Gazele cu efect de sera, al caror nivel se asteapta sa creasca in mod considerabil pana la jumatatea acestui secol, vor cauza secete devastatoare pe termen lung si cresterea nivelului marilor – efecte ce vor persista timp de 1.000 de ani, indiferent de actiunile viitoare ale omului pentru scaderea emisiilor de dioxid de carbon.
Acestea sunt concluziile unui nou studiu realizat de o echipa de savanti din SUA, Elvetia si Franta, care avertizeaza ca dioxidul de carbon va ramane la niveluri maxime in atmosfera mai mult timp decat celelalte gaze, care se risipesc relativ repede. "Trebuie sa ne gandim la acest gaz mai mult ca la un deseu nuclear si mai putin ca la o ploaie acida. Cu cat eliberam mai mult in atmosfera, cu atat va fi mai rau. Cu cat va dura mai mult pana vom lua decizii privind dioxidul de carbon, cu atat mai ireversibile vor fi schimbarile climatice", a declarat Susan Solomon, din cadrul NOAA (U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration).
Potrivit noului studiu, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, si citat de Agepres, in cazul in care concentratiile de dioxid de carbon vor ajunge la 600 ppm, cateva regiuni din lume – printre care America de Nord, zona mediteraneana si sudul Africii – se vor confrunta cu secete severe. Nivelul marilor va creste cu aproximativ 1 metru, pana in anul 3000 – o previziune care nu ia in considerare topirea ghetarilor – factor ce ar avea un efect considerabil in aceasta privinta.
Chiar daca omenirea va fi capabila sa mentina concentratia de dioxid de carbon la 450 ppm, cercetatorii au concluzionat ca regiunile subtropicale vor experimenta o scadere cu 10% a precipitatiilor, comparativ cu o scadere de 15% la o concentratie de 600 ppm. Autorii studiului au mai precizat ca anticipata crestere a nivelului marilor va cauza schimbari iremediabile asupra reliefului, multe dintre insule si regiuni de coasta urmand a disparea sub ape.