3.1 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza ar putea bloca privatizarile

Criza ar putea bloca privatizarile

» Cabinetul Boc negociaza cu partenerii sociali un set de 74 de masuri anticriza, dintre care unele ar putea fi luate in calculul bugetului de stat pentru acest an.

Setul de propuneri include masuri atat pentru sustinerea economiei, cum ar fi amanarea timp de sase luni a platii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru industria auto, cat si de protectie sociala, cum sunt majorarea cu trei luni, pana la un an, a perioadei in care se plateste somajul ori marirea ajutorului de somaj. Guvernul va putea cheltui in acest an 200 miliarde lei, sau 34,6% din produsul intern brut (PIB), nivel pe care si l-a propus ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
Liderii sindicali spun insa ca nu au o baza de negociere, deoarece numai doua ministere au prezentat evaluari ale eforturilor bugetare necesare aplicarii masurilor propuse. "Am primit documentele ieri seara la ora 19, insa nu avem o baza de discutie, deoarece nu sunt estimate cheltuielile necesare pentru aplicarea majoritatii masurilor anticriza. Doar Ministerul pentru IMM-uri si Ministerul Economiei au evaluat costurile unor masuri punctuale", ne-a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS).

Statul nu vinde la pret mic
Conform unei masuri din "Platforma comuna de masuri anticriza" a Guvernului, Romania nu va mai privatiza nici o companie unde statul este actionar majoritar sau unic pentru toata perioada crizei.
Finantele iau in calcul suprataxarea profitului "exceptional", comparat cu anul anterior, dar si a produselor de lux, fara sa precizeze ce profit va fi taxat suplimentar sau care sunt produsele de lux. Combinatul Oltchim, aