» Datoria publica externa scadenta in 2009 este de 1,5 miliarde euro.
» "Cursul nu s-a depreciat, a revenit la nivelul 4 lei/euro".
Economia romaneasca ar putea creste cu aproximativ 2-2,3% in acest an, in conditiile in care efectele crizei globale vor fi limitate si se vor simti doar indirect in tara, a estimat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Totusi, economia romaneasca simte efectele crizei financiare internationale prin cinci canale, respectiv cel comercial, cel financiar, cel al increderii, cel al cursului de schimb si cel al avutiei si bilantului, a adaugat Isarescu. "Criza este un proces in plina desfasurare si greu de anticipat", a spus Isarescu.
Criza a atins comertul prin incetinirea exporturilor, din cauza recesiunii economiilor partenerilor comerciali din UE. Pe de alta parte, el a explicat ca Romania nu este tot atat de dependenta de exporturi cum sunt alte tari est-europene, cum este cazul Cehiei, care nu-si pune problema recesiunii. Ponderea exporturilor in PIB este de 24% in cazul Romaniei, asadar dependenta nu este la fel de mare ca in cazul Cehiei, unde cifra este de 70%, a explicat Isarescu.
Guvernatorul a vorbit si despre restrangerea accesului la bani straini, insa a precizat ca in Romania problema nu este datoria publica externa, a carei valoare este de 1,5 miliarde euro in 2009. "Problema este datoria privata, care este jumatate la banci, restul la corporatii. Este si foarte concentrata de cativa", a precizat Isarescu. "Atunci cand o datorie privata nu este administrata bine, ea devine o problema a sectorului public", a mai explicat guvernatorul BNR. Pe de alta parte, el a declarat ca gradul de intermediere al Romaniei este mic in Romania, de numai 39% din PIB, in comparatie cu tarile baltice, unde cifra depaseste 70%.
Referitor la efectele crizei asupra increderii, Isarescu a precizat ca investitorii straini sunt reticenti fata de toate statele din regiune, inclusiv fata de Romania.
Leul a fost afectat de criza financiara internationala si s-a depreciat accentuat in ultima perioada. De altfel, reducerea intrarilor de valuta pune presiuni pe deprecierea leului. "Nu va voi vorbi de depreciere", a spus Isarescu, "ci doar de o revenire la nivelul de 4 lei al cursului".
In privinta avutiei, Isarescu a subliniat ca romanii nu mai sunt "atat de bogati" doar din cauza unor proprietati detinute "prin nordul Bucurestiului". Pe de alta parte, el a mai declarat ca si cei care au imprumutat multi bani de la banci au constatat ca "sunt mai putin bogati, iar bancile au reactionat si le-au dat mai putine credite", a declarat guvernatorul BNR.
Recesiunea nu este exclusa
Oficialii bancii centrale spun ca rezultatele economiei romanesti se pot si deteriora, in functie de evolutiile internationale.
"Nu excludem posibilitatea unei recesiuni, dar este mica sansa aceasta. Gasim mai probabila o crestere economica de cam 2% in acest an, care este si scenariul nostru de baza", a declarat si viceguvernatorul BNR, Cristian Popa. El a mai declarat ca economia Romaniei are un potential de crestere anuala de 5-5,5%, insa a avertizat ca va incetini cu 2% sub potentialul de crestere. "In trimestrele I si II se va adanci decalajul, dar tot va fi o crestere", a mai spus Popa, care a adaugat ca economia se va intoarce la cresterea economica apropiata de potential in 2010.