24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialRigurozitate germana la MTS

Rigurozitate germana la MTS

Monica Iacob Ridzi este prima femeie instalata la conducerea Ministerului Tineretului si Sportului. Al 13-lea sef al sportului romanesc din 1989 incoace (speram sa nu fie cu ghinion!) are 31 de ani si o cariera ce i-ar face invidiosi pe multi politicieni cu state vechi. Dupa doua mandate de deputat in Parlamentul Romaniei (in 2004 si 2008), deputat in Parlamentul European in 2008, presedinte al Organizatiei de tineret a Partidului Democrat-Liberal, Monica Iacob Ridzi se afla acum pentru prima oara intr-o functie executiva in care munca sa este "la vedere" si poate fi cuantificata. Privita initial cu raceala, doamna Ridzi are sansa sa demonstreze ca poate pune in practica, la Bucuresti, ce a invatat la Bruxelles, acolo unde a facut parte din Comisia pentru buget si s-a ocupat de absorbtia fondurilor europene in Romania.

Fara sa se lanseze in declaratii si promisiuni fara acoperire, Monica Iacob Ridzi a lasat impresia unui om hotarat sa se bata pentru relansarea sportului romanesc, aflat pe o panta descendenta.

» Care vor fi primele modificari pe care le va suferi actuala structura de conducere a sportului romanesc?
— La sport nu vor fi modificari mari, pentru ca nu este vorba de comasarea mai multor directii intr-una singura, asa cum s-a intamplat la tineret. Deocamdata, consider ca exista oameni foarte bine pregatiti care se ocupa de sport, dar nu contest ca sunt si persoane care nu m-au convins. Este totusi prea devreme sa dam nume. Cert este ca am incredere foarte mare in Octavian Bellu, care, ca fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport, cunoaste bine problemele sportului si poate asigura continuitatea programelor in derulare.

» Un rol important in viitoarea activitate a ministrului o vor avea membrii cabinetului ministerial. Ne puteti da detalii despre persoanele care vor face parte din aceasta structura?
— Legal am dreptul la 16 consilieri, dar voi avea doar atatia cati vor fi necesari. M-am gandit deja la persoanele care ar putea face parte din cabinet, dar inca n-am angajat pe nimeni, pentru ca deocamdata nu am nici buget, nici loc pentru aceasta structura. De altfel, una dintre marile probleme cu care ne confruntam este lipsa de spatiu din sediul ministerului, motiv pentru care va trebui sa reorganizam birourile tuturor. Despre viitorii mei consi-lieri va mai pot spune ca nu vor fi neaparat fosti sportivi sau nume cunoscute din lumea sportului si in nici un caz nu vor verifica ce fac altii, pentru ca am incredere in subsecretarul si secretarii mei de stat.

» Cand veti discuta despre bugetul sportului pe 2009?
— Sper ca pana pe 15 februarie, cel tarziu pe 1 martie, sa avem varianta finala a bugetului. Nu stiu cat va fi de consistent, dar primul lucru pe care l-am solicitat a fost un buget mai mare pentru federatiile sportive in acest an, deoarece o multime de sponsori s-au retras, iar pregatirea sportivilor de performanta nu trebuie sa sufere. Daca fostul guvern nu a inteles ca sportul este o prioritate, acum va asigur ca sportul se va bucura din nou de respectul pe care-l merita.  stiu ca 2009 este primul an din noul ciclu olimpic, care ar putea fi cel mai greu, si am incercat sa conving Guvernul de acest lucru. N-am dorit sa ma intalnesc cu sefii federatiilor fara a avea bugetul, dar cand vom sta fata in fata ii voi ruga personal pe toti sa administreze fondurile de la stat cu maximum de eficienta. Oricum, vor fi controale riguroase vizavi de modul in care vor fi cheltuiti banii publici.

» Pareti extrem de exigenta!
—  Sunt pe jumatate nemtoaica si poate de aceea cu mine nu se poate lucra decat legal si cu disciplina. Cine nu vrea sa respecte regulile pleaca. stiu ca deja am reusit sa deranjez anumite persoane din minister pentru ca am impus reguli, incepand de la program pana la modul de lucru, in care am cerut ca legea sa fie respectata suta la suta.

» Gala Sportului Romanesc a avut un moment stanjenitor la final. Ce parere aveti despre atitudinea antrenorului Nicolae Forminte?
— Am fost dezamagita de atitudinea dansului. Nu te astepti la anumite gesturi din partea unor persoane reprezentative. Personal, am o simpatie deosebita pentru gimnastica si pentru ce a insemnat Romania la aceasta disciplina de-a lungul timpului. Consider ca este pacat ca imaginea acestui sport sa fie stricata de atitudinea unor persoane care au preluat o activitate ce ne-a adus atatea satisfactii atata vreme cat la conducerea tehnica a lotului s-au aflat Octavian Bellu si Mariana Bitang.

