4.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă5,12%, randament mediu pe Pilonul II

5,12%, randament mediu pe Pilonul II

»   Majoritatea fondurilor de pensii private obligatorii au randamente care bat inflatia.
»   Liderul este de peste doua ori mai performant decat media pietei.

Randamente in crestere. Media randamentelor celor 14 fonduri a ajuns in februarie la 5,47%, calculata pe 10 luni de functionare. In aceeasi perioada (mai 2008-februarie 2009), potrivit datelor statistice, inflatia a fost de 5,12%; pe ansamblu, piata a fost deci in usor avantaj. Liderul randamentelor este fondul ING, cu 12,37%, urmat de fondurile AIG si Vital, cu 9,5%, respectiv 9,2%. In plutonul celor care se bat pentru restul locurilor din TOP 5 randamentele sunt diferentiate de zecimi de procent, in intervalul 7-8%, semn ca lupta administratorilor va fi foarte interesanta. Diferente mai mari ar putea aparea dupa ce piata de capital isi va reveni, iar administratorii vor incepe sa se orienteze si catre instrumente mai dina-mice, cum sunt actiunile cotate la bursa.

Invinsii inflatiei. Grupul fondurilor cu randamente pozitive dar sub inflatia din aceeasi, perioada este format din patru fonduri care ocupa locurile 9-12. Aici liderul este fondul Pensia VIVA cu 4,76%, iar locul 12 este ocupat de fondul de pensii al BRD. In coada clasamentului sunt doua fonduri cu randamente negative: cel al Bancpost, cu 0,09%, va trece probabil la sfarsitul lunii martie in zona pozitiva, dar Prima Pensie, ramasa ultima, are de recuperat aproape patru procente ca sa ajunga pe plus. Calculat la cea mai recenta valoare a unitatii de fond (VUAN din 18 martie – 9,7048), randamentul negativ este –2,95% si este foarte posibil ca intr-o luna, doua sa treaca peste zero. Fondul are aproape 17.000 de participanti si in februarie s-a numarat printre cei mai activi investitori in actiuni, dar pe ansamblu administratorii au preferat politica prudentei, plasand banii in depozite bancare, titluri de stat si obligatiuni.

Domina titlurile de stat. Apropo de structura portofoliilor: nu sunt modificari importante in categoriile de plasamente si politica administratorilor ramane conservatoare. Grosul banilor se afla in continuare in instru-mente cu venit fix: titluri de stat (aproximativa 59%), obligatiuni corporative – cam un sfert – si depozite bancare, 11,45%.  De-a lungul ultimelor sase luni, a scazut proportia depozitelor si s-a marit semnificativ cea a obligatiunilor corporative. Se pastreaza aversiunea pentru actiuni ponderea acestui tip de plasament scazand constant de la peste 6% in iunie 2008 la 1,21% luna trecuta.

14.000 de restantieri in plus. Ca proportie din total, numarul conturilor care, in februarie, nu au fost alimentate aproape s-a mentinut (diferenta este de ordinul zecimalelor). In cifre nete insa numarul conturilor goale luna trecuta a crescut cu peste 14.000, iar cifra totala s-a apropiat de 1,2 milioane. Partea buna a statisticii este rata restantierilor, in scadere semnificativa fata de luna ianuarie cand numarul depasea 80.000 de conturi. Restantieri inseamna angajatorii care fie nu au depus declaratiile la timp, fie daca le-au depus in termen totusi nu au virat banii. De ce este importanta alimentarea disciplinata in fiecare luna a contului de pensie? Pur si simplu pentru ca in loc sa "faca pui" in contul dvs. banii intarzie in contul angajatorilor si va diminueaza randamentul investitiei.

Verificati-va contul de pensie! Numarul conturilor ramase goale de cand Pilonul II a inceput sa functioneze scade, putin cate putin, dar sunt in continuare peste 460.000 de persoane (un participant din zece inscrisi) care nu au beneficiat de randamentele din ultimele 10 luni. De pilda, 126 de mii de oameni care au ales performerul pietei ING nu au putut beneficia de rezultatul bun al fondului pentru ca angajatorii au neglijat contul de pensie privata. In aceeasi situatie sunt alte 117.000 de conturi goale de la fondul AZT Viitorul Tau, fond la care administratorii au reusit sa obtina un randament cu cateva procente peste inflatie. Cum presupun ca fiecaruia ii pasa de banii lui, fie si daca e vorba de cateva zeci de lei pe luna, daca poate n-ar fi rau sa verificati situatia contului si sa vedeti se aduna sau nu vreun leu in el. Altfel va creditati angajatorul in fiecare luna cu bani de care ar trebui sa va bucurati la pensie, cand nu veti mai fi angajatul sau!

Cele mai citite

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă