19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPlata pensiilor necesita o infuzie de 11 miliarde lei

Plata pensiilor necesita o infuzie de 11 miliarde lei

Pentru a asigura plata pensiilor in acest an, statul va trebui sa subventioneze bugetul asigurarilor sociale cu 10-11 miliarde lei (2,5-2,75 miliarde euro), potrivit estimarilor specialistilor.

 

Astfel, in acest an, circa 23-28% din volumul pensiilor nu se va acoperi din contributii, ci prin subventii de la bugetul statului. Cresterea ponderii pensiei in salariul mediu brut, concomitent cu reducerea contributiilor pentru pensii, a trecut bugetul asigurarilor sociale de pe excedent pe deficit.
Situatia din Romania nu este singulara, e chiar una normala, deoarece majoritatea tarilor acorda subventii importante pentru plata pensiilor de stat.
Potrivit analistilor Citibank, in 2009, deficitul bugetului de pensii va depasi 2% din produsul intern brut (PIB), echivalentul a peste 11 miliarde lei, conform PIB-ului estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).

Pana in luna septembrie 2008, bugetul asigurarilor sociale a inregistrat un relativ echilibru – pensiile erau egale cu contributiile. Din octombrie 2008 insa, cand valoarea punctului de pensie a urcat cu 20%, la 697,5 lei, pensiile platite au depasit cu 500 milioane lei lunar contributiile virate la bugetul asigurarilor sociale. De asemenea, o noua majorare cu 9,5% a valorii punctului de pensie – care ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 1 ianuarie, dar a fost amanata pana la publicarea legii bugetului pe 2009 – va presupune un efort suplimentar de peste 300 milioane lei lunar. Numai din aceste doua majorari, plata pensiilor necesita subventii de circa 800 milioane lei lunar sau de aproape 10 miliarde lei pe intreg anul. Mihai seitan, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii (CNPAS), recunoaste ca nici in prezent contributiile nu acopera pensiile, iar o noua crestere cu 9,5% a pensiilor va adanci deficitul bugetului asigurarilor sociale cu circa 700 milioane lei lunar.

 

In plus, seitan atrage atentia ca vor aparea unele efecte negative din cresterea somajului si din pensionarea fortata. "Daca somajul va atinge 5,5-6%, veniturile la bugetul de pensii vor scadea, dar nu foarte mult, deoarece si somerii contribuie la pensii. Bugetul asigurarilor sociale are cel mai mult de suferit de pe urma pensionarilor fortate", a spus seitan.
"Anul trecut estimam ca bugetul pensiilor va avea nevoie de o subventie de 1,3 miliarde lei in 2009. Atunci nu estimaseram o rata asa de mare a somajului si nici atatea cazuri de pensionare fortata. Cand 25.000 de oameni trec din contribuitori in consumatori, deficitele cresc", a afirmat Mariana Campeanu, fostul ministru al Muncii.

In plus, specialistii avertizeaza si asupra efectelor generate de recalcularea pensiilor pentru conditiile grele de munca. In prezent, pensiile celor care au lucrat in grupele I sau II de munca se recalculeaza in patru transe, pana in septembrie, conform unei ordonante a Guvernului Tariceanu. Aplicarea legii initiate de PSD, care prevede un alt algoritm de recalculare a pensiilor pentru conditiile grele de munca, cu 500 milioane de euro mai mult decat ordonanta 100 a lui Tariceanu, a fost amanata pana in 2010. "Probabil nu o vor mai aplica deloc", a spus Campeanu.

Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Carlo Ancelotti, înainte de Villarreal – Barcelona: „Să câştigi e mai important decât să joci bine”

Antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, a răspuns criticilor legate de stilul de joc al echipei, subliniind că pentru el, rezultatele sunt mai importante...

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă