3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitul forfetar ameninta afacerile mici din turism

Impozitul forfetar ameninta afacerile mici din turism

» Pensiunile sunt deja sufocate de taxe de omologare si functionare.

» 70% din pensiuni sunt afaceri de familie, fara salariati.

Introducerea impozitului forfetar in turism va ingreuna activitatea pensiunilor agroturistice, care oricum sunt sufocate de multitudinea de taxe necesare omologarii si functionarii, insa pentru industria turistica in ansamblu masura este benefica, deoarece va elimina turismul la negru, sustin reprezentantii industriei ospitalitatii.
"Agentiile de turism nu vor fi afectate si nici avantajate de introducerea impozitului forfetar, intrucat 90% din acestea au functionat in profit. Insa pentru domeniul turismului in ansamblu masura ar putea avea efecte pozitive, pentru ca elimina turismul la negru. Se vor atrage venituri suplimentare la buget de acolo de unde chiar exista, din micile firme din turism, care se declara in pierdere. Cu cat o firma este mai mare, cu atat evaziunea tinde spre zero in turism", ne-a declarat Mircea Vladu, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Guvernul intentioneaza sa introduca impozitul forfetar in locul impozitului pe profit "pentru sutele de mii de firme care inregistreaza pierderi", in vederea unui control mai bun al platii taxelor si impozitelor, a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "Vrem sa introducem impozitul forfetar, renuntand la impozitul pe profit pentru sutele de mii de firme care inregistreaza pierderi, cum ar fi hoteluri, restaurante si alte mestesugarii", a explicat Pogea.
Reprezentantii Asociatiei Nationale a Turismului Rural si Ecologic din Romania (ANTREC) sustin in schimb ca introducerea impozitului forfetar va ingreuna si mai mult activitatea pensiunilor rurale, care oricum fac fata cu greu taxelor si impozitelor.

Totusi, "turismul «la negru» a luat amploare, iar pensiunile omologate, care functioneaza legal, sunt primele afectate de concurenta neloiala", ne-a declarat Cristina Partal, presedinte ANTREC. Cu toate acestea, decizia de a functiona la negru este intr-un fel justificata, avand in vedere multitudinea si costul ridicat al taxelor aferente omologarii, sustine presedintele ANTREC. "Nu stiu cat va afecta criza financiara activitatea pensiunilor, insa cu siguranta noile reguli impuse pentru ca o pensiune sa functioneze legal vor afecta negativ dezvoltarea acestei categorii de structuri de primire turistica", precizeaza Cristina Partal.
Aceasta spune ca, la nivelul anului 2008, circulatia turistica in cadrul pensiunilor agroturistice a inregistrat o crestere de 20% fata de anul precedent. "Pentru sfarsitul anului 2008, nu putem spune ca am fost afectati de criza financiara, deoarece majoritatea pachetelor de sarbatori au fost achizitionate inca din toamna.

 

Inceputul anului 2009 este oricum considerat in industria ospitalitatii perioada de extrasezon. Consider ca ne putem face o imagine reala incepand cu luna martie, cand vor fi lansate ofertele de Paste si continuand cu perioada sezonului de vara", mai spune reprezentanta ANTREC. Chiar daca activitatea pensiunilor se va comprima in 2009, pe fondul crizei financiare, reprezentantii industriei nu anticipeaza disponibilizari de personal, deoarece in 70% din pensiuni proprietarii si familie acestora asigura serviciile pentru turisti.

» Pensiunile cumuleaza 15% din capacitatea totala de cazare
In prezent, capacitatea de cazare in pensiuni a ajuns la 6 milioane de locuri, reprezentand 15% din capacitatea de cazare a Romaniei, potrivit ANTREC, care citeaza datele Institutului National de Statistica, in timp ce in hoteluri capacitatea de cazare a ajuns la 30,8 milioane de locuri, adica 67% din totalul capacitatii. Anul trecut, circa 600.000 de turisti romani si straini au vizitat pensiunile romanesti, cu 1,3 milioane de innoptari inregistrate oficial.
Presedintele ANTREC sustine ca in prezent 3.839 de pensiuni sunt omologate si figureaza in evidentele Ministerului Turismului, cu o capacitate de cazare de 56.000 de locuri, insa numarul pensiunilor existente la nivel national este de trei ori mai mare.

Cele mai citite

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă