Au fost intorsi din drum turisti, oameni de afaceri sau studenti. "Au fost invocate cele mai bizare motive, unele nefiind folosite la nici o granita din lume. Mai multi cetateni romani ne-au spus ca li s-au cerut certificate medicale care sa ateste ca nu sunt bolnavi de SIDA", a declarat Gheorghe Pandele, adjunctul comandantului Inspectoratului Politiei de Frontiera Iasi. Unul dintre studentii care a facut cale intoarsa spune ca dupa ce i-au fost rascolite bagajele si a fost interogat mai bine de o ora la Vama Leuseni a fost informat ca "presedintele Republicii Moldova nu va da dreptul sa intrati in tara pentru ca nu puteti justifica motivul vizitei".
In multe cazuri, cetatenilor romani li s-au cerut invitatii de intrare, desi protocolul semnat intre Romania si Republica Moldova nu prevede acest lucru. In altele nu au existat insa nici un fel de explicatii: 16 romani au fost dati jos din tren la Ungheni in zorii zilei de vineri si trimisi inapoi in Romania cu un personal. Printre ei se aflau un profesor si zece studenti care mergeau la Chisinau la cateva evenimente culturale legate de celebrarea zilei de 27 martie – cea a Unirii Basarabiei cu Romania in 1918. Cu o zi in urma, o delegatie formata din trei persoane din judetul Alba a fost nevoita sa se intoarca acasa, pentru ca aveau asupra lor carti care "nu corespund conceptului de statalitate si democratie din Republica Moldova". Directoarea Bibliotecii Judetene Alba, Mioara Pop, a explicat ca era vorba despre un fond de carte destinat scriitorilor din Republica Moldova.
Romania cere respectarea acordurilor europene
Bucurestiul se declara preocupat de situatia creata si a cerut clarificarea motivelor pentru care cetatenii romani sunt intorsi de la granita. Romania considera ca "acest tratament este inacceptabil si neconform cu statutul acestora de cetateni europeni". Mai mult decat atat, Ministerul Afacerilor Externe din Romania da de inteles ca, daca autoritatile moldovenesti nu inteleg sa respecte propriul Acord de facilitare a vizelor semnat cu Uniunea Europeana, cei care vor avea de suferit in final vor fi chiar cetatenii Republicii Moldova:
"Respectarea stricta a Acordului de catre autoritatile de la Chisinau este absolut necesara in vederea viitoarei liberalizari a regimului de vize intre Uniunea Europeana si Republica Moldova". Cu alte cuvinte, momentul cand cetatenii moldoveni vor calatori fara vize in spatiul comunitar se indeparteaza daca autoritatile de la Chisinau aleg sa ii trateze prost pe cetatenii europeni, vorbitori de limba romana ori nu. Banii trimisi acasa de moldovenii plecati la munca in strainatate reprezinta nu mai putin de un sfert din Produsul Intern Brut al tarii.
Campania electorala acutizeaza mesajele antiromanesti
Iminenta schimbare a presedintelui Vladimir Voronin (Partidul Comunistilor) in urma alegerilor parlamentare de pe 5 aprilie a ridicat nivelul de asteptare a publicului si a accentuat conflictele electorale din Moldova (republica in care presedintele este ales de Parlament). Cele sapte sau opt partide relevante din Republica Moldova sunt definite de felul in care se raporteaza la Uniunea Europeana si Romania, respectiv Federatia Rusa. Este relevant in acest context ca cele trei expulzari de cetateni romani petrecute in campania electorala privesc persoane implicate in activitati politice sau civice din zona proromaneasca a spectrului politic din Republica Moldova. Dupa expulzarea la inceputul saptamanii a doi consultanti politici pentru un partid proeuropean, PLD, ieri a fost arestat si expulzat unul dintre membrii grupului de actiune civica "Noii Golani".