Reteta. Succesul unui proiect de investitii depinde de finalizarea acestuia in timpul planificat, incadrarea in costuri si indeplinirea calitatilor contractate.
Radu Nastase, directorul general al companiei specializata in managementul proiectelor de constructii-Phidias Management Consulting Engineering SRL (Phidias MCE), afirma ca acest gen de activitate consta in planificarea, organizarea, coordonarea si controlul proiectului, de la incepere pana la terminarea acestuia.
Etape
Scopul acestei activitati este acela de a realiza cerintele clientului privind producerea unui obiectiv viabil din punct de vedere functional si financiar, cu respectarea standardelor de calitate, a costurilor si termenelor de executie. Astfel, compania manageriaza cele patru faze ale proiectului: conceptul si fezabilitatea acestuia; dezvoltare si planificare; executie si implementare; documentare si audit post-implementare.
Serviciul de consultanta, precizeaza Radu Nastase, se refera la furnizarea de informatii, idei si solutii, insa pentru perioade de timp bine delimitate.
In schimb, serviciul de executie implica tehnologii moderne care sa asigure investitiei atat costuri reduse, cat si calitate, prin performanta crescuta a materialelor si tehnologiilor utilizate. Trebuie precizat ca fiecare firma de constructii are o modalitate proprie de management a costurilor care este rezultatul colaborarii intre Project Manager si compartimentul financiar.
Pionierat
"Zona in care activam este un domeniu al serviciilor si se afla, asadar, intr-un stadiu incipient de dezvoltare pe piata din Romania. Din pacate, managementul de proiect este inca o activitate fara istorie in tara noastra. Astfel, desi transferul de know-how catre specialistii din Romania s-a facut in perioada boom-ului imobiliar, managementul de proiect reprezinta o activitate in care adevaratii profesionisti nu sunt in numar mare", adauga directorul companiei Phidias.
Pe de alta parte, Radu Nastase spune ca nevoia de a apela la firme cu un astfel de obiect de activitate a devenit din ce in ce mai pertinenta, odata cu indreptarea catre piata comunitara. Alegerea managementului de proiect se justifica mai ales pentru proiectele mari, care depasesc un milion de euro si unde, de cele mai multe ori, institutia finantatoare impune investitorului angajarea unei firme de management de proiect desi alegerea acesteia ar fi trebuit sa fie optiunea investitorului.
Evaluare
Firma de management isi evalueaza costurile in functie de amploarea fiecarui proiect, de personalul implicat si de amploarea investitiei proprii. Pentru managementul de proiect, clientul va suporta costuri care se incadreaza in intervalul 1,2%-7% din valoarea totala a investitiei. Expertii sustin ca succesul proiectelor de investitii imobiliare depinde de cele trei constrangeri: incadrarea in timp (respectarea datei de finalizare), incadrarea in costuri (respectarea bugetului) si respectarea calitatii contractate.
Sarcini
Complexitatea proiectelor este mai mare in sectorul constructiilor decat in alte domenii de activitate. "Project managerul din constructii are o serie de responsabilitati importante, un buget impresionant de gestionat si, totodata, echipe mari pe care trebuie sa le coordoneze", concluzioneaza Andreea Lupan, Business Unit Manager al Barnett McCall Recruitment.