Furtul de date si alte tipuri de fraude cibernetice au cauzat companiilor daune de 1 trilion de dolari, la nivel global. Suma rezulta din pierderea proprietatii intelectuale si din costurile necesare pentru a repara daunele, scrie CNET, citand un studiu realizat de McAfee, producatorul antivirusului cu acelasi nume.
Studiul s-a bazat pe raspunsurile date de directorii de IT a 800 de companii din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Japonia, China, India, Brazilia si Dubai. Intervievatii au declarat ca au pierdut date ce valorau 4,6 miliarde de dolari si au cheltuit aproximativ 600 de milioane de dolari pentru devirusarea sistemelor informatice.
Studiul, ce va fi scos pe piata in cadrul Forumului Economic din Davos, subliniaza faptul ca tarile in curs de dezvoltare cheltuie mai multi bani pe protejarea proprietatii intelectuale decat cele statele occidentale. Potrivit companiei McAfee, citata de ziare.com, criza globala mareste riscul de fraude cibernetice, peste 42% din intervievati declarand ca angajatii concediati reprezinta cea mai mare amenintare pentru siguranta datelor din retelele informatice ale companiilor.
Studiul a scos la iveala si date geografice interesante. Mai mult de un sfert din companiile americane au declarat ca nu si-ar stoca datele pe serverele din China, in timp ce 47% din firmele chineze sunt de parere ca SUA este cea mai mare amenintare pentru datele confidentiale.