24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialDezvaluiri despre Omerta de la Banca Mondiala

Dezvaluiri despre Omerta de la Banca Mondiala

O frauda de un miliard de dolari, comisa de compania indiana de IT Satyam, cea mai mare din istoria acestei tari si supranumita "Enronul Indiei", a dus la chestionarea unor practici ale Bancii Mondiale, intr-un articol publicat de "The Wall Street Journal".

Cu aproximativ doua saptamani in urma, Ramalinga Raju, presedintele uneia dintre cele mai mari companii de IT din India, Satyam, a starnit un urias scandal, recunoscand ca de ani buni a modificat registrele contabile ale firmei sale, facand sa "dispara" aproximativ un miliard de dolari. Efectele acestei marturisiri nu au intarziat sa apara, Ramalinga Raju, fratele sau si directorul lor financiar, Srinivas Vadlamani, fiind arestati, iar autoritatile de resort din India impunand un consiliu director cu misiunea de a face un plan de salvare a companiei.
Ca orice scandal care se respecta din epoca globalizarii, si acesta a depasit granitele Indiei, ducand pana la Banca Mondiala, cu care Satyam a avut, incepand din 2003, un contract extrem de profitabil pentru proiectarea si implementarea unei strategii IT pentru institutia financiara internationala, cu clauzele aferente de creare de softuri si de intretinere.

 

"The Wall Street Journal" a preluat o ancheta difuzata inca din toamna trecuta de postul de televiziune "Fox News", care acuza Banca Mondiala ca, nefacand publice propriile suspiciuni legate de compania Satyam, a intarziat cu cativa ani descoperirea fraudei comise de conducerea acesteia. In plus, sistemul IT creat de Satyam pentru Banca Mondiala nu ar fi fost sigur, permitand interceptari si scurgeri de informatii.
O ancheta interna declansata in 2005 de departamentul anticoruptie al Bancii Mondiale (cunoscut sub denumirea de INT) a dus la concluzia ca seful serviciului de securitate al institutiei, Mohamed Vazir Muhsin, din Sri Lanka, a fost intermediarul incheierii contractului cu Satyam, tot el cumparand in regim privilegiat actiuni la aceasta companie si la altele cu care Banca Mondiala colabora. Ancheta interna s-a incheiat cu aceste concluzii la inceputul anului 2007, dar Banca Mondiala a pus capat colaborarii cu Satyam abia in septembrie anul trecut, anuntand acest lucru abia in decembrie, scrie "The Wall Street Journal".

Cele mai citite

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă