Din această perspectivă, opoziția – PNL, în cazul nostru – are două obiective concrete care converg spre câștigarea alegerilor: să atace puterea cu argumente și să construiască un proiect politic care să convingă alegătorii.
Sigur, lucrurile nu sunt chiar așa de simple. Mai e nevoie de cultură politică, idei, resurse materiale și oameni coerenți și onești, disciplină de partid și instrumente de comunicare ș.a.m.d. Ar fi fost firesc ca liderii PNL să știe toate aceste lucruri. Doar au trecut prin atâtea rânduri de alegeri. Au atâția ani de prezență în toate structurile și demnitățile statului. Ar fi putut evita situația ridicolă în care s-au pus cu ocazia întrunirii Consiliului Național de duminică, 11 martie.
Momentul evenimentului PNL a fost mai mult decât neinspirat. Iar alinierea în spatele absentului domn Iohannis este prematură.
Congresul PSD a fost evenimentul cel mai mediatizat al sfârșitului de săptămână. Practic, lucrările Consiliului Național al PNL au fost organizate în siajul Congresului PSD. Ca să țină barca pe val, liberalii au decis că nu vor avea candidat la alegerile prezidențiale de anul viitor. Îl vor susține pe dl Klaus Iohannis, actualul președinte. Dar nu știm decât de la dl Orban că președintele României ar fi de acord cu această susținere. Dl Klaus Iohannis nu a avut încă nicio reacție. Iar în ziua în care PNL se alinia în spatele său, dl Iohannis era pe pârtie. Ca să îl poată susține pe actualul președinte, PNL ar trebui să fie sigur că acesta candidează pentru un nou mandat. Iar singurul îndreptățit să anunțe acest lucru este însuși președintele țării. E greu de crezut că președintele l-a însărcinat pe dl Orban să comunice acest lucru. Sigur, dl Klaus Iohannis este om politic și vine din PNL. Dar președintele României este, prin Constituție, în afara jocului oricărui partid. Dl Orban nu este șeful dlui Iohannis pentru că domnia sa nu este membru de partid. Dl Ludovic Orban, președintele PNL, se visează premier.
Pentru ca tabloul să fie complet, Consiliul Național al PNL a stabilit că dl Orban va fi premierul dlui Iohannis. PNL poate decide orice, dar în această situație era mult mai sănătos să îl fi întrebat pe dl Iohannis dacă vrea acest lucru (în situația în care candidează). Nu știm. După cum nu știm pe ce s-au bazat liberalii când au aprobat această „candidatură”. Au făcut măsurători? A prezentat dl Orban vreun proiect politic? Vreun proiect de țară? Sau vreun proiect de reorganizare sau reinventare a PNL? Altul decât cel al moțiunilor de cenzură fără șanse de adoptare? Printre mai multe propoziții de o constanță fragilă, cum ar fi cele referitoare la „blaturile” făcute de diferiți liberali (care or fi aceia?), singurul lucru interesant spus de liderul PNL a fost legat de par. Parul, ca armă politică (simbolică, desigur). Sub domnia dlui Orban, liberalii cinstesc numele Brătienilor și trec la cea mai primitivă acțiune politică din istorie: acțiunea cu parul!
Acest comentariu a fost publicat inițial pe dezacorduri.ro