» Ce parere aveti despre ideea  conducerii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman de a se ocupa direct de finantarea si coordonarea federatiilor sportive nationale, in timp ce MTS sa se ocupe mai mult de sportul de masa?
— Cred ca dorinta COSR de a avea independenta, inclusiv financiara, era justificata inainte de reinfiintarea ministerului. Acum nu cred ca ar fi cazul sa vorbim de lipsa de incredere vizavi de modul in care MTS va gestiona banii pentru federatii. Lucrez la o strategie pe termen mediu si lung al carei scop final este obtinerea cat mai multor medalii. Principala preocupare este de a mari baza de selectie si de a opera corectii in anumite domenii, cum ar fi, de pilda, cercetarea, unde nu s-a investit mai nimic in ultima vreme. De asemenea, scolile de antrenori vor trebui sustinute mult mai mult de acum inainte.

» Cum decurge colaborarea MTS cu celelalte ministere care au tangente cu sportul, in special cu cel al Educatiei si Cercetarii?
— Sper sa avem o buna colaborare cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru ca fara un parteneriat strans cu aceasta institutie nu ne vom putea duce la bun sfarsit o serie de proiecte in special pentru relansarea sportului de masa. In acest sens contez pe sprijinul logistic din partea MEC, prin intermediul inspectoratelor scolare locale, pentru a reincepe organizarea competitiilor nationale interscolare. De asemenea, sustin in continuare ideea de a se introduce trei ore de educatie fizica in scoli, dar, evident, nu pot impune asa ceva. Am avut deja o prima discutie cu reprezentantii MEC si sunt optimista in ceea ce priveste viitoarea noastra colaborare. Mai avem insa de definitivat o serie de proiecte.

» Cum vedeti colaborarea cu conducatorii administratiilor locale?
— In primul rand, vreau sa precizez ca sunt adepta descentralizarii. As dori sa semnam cat mai multe parteneriate cu cat mai multi primari din tara. Voi participa la o prima intalnire cu Asociatia Municipalitatilor din Romania, dar deja am primit o serie de solicitari pe care urmeaza sa le analizam atent. Formele de parteneriat vor fi specifice fiecarui caz in parte, dar numitorul comun si obligatoriu va fi de a nu schimba destinatia bazelor sportive.

» Va multumesc si mult succes!

Prea putin sport in Romania
» Cum ii puteti ajuta pe sportivii care isi incheie activitatea?
— Este foarte important ca sportivii de performanta sa aiba posibilitatea ca, pe langa ceea ce fac in perioada in care practica sportul de performanta, imediat dupa, sa nu aiba o intrerupere, ci o continuitate in ceea ce ei fac. Foarte multi au devenit antrenori, dar e o vorba care mie imi place, ca fiecare soldat are in ranita bastonul de maresal sau, spusa altfel, ca fiecare sportiv are in rucsac cheia succesului.

» Ce ne facem cu copiii care evita sportul?
— In Parlamentul European am fost raportor pe mai multe teme care vizeaza sportul si tineretul, ultimul fiind "Rolul sportului in educatie", prin care am impus sa fie minimum trei ore de educatie fizica in toate scolile Uniunii Europene. Va trebui sa incercam sa-i incurajam pe tineri sa practice un sport, sa-i incurajam pe parinti sa nu-i mai scuteasca pe copii si sa intelegem ca in Romania sunt putini copii, tineri si adulti care practica sportul.

» Este un an de criza pentru sport?
— S-a creat falsa impresie ca singurii bani de care sportul beneficiaza sunt aceia care sunt in administrarea MTS, dar nu este asa. Va dau cateva exemple: Ministerul Educatiei finanteaza si latura sportiva prin cluburile sportive scolare, Ministerul Administratiei si Internelor, prin departamentele de specialitate, consiliile locale si judetene sprijina cluburile sportive din subordine… Daca ar fi sa facem o evaluare, banii care sunt destinati sportului sunt mult mai multi.

PRIORITATILE MINISTRULUI MONICA IACOB RIDZI
Suntem in plin proces de reevaluare a patrimoniului MTS, avem un Registru al Bazelor Sportive. Sunt pasi pe care ii vom continua deoarece aceste baze sportive constituie o prioritate. Ne-am propus sa putem finaliza anumite investitii care au fost incepute si pentru care sunt necesare sume mici pana la finalizarea efectiva."

Imi doresc sa pot atrage, in anumite proiecte ale ministerului, fosti sportivi de performanta. Deja am vorbit cu Gabriela Szabo (foto) si vreau sa o implic in proiecte. Cred ca prin dezvoltarea sportului de masa putem sa dezvoltam sportul de performanta si este unul dintre proiectele pe care vreau sa-l dezvolt in scurt timp."

Nu putem sa nu beneficiem de avantajele pe care ni le confera aderarea la Uniunea Europeana. Sunt peste 32 de miliarde de euro care trebuie sa ajunga in Romania pe diverse paliere, de la infrastructura la sport. Trebuie sa incercam sa facem pasi rapizi in acest sens, pentru ca altfel riscam sa ni se diminueze sumele alocate."

Cele mai citite

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă