» Chiar daca nu si-au declarat averi spectaculoase, unii dintre secretarii de stat, consilierii personali si de stat adusi de premierul Boc s-au lasat si ei prinsi in mirajul participarii in consiliile de administratie ale unor regii sau firme la care statul detine majoritatea.
» Altii au dovedit insa ca au descoperit reteta "impartirii" cu succes intre Bruxelles, Bucuresti si Cluj, cumuland functiile de consilier de europarlamentar, profesor sau cercetator si salariat in primarie.
Inca seful cancelariei, viitor consilier de stat, Catalin Baba nu are casa, dar detine 3.500 de metri patrati de padure si conturi in valoare de 50.000 de euro si 200.000 de lei. De la Universitatea "Babes-Bolyai", Baba a obtinut anul trecut, in calitate de decan al Facultatii de stiinte Politice, nu mai putin de 95.955 de lei. Nici Andreea Vass, consilierul personal "imprumutat" de Boc de la Theodor Stolojan, nu sta tocmai rau. Vass detine un apartament in Bucuresti, o masina de teren fabricata in 2007 si actiuni in valoare de 34.938 de lei. De la Parlamentul European Vass a incasat, in 2008, din postura de consilier al lui Stolojan, 66.289 de lei, suma pe care a rotunjit-o scriind in reviste si lucrand ca cercetator stiintific la Institutul de Cercetari Economice din Bucuresti. O situatie financiara asemanatoare gasim la Cynthia Carmen Curt, un alt consilier personal adus de Boc de la Cluj.
Asistenta universitara la catedra premierului de la Universitatea "Babes Bolyai", apoi subprefect al judetului Cluj si, din primavara anului trecut, inspector guvernamental, Curt detine un apartament in Cluj si o masina, iar anul trecut a incasat, din activitatea didactica si din cea de inspector guvernamental, 61.351 de lei. Un alt membru al "echipei de la Cluj" aduse de Boc la Guvern, Darius Cristian Pintilie, nu are terenuri, casa ori masina, dar a incasat anul trecut bani de la Primaria Cluj-Napoca (39.855 de lei), de la Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj-Napoca (10.572 de lei, membru in consiliul de administratie), de la Consiliul Judetean Cluj (5.155 de lei), dar si de la Parlamentul European (30.000 de euro, pentru consultanta acordata eurodeputatului PDL Rares Niculescu).
Un alt clujean instalat in functia de consilier de stat, Dan Tudor Lazar, nu detine nici el terenuri, casa ori masina, dar are circa 35.000 de lei in conturi si actiuni in valoare de 10.500 de lei. Anul trecut a incasat 101.688 de lei de la Universitatea "Babes Bolyai" si vreo 24.000 de lei ca membru in consiliile de administratie ale Clubului de Fotbal Universitatea si ale societatii comerciale Lomb SA, infiintata in iunie 2008 de Consiliul Local Cluj-Napoca si un dezvoltator imobiliar.
Fara o avere spectaculoasa a intrat in Guvern, ca secretar de stat in Cancelaria pe cale de desfiintare, si Calin Emilian Hintea. Impreuna cu sotia, acesta detine un apartament in Cluj-Napoca si 28.300 de lei in conturi, dar are si datorii de 15.500 de euro catre banci. Din activitatea prestata la aceeasi Universitate "Babes Bolyai", clujeanul in varsta de 36 de ani a castigat insa anul trecut 166.588 de lei, la care a adaugat, ca evaluator, 12.761 de lei de la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior.
In ceea ce-l priveste pe Marius Buzea, soferul avansat in functia de consilier personal al premierului, Boc nu pare sa fi fost foarte generos pana acum, daca luam in considerare ca salariul anual, pe 2008, al lui Buzea a fost de 9.750 de lei. Adica, doar 812 lei pe luna! Cu toate acestea, Buzea si-a cumparat in 2008 un apartament in Bucuresti, in vreme ce valoarea imprumuturilor bancare este de doar 19.000 de lei. Tot de anticipare a dat dovada si al doilea secretar de stat al lui Boc, stefania Gabriela Ferencz, care si-a achizitionat un apartament in Bucuresti, in decembrie 2008. Ca director in Primaria Cluj-Napoca, aceasta a incasat anul trecut 87.112 de lei.
Fara terenuri, case, bijuterii sau bani in conturi a intrat in functia de consilier si nepoata premierului Emil Boc, Mihaela Eugenia Boc. Aceasta nu detine decat un autoturism, iar de la Primaria Cluj-Napoca a incasat anul trecut 23.714 de lei. si mai putin decat nepoata lui Boc au Constantina Maria Bucea, adusa de la Prefectura Cluj, si Raluca Elena Irofti, adusa de la Primaria Cluj-Napoca si instalata in functia de consilier personal. Adica, cele doua au tras linie la toate rubricile declaratiei de avere! La randul sau, Peter Pal, un alt clujean adus la Bucuresti pentru a fi secretar personal al lui Boc, nu are nici terenuri, nici casa, nici masina, nici bani in banca, dar are datorii la banci de 11.000 de euro.
» Exceptie
Nu toti oamenii "mosteniti" de la guvernarea anterioara au fost eliberati din functie. Un exemplu in acest sens il constituie Ion Mircea Plangu, "transformat" printr-o decizie a lui Boc, pe 23 februarie 2009, din consilier de stat in secretar de stat in cadrul Cancelariei. Acesta a mai fost secretar de stat pentru integrare euro-atlantica si politica de aparare in Ministerul Apararii Nationale, iar numele sau a fost legat de scandalul achizitionarii, fara licitatie, de catre MApN a doua elicoptere medicale in valoare de 7 milioane dolari.
» Consilierul consilierului
Consilierul de stat Dan Tudor Lazar are, la randul sau, un consilier personal: pe Andrei Haas. Tot de la Cluj, bineinteles. Acesta detine doua terenuri intravilane in Cluj-Napoca, cumparate in 2007, un apartament in aceeasi localitate si un autoturism Honda fabricat in 2008. Anul trecut, Haas a incasat 98.476 de lei ca director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj si 89.034 de lei ca reprezentant al Consiliului Local Cluj-Napoca in consiliul de administratie al unei societati comerciale la care Consiliul detine 51% din actiuni.