22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Mult" inseamna si "bun"?

„Mult” inseamna si „bun”?

Liderul Dinamo nu a facut investitii majore, repatrierile lui Cosmin Moti si Claudiu Niculescu nefiind foarte costisitoare, in vreme ce revenirile lui Homei, Musat si Scarlatache au fost gratis, ca si transferul lui Melinte, liber de contract dupa "dezastrul UTA". Singurii bani s-au investit in doi senegalezi, dar doar N’Doye reprezinta ceva in fotbalul romanesc actual.

Aproape zero la achizitii
Liniste aproape totala in ceea ce priveste intarirea loturilor, la Steaua, Unirea Urziceni, Rapid si FC Brasov. In Ghencea, inca se mai plange dupa Mirel Radoi, revenirile lui Tudose, Bicfalvi si Litu fiind departe de a multumi pe cineva. Gigi Becali spune ca a facut "curatenie", asa ca in lotul pentru retur nu se mai gasesc Neaga, Arturo, Vali Badea, Abel Moreno, Cristocea, Marius Croitoru si Vatca, fotbalisti mai mult sau mai putin importanti pentru fosta campioana. La fel au stat lucrurile si la Urziceni, unde Dan Petrescu a renuntat la vedeta Mara, "disponibilizat" de criza, fara a aduce vreun alt jucator in loc. Mai multa agitatie a fost in Giulesti, insa nu la capitolul veniri – unde poate fi punctat doar transferul necunoscutului sarb Ivelja, liber de contract si inactiv, din punct de vedere fotbalistic, de o jumatate de an –, ci la despartiri, fotbalisti ca Julio Cesar, Boya, Adefemi, Vella sau Paulista fiind lasati sa plece din cauza salariilor prea mari. In sfarsit, si sub Tampa a fost (aproape) liniste, doar repatrierea pe termen scurt a lui Alin Stoica, transferul lui Dani Coman, ex-Rapid, si despartirile de Baltoi si Zaharia facandu-i pe brasoveni sa treaca pe la liga pentru a opera in catalogul cu transferuri.
"Unul, dar bun", aceasta pare sa fi fost "linia" dupa care s-au ghidat formatii precum Gloria Bistrita, Universitatea Craiova sau CS Otopeni. Asa se face ca bistritenii l-au readus acasa pe Lucian Sanmartean, oltenii pe Florin soava, iar ilfovenii pe Vitinha, toti cei trei fiind vazuti ca viitori lideri ai echipelor lor in teren.

Liste lungi, nume necunoscute
Exista si formatii care, impinse de noi antrenori sau de nemultumirea fata de evolutia din tur, au transferat mai multi fotbalisti, insa se naste intrebarea daca "mult" inseamna si "bun". Astfel, noul antrenor al lui Poli Iasi, Cristiano Bergodi, se poate lauda cu imprumutul dinamovistului Andrei Cristea, o solutie certa pentru atac, insa pe langa acesta, in Dealul Copoului au mai sosit si Todescato, Leandro, Peter Jovanovic, Straton si Palimaru si e de urmarit daca vreunul isi va face loc printre titulari. si Sorin Cartu i-a primit, la Pandurii, pe Lutu, sarbul Martinovic, Ionut Stancu, Hidisan si Catalin Multescu, dar e de vazut cati vor deveni titulari. si la Medias au sosit mai multi jucatori, Buican, Todea, Bud, Vatca, slovacul Kubala si bosniacul Katovic, insa in ce masura vor fi ei utili unei echipe care s-a despartit de vedeta sa, Curtean?

In sfarsit, "revolutie" a facut si Ion Marin la Farul, dar nume precum Matel, Larie, Nanu, Pantelie, cehul Pahor sau sarbul Vukomanovic nu spun deocamdata nimic, ei fiind chemati sa joace mai bine decat disponibilizatii Farmache, schiopu, Maxim, Cruceru, Marius Nae, Tibi Moldovan sau Florin Neaga.
Otelul Galati si FC Arges nu s-au obosit deloc in vacanta, pentru ca nu au transferat nimic. Oricum, ambele se pot felicita pentru ca si-au pastrat garniturile din tur, inclusiv vedetele Alex Bourceanu si Cristi Tanase, curtati de formatii aflate in lupta pentru Liga Campionilor. Cum insa ofertele au fost total nesatisfacatoare, cei doi au ramas pe loc.

Cazurile speciale
Un caz special este cel al Gloriei Buzau, echipa care a transferat o… formatie intreaga, jucatorii care au evoluat in tur pentru CS Buftea, in Liga secunda, alaturi de antrenorul lor, fiind trimisi acum de FC Timisoara (club de care ei apartin) in Crang! Ramane de vazut daca din doua echipe, adica aproape 40 de jucatori, s-a putut scoate o formatie care sa reuseasca macar o victorie in Liga I…
Am lasat pentru final singurele trei echipe care se pot considera cu adevarat "active" pe piata transferurilor, jucatorii achizitionati avand o buna cota: CFR Cluj, FC Timisoara si FC Vaslui. Campioana din Cluj a mutat rapid si, desi l-a pierdut pe Eugen Trica, plecat in Cipru, i-a transferat pe Mara de la Urziceni, plus argentinianul Frangipane, uruguayenii Flores si Viana si sarbul Veljovic. si Timisoara s-a miscat bine si, pe langa transferul celui mai dorit jucator din Liga I, Curtean, i-a adus pe Bega si pe Maxim, nigerianul Amuneke si togolezul Nibombe, plus rechemarea lui Scutaru si Aldana. In sfarsit, asa cum am mai spus, cele mai bune transferuri par sa fi fost cele de la Vaslui, unde au ajuns fotbalisti cunoscuti in strainatate, precum brazilianul Wesley, togolezul cu cetatenie franceza Akakpo, sarbii Milisavljevic si Pavlovici, francezul Zubar si slovacul Farkas, in timp ce lista disponibilizatilor a cuprins aproape in totalitate numele unor fotbalisti romani, precum Aliuta, Panait, Balace, Matei, Neagu, Petar Jovanovic sau Haisan.

» Top achizitii:
Curtean (Gaz Metan/FC Timisoara) – 1.200.000 euro
Wesley (Leixoes Porto/FC Vaslui) – 1.000.000 euro
Akakpo (Auxerre/FC Vaslui) – 500.000 euro.

» Top plecari:
Mirel Radoi (Steaua/Al Hilal) – 6.000.000 euro
Adrian Ropotan (Dinamo/Dinamo Moscova) – 3.000.000 euro
Pierre Boya (Rapid/Grenoble) – 1.000.000 euro.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă