» Ministrul Transporturilor a anuntat sambata ca pana in 2014 va fi finalizata Autostrada Sudului, care leaga Bucurestiul de Craiova, si va costa cel putin 900 milioane euro. Fara cheltuielile pentru exproprieri.
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat sambata, la Craiova, in cadrul unei conferinte de presa a PDL Dolj, ca la inceputul lunii aprilie va face public programul national de autostrazi pana in 2013. Una dintre componentele programului va fi Autostrada Sudului, care va lega Bucurestiul de Craiova si arterele derivate spre Bulgaria – prin Calafat si vest – via Timisoara. Potrivit lui Berceanu, demersurile pentru Autostrada Sudului vor incepe in 2010, termenul de finalizare a lucrarilor fiind, cel mai devreme, anul 2014. "Autostrada va porni de la Bucuresti, va trece prin Videle, Alexandria, Rosiorii de Vede, Draganesti, printre Segarcea si sudul Craiovei, si va merge la podul de la Calafat.
Cea de-a doua autostrada va merge la Drobeta-Turnu Severin, Orsova, Lugoj si va intra in Culoarul IV, deci in autostrada care este deja in constructie si care va fi finalizata pana in 2013", a anuntat Berceanu. Sursele de finantare includ bani de la bugetul statului, dar si fonduri europene si un imprumut de la organismele financiare europene. "Va fi o componenta BEI/BERD, una din partea Guvernului roman si una nerambursabila din partea UE", a spus Berceanu.
Initial, ministrul Transporturilor a estimat cheltuielile pentru Autostrada Sudului la cel putin 300 milioane euro, ulterior a precizat ca a subestimat costurile si a avansat suma de 900 milioane euro. "In conferinta de presa am facut o greseala privind costurile Autostrazii Sudului. Dupa aia, m-am gandit: «Ma, cum de mi-a iesit mie asa? Sunt 900 de milioane!»." Intrebat daca aceste costuri sunt estimate fara exproprieri, ministrul a raspuns: "Da… Este un cost estimativ".
Specialistii CNADNR de la Craiova sustin ca numai studiile ne vor arata costurile reale. "Evident, aici nu vor intra costurile exproprierilor. Imediat ce se va afla traseul, speculantii vor cumpara terenurile din zona si vor cere preturi ametitoare", spune Adrian Lumezeanu, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Craiova – filiala CNADNR.
» Varianta dunareana
In ultima perioada, legatura rutiera Craiova-Bucuresti a fost asociata planurilor de investitii ale gigantului american Ford la fabrica de automobile de la Craiova. Durata constructiei, un adevarat "plan cincinal" pentru autostrada, ar putea parea cam mare pentru americani. Berceanu insa sustine ca exista si alte variante. "Am purtat o discutie cu cei de la Ford, legata de posibilitatea lor de a folosi Dunarea."