16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTulcea, pe locul doi la restante bancare

Tulcea, pe locul doi la restante bancare

» Un raport al BNR arata ca judetul Tulcea se situeaza pe locul doi pe tara la neplata ratelor la banci, dupa Mehedinti.
» In Tulcea, rata de crestere a restantierilor este de 174 la suta.

Autoritatile din Tulcea considera ca restantele la plata creditelor bancare au cauze economice locale. Din cele trei combinate metalurgice existente in judetul Tulcea nu mai produce nici unul. Combinatul de feroaliaje are materii prime si piata de desfacere, dar a fost oprit in urma unui conflict al administratiei cu "baietii destepti" de pe piata energiei electrice. Uzina de producere a aluminei calcinate si cea de produse magneziene au putine sanse sa mai reporneasca productia pentru ca nu au fost modernizate, din aceasta cauza costurile de productie fiind foarte mari, iar productivitatea muncii foarte mica. De la aceste combinate au fost disponibilizati, in ultimii doi ani, peste 3.000 de salariati. O parte din angajatii combinatelor tulcene au plecat la munca in strainatate, dar s-au intors rapid acasa pentru ca santierele de constructii din Spania si Italia unde s-au angajat s-au inchis datorita crizei economice.

 

Analistii bancari sustin ca incapacitatea tulcenilor de a plati imprumuturile bancare a fost generata si de problemele care au aparut in tarile in care migrase o parte din forta de munca din acest judet. Statisticile bancare mai arata ca din Spania si din Italia s-au trimis, in ultimele doua luni, doar jumatate din sumele in valuta europeana care soseau in lunile anterioare. Vasile Gudu, prefectul judetului Tulcea, a declarat ca "in scurt timp, in nordul Dobrogei vor aparea noi locuri de munca pentru ca mai multe proiecte europene au ajuns in faza de executie. Incepand din primavara acestui an se vor cheltui, in judetul Tulcea, aproape 200 milioane de euro pentru lucrarile de infrastructura finantate de UE. Este vorba de reabilitarea retelelor de apa si de canalizare din orasele judetului si de modernizarea drumului turistric Tulcea-Murighiol. Pe aceste santiere se vor crea mii de locuri de munca".

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă