15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUE se lupta pentru reglementarea sistemului financiar

UE se lupta pentru reglementarea sistemului financiar

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti joi si vineri la Bruxelles la summitul traditional de primavara, ar putea decide cresterea volumului ajutoarelor de urgenta destinate tarilor din afara zonei euro, confruntate cu grave probleme financiare.

Liderii europeni intentioneaza sa stranga randurile la acest summit pentru a cere, in vederea reuniunii G20, o reforma reala a sistemului financiar si pentru a rezista presiunilor americane in favoarea unei mai mari relansari bugetare mondiale. Asa cum preciza presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "este imprudent sa incepem sa vorbim despre alte planuri inainte de a incepe sa-l executam pe al nostru". Comisia cifreaza eforturile de relansare a UE la 400 miliarde euro pentru 2009 si 2010, adica 3,3% din PIB-ul sau.

"Comisia Europeana si Consiliul European (organismul reprezentant al statelor UE – n.r.) vor examina posibilitatea cresterii plafonului fondului european de sustinere financiara a balantelor de plati", arata un document al UE, summitul urmand a se concentra pe reglementarea sistemului financiar. Europenii au decis inca din decembrie dublarea, de la 12 la 25 miliarde de euro, a fondului pentru  imprumuturi de urgenta pentru statele UE aflate in afara zonei euro, confruntate cu grave probleme financiare. Aceasta rezerva a fost folosita din toamna in beneficiul Ungariei, care a obtinut un imprumut de 6,5 miliarde euro, si al Letoniei, care a primit un credit de 3,1 miliarde euro. La care s-au adaugat imprumuturi de la FMI.
Romania, care a antamat la randul sau discutii cu Comisia Europeana si FMI, ar fi urmatoarea pe lista.

Asa cum declara o sursa diplomatica europeana, citata de AFP, "ideea eventualitatii ridicarii nivelului plafonului  imprumuturilor de ajutor" este, "inainte de toate, un semnal" in directia tarilor din Europa de Est. Noul plafon nu a fost anuntat, fiind inca in discutie.  La inceputul lunii, comisarul european pentru Afaceri monetare, Joaquin Almunia, declara ca "pentru moment, avem resurse mai mult decat suficiente pentru a acoperi o viitoare contributie europeana pentru Romania".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă