7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialDezvaluiri despre Omerta de la Banca Mondiala

Dezvaluiri despre Omerta de la Banca Mondiala

O frauda de un miliard de dolari, comisa de compania indiana de IT Satyam, cea mai mare din istoria acestei tari si supranumita "Enronul Indiei", a dus la chestionarea unor practici ale Bancii Mondiale, intr-un articol publicat de "The Wall Street Journal".

Cu aproximativ doua saptamani in urma, Ramalinga Raju, presedintele uneia dintre cele mai mari companii de IT din India, Satyam, a starnit un urias scandal, recunoscand ca de ani buni a modificat registrele contabile ale firmei sale, facand sa "dispara" aproximativ un miliard de dolari. Efectele acestei marturisiri nu au intarziat sa apara, Ramalinga Raju, fratele sau si directorul lor financiar, Srinivas Vadlamani, fiind arestati, iar autoritatile de resort din India impunand un consiliu director cu misiunea de a face un plan de salvare a companiei.
Ca orice scandal care se respecta din epoca globalizarii, si acesta a depasit granitele Indiei, ducand pana la Banca Mondiala, cu care Satyam a avut, incepand din 2003, un contract extrem de profitabil pentru proiectarea si implementarea unei strategii IT pentru institutia financiara internationala, cu clauzele aferente de creare de softuri si de intretinere.

 

"The Wall Street Journal" a preluat o ancheta difuzata inca din toamna trecuta de postul de televiziune "Fox News", care acuza Banca Mondiala ca, nefacand publice propriile suspiciuni legate de compania Satyam, a intarziat cu cativa ani descoperirea fraudei comise de conducerea acesteia. In plus, sistemul IT creat de Satyam pentru Banca Mondiala nu ar fi fost sigur, permitand interceptari si scurgeri de informatii.
O ancheta interna declansata in 2005 de departamentul anticoruptie al Bancii Mondiale (cunoscut sub denumirea de INT) a dus la concluzia ca seful serviciului de securitate al institutiei, Mohamed Vazir Muhsin, din Sri Lanka, a fost intermediarul incheierii contractului cu Satyam, tot el cumparand in regim privilegiat actiuni la aceasta companie si la altele cu care Banca Mondiala colabora. Ancheta interna s-a incheiat cu aceste concluzii la inceputul anului 2007, dar Banca Mondiala a pus capat colaborarii cu Satyam abia in septembrie anul trecut, anuntand acest lucru abia in decembrie, scrie "The Wall Street Journal".

Cele mai citite

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă