» Medicii spun ca antibioticele nu-i pot ajuta cu nimic pe bolnavi, deoarece pentru aceasta afectiune exista o medicatie recomandata numai de medicul oftalmolog.
» Conjunctivita alergica este considerata la ora actuala una dintre cele mai frecvente afectiuni oculare ale acestui sezon.
» "Boala ochilor rosii" a "atacat" din octombrie si pana in prezent, mii de constanteni.
Potrivit declaratiilor sefului Clinicii de Oftalmologie Constanta, prof. univ. dr. Denislam Dogan, unul dintre obiceiurile persoanelor care au contactat conjunctivita este sa se trateze singure acasa, prin metodele babesti. Tocmai din aceasta cauza, a precizat dr. Dogan, se apeleaza la medici abia in cazurile extreme, cand deja disconfortul la nivelul ochiului devine de nesuportat sau chiar cand apare o durere in zona afectata. Problema este ca din cauza unui tratament necorespunzator, o inofensiva conjunctivita se poate transforma in ceva mult mai rau. Numai in cursul zilei de ieri au fost aduse la Clinica de Oftalmologie cateva persoane care se mai prezentasera la medic, dar care nu au respectat recomandarile cadrelelor medicale si acum starea s-a agravat foarte tare. Unul dintre pacienti a fost adus ieri cu ambulanta tocmai din Mereni, iar un alt cetatean se "lupta" in spital cu afectiunea amintita de aproape trei saptamani, boala acestuia evoluand negativ si afectandu-i puternic vederea.
Seful sectiei Oftalmologie ne-a declarat ca oamenii nu trebuie sa uite ca boala este contagioasa si oricand bolnavul poate transmite afectiunea si celorlalte persoane cu care intra in contact. Dr. Dogan a mai precizat ca aceasta conjunctivita alergica reprezinta manifestarea unei reactii de natura alergica a conjunctivei. Boala apare din cauza raspunsului exagerat al sistemului imunitar in momentul in care persoana cu teren alergic intra in contact cu anumite substante din mediul extern.
Complicatii
"Fata de anii anteriori, ne confruntam cu o incidenta foarte mare a cazurilor, mai ales conjunctivite cu complicatii. Din luna octombrie si pana acum am avut parte de o explozie de cazuri de conjunctivita alergica. Am putea vorbi chiar de o epidemie. Primul lucru pe care il poate face o persoana care a contactat o conjunctivita, indiferent de tipul ei, este sa curete bine ochiul, pentru a evita ca infectia sa se dezvolte. Pentru diminuarea senzatiei de disconfort, unele persoane aplica pe ochii inchisi o compresa rece. Temperatura rece produce vasoconstrictie, ceea ce duce si la o micsorare a edemului".