15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIstoria intoarce pagina

Istoria intoarce pagina

Vocea lui era mai rasunatoare ca oricand. Cuvintele acelui discurs inaugural pareau adevarul insusi. Ele se degajau aburind spre inima milioanelor de infrigurati veniti sa-l asculte. Se dovedeste ca americanii nu erau tocmai asa de divizati cum credeau unii, din moment ce au aplaudat in picioare, patrunsi de solemnitatea momentului, analiza si declaratia de intentii cu care se prezenta dinaintea lor noul presedinte. Erau, poate, doar obositi si speriati de dezastrul pe care-l lasa in urma fosta administratie, voiau sa auda cuvinte de imbarbatare, sa li se arate un nou drum.

Iar Barack Obama le-a dat ceea ce asteptau. Le-a facut o sinteza a greutatilor prin care trece intreaga societate, fara sa le ascunda faptul ca, pentru economia americana, nu a existat in ultimii 70 de ani o situatie mai grava. Nu a ezitat sa califice chiar lipsa de responsabilitate atitudinea unora, vizand spre fosta administratie, sau sa biciuiasca lacomia altora, din pricina carora Statele Unite se vad implicate in conflicte internationale fara rezolvare sau intr-o recesiune economica absurda. A fost un discurs de ruptura, care anunta modificari radicale in politica interna si externa a Statelor Unite. Cine isi imagineaza ca noul presedinte este tot un fel de "licurici" cu acomodari facile se insala.

Tonul sau era grav, cuvintele lui contineau putine promisiuni, desi anuntau un nou inceput, cu conditia ca americanii sa revina la valorile sanatoase si la creativitatea lor din vremea pionieratului. In subtext, acest lucru vrea sa spuna ca visul american inca ramane posibil. Ascensiunea necunoscutului metis Obama pana la functia suprema este tocmai intruparea visului american. Obama ramane deci cea mai convingatoare dovada a acestei iluzii colective americane. Care in momentele inspirate ale acestei natiuni, iar ele nu au fost putine, a devenit totdeauna o forta pozitiva redutabila.

Numai ca Obama se pune de-a curmezisul fortei brute si infatuarii,  autosuficientei si  spiritului izolationist care au caracterizat fosta conducere. Din pricina carora americanii au ajuns sa fie detestati prin atatea parti ale lumii sau facuti raspunzatori de vrajba dintre societatea occidentala si alte societati traditionaliste de pe planeta, in special musulmane. Bun cunoscator al istoriei, noul presedinte american face elogiul aliantelor pe sisteme de valori, care au fost dintotdeauna mai puternice decat armele. O fraza din acest discurs nu va trece neobservata in toate tarile care au avut de suferit sau sufera din pricina unor regimuri dictatoriale. Iat-o: "Generatiile precedente au infruntat fascismul si comunismul nu doar cu rachete si cu tancuri, ci bizuindu-se si pe aliante solide, precum si pe convingeri puternice". Dupa stiinta mea, Barack Obama este primul mare lider occidental care trateaza in acelasi registru fascismul si comunismul, la scara istoriei.

 

El le reaminteste contemporanilor o prioritate de valori umane pe care societatea globalizata are tendinta sa le marginalizeze, de dragul comertului sau al strategiilor fara anvergura. Iar in acelasi context, el vorbeste si de responsabilitatea permanenta a democratiilor, care nu trebuie sa tolereze noile forme totalitare. Nu intamplator autoritatile din China au cenzurat pur si simplu fraza cu pricina, precum si fraza urmatoare, care degaja o admirabila forta si demnitate: "Voi, cei care va agatati de putere prin coruptie, prin inselatorie si faceti sa taca vocile disidente, trebuie sa stiti ca va situati pe partea gresita a istoriei, dar aflati ca noi va intindem mana daca voi acceptati sa va deschideti pumnul!".

O data cu Obama revine la Casa Alba un intelectual. Care stie nu doar sa-si scrie singur discursurile si cartile, intr-un stil de o superba limpezime, si care exercita asupra maselor magia cuvantului, dar care are ambitia de a le propune americanilor o noua calitate: a vietii, a visului, a convingerilor, a sistemelor de valori. El incarneaza nu doar sfarsitul segregationismului in agitata istorie americana, dar si – sa speram – sfarsitul unui dogmatism de tip nou, in care valorile cele mai retrogade au confiscat puterea politica si au transformat morala in comportament cinic de bancher ipocrit. Nu-i va fi simplu sa reuseasca. Dar daca reuseste, putem spera ca veacul incepe, in sfarsit, sub o noua lumina.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă