2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialInvestitorii la bursa fug de actiunile bancare

Investitorii la bursa fug de actiunile bancare

Domeniul bancar este poate cel mai afectat sector bursier la nivel mondial, iar investitorii nu mai au curaj sa parieze pe aceste titluri. Actiunile bancare au suferit in ultimul an si  corectii de pana la 90% din valoarea lor. Investitorii au asistat anul trecut la falimentul Lehman Brothers, la nationalizarea Royal Bank of Scotland, la afisarea de catre majoritatea grupurilor bancare importante de scaderi de profit sau de pierderi usturatoare.

 

Bancile listate pe Bursa de la Bucuresti au anuntat pentru 2008 rezultate financiare bune, dar acest lucru nu a reusit insa sa stabilizeze pretul actiunilor. Saptamana trecuta actiunile Erste Group Bank (EBS) au scazut cel mai mult, cu circa 6,3%, o evolutie similara avand bineinteles si la Viena. Deprecierea ratingului bancii franceze Societe Generale a afectat si evolutia titlurilor BRD. Actiunile banci au pierdut, in ultima saptamana de tranzactionare, 4,3% din valoare, insa acestea puteau sa scada si mai mult daca nu exista un rebound in sedinta de joi. Singura care a crescut in aceasta saptamana este Banca Transilvania (TLV). De fapt a stagnat, evoluand intr-un tunel orizontal destul de ingust pana vineri, cand a avut o evolutie buna, inchizand saptamana pe o crestere de 1,3%.
"Vanzatorii au actionat si in segmentul bancar, cu o forta mai mare la BRD si la Erste Bank, cu exceptia Banci Transilvania. Forta de vanzare de la BRD s-a vazut mai mult in lichiditatea buna decat in deprecierea cotatiei", explica Paul Brendea, analist Prime Transaction.

In saptamana care s-a incheiat indicii BET-C si BET-FI au inregistrat o scadere de 0.8, respectiv 0.68 procente, in timp ce BET a castigat 1.35%. Lichiditatea medie a continuat sa se deprecieze cu 31.33% fata saptamana trecuta pana la 7,07 milioane lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a cunoscut o scadere de 3,35% pana la 35,75 miliarde lei. De la inceputul acestui an indicii BET si BET-C au scazut cu 21.29, respectiv 24.2 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 23.17 procente sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie 2008.
"Deocamdata bursa romaneasca ramane intr-o stare destul de nefavorabila investitorilor. Cotatiile indicilor si cele ale companiilor principale graviteaza in jurul minimelor precedente si nu dau nici un semn clar de revenire. Trendul negativ pe termen scurt care a dominat piata in ultimele trei saptamani pare ca se estompeaza. Este posibila o tendinta usor pozitiva in prima parte a saptamanii urmatoare insa cata vreme nu vom vedea cotatiile departandu-se vizibil de zona minimelor curente nu putem avea incredere intr-o stabilizare mai de durata a pietei", explica analistii de la KTD Invest.

Cea mai buna evolutie a saptamanii intre cele cinci societati de investitii financiare a avut-o SIF BanatCrisana (SIF1), care a inchis mai sus cu 2,7 % fata de finalul lunii ianuarie, in timp ce perdantul saptamanii a fost SIF Oltenia (SIF5), care a scazut cu 5,6% deoarece, spre deosebire de alte SIFuri, nu a avut parte de acea revenire in ultimele doua sedinte.
Sectorul utilitatilor a avut o evolutie mai buna in ultima saptamana de tranzactionare, astfel titlurile Transgaz (TGN) au castigat 6,9 %, in urma unei evolutii constant crescatoare si fara prea mari perturbatii. Cu o volatilitate mai mare si un trend nu chiar atat de clar, Transelectrica (TEL) a avut parte si ea de o inchidere buna, o crestere de 5,1% fata de ultima sedinta din ianuarie, la 10,3 lei.
In piata au aparut primele semnale pozitive de reintrare la cumparare a unor investitori de mai mare calibru. Acestea au fost tranzactiile realizate joi cu actiuni SIF Muntenia (la un pret in crestere cu 12%) si vineri cu actiuni STX RO OFFSHORE BRAILA (simbol SNBB). In acest din urma caz tranzactia s-a cifrat la 2,1 mil euro si a constat in transferul a 2.284.500 actiuni la pretul de 3,15 lei/actiune ( pret in crestere cu 250%). Vanzatorul a fost SIF Moldova, care si-a cedat integral participatia de 7,019% din capitalul social al SNBB.

In topul scaderilor se remarca actiunile Dafora Medias (DAFR) si Condmag Brasov (COMI). Cele doua societati din sectorul de servicii pentru companiile petroliere au fost puternic lovite de vanzatori si, cum nu beneficiaza de protectia unei lichiditati bune, au ajuns la coada clasamentului, avand cel mai mari scaderi. Actiunile Dafora au ajuns la un pret de 0,0230 lei, cu 19,3% in scadere fata de saptamana anterioara, in timp ce Condmag a acumulat o scadere de 25,9 % in aceeasi perioada.

Top 5 cresteri BVB

1. Antibiotice Iasi (ATB)     13,57%
2. Apcarom Buzau (APC)      12,50%
3. Amonil Slobozia (AMO)      12,37%
4. Armatura ClujNapoca (ARM)      8,33%
5. Transgaz Medias (TGN)      6,86%

Top 5 scaderi BVB

1. Condmag Brasov (COMI)     -25,89%
2. Dafora Medias (DAFR)     – 19,30%
3. Zimtub Zimnicea (ZIM)     – 13,89%
4. Romcarbon Buzau (ROCE)     -13,04%
5. Siretul Pascani (SRT)     – 12,59%

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă