Contractul-cadru pentru acordarea asistentei medicale pentru anul 2009 va intra in vigoare de la 1 aprilie, ceea ce inseamna si un nou mod de eliberare a medicamentelor.
Conform noului act normativ, prescrierea medicamentelor se va face sub forma denumirii comune internationale, si nu sub forma denumirii comerciale, cum se practica in prezent. Exceptie vor face cazurile justificate medical in fisa medicala a pacientului, situatie in care specialistul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comerciala, in concordanta cu diagnosticul. Tot de la 1 aprilie, farmaciile aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate vor avea obligatia sa elibereze numai medicamentul prescris de medic care are pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale. Insa, cu acordul asiguratului, farmacistii pot elibera si alte medicamente din cadrul aceleiasi denumiri comune internationale, cu exceptia cazurilor in care specialistul prescrie medicamentele pe denumire comerciala.
De asemenea, noul contract-cadru prevede obligatia caselor de asigurari de sanatate de a face publica lista furnizorilor de servicii medicale cu care au incheiat contracte, precum si valoarea de contract si la sediul acestora, nu numai prin afisare pe pagina web. Spitalele vor fi obligate sa afiseze cheltuielile efectuate in luna precedenta pe pagina web a Ministerului Sanatatii, in primele trei zile lucratoare ale lunii curente. Prin aceasta masura, considera Ministerul Sanatatii, se doreste sa se imbunatateasca transparenta activitatii spitalelor, coroborat cu obligatia caselor de asigurari de sanatate de a deconta activitatea acestora numai in conditiile indeplinirii de catre spitale a obligatiei mentionate mai sus. Furnizorii de servicii medicale de recuperare-reabilitare au posibilitatea sa incheie un contract de servicii atat cu casele de asigurari de sanatate in a caror raza administrativ-teritoriala isi au sediul, filiale sau puncte de lucru, cat si cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, respectiv cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Ministerului Transporturilor.
O alta noutate vizeaza obligatia caselor de asigurari de sanatate de a deconta contravaloarea serviciilor medicale paraclinice numai daca doctorii de familie sau medicii de specialitate din ambulatoriu au competenta legala necesara si au dotarea corespunzatoare. Medicii de familie sunt obligati sa lucreze in centrele de permanenta, pentru a asigura continuarea activitatii din aceste unitati, in afara programului de lucru al cabinetelor medicale individuale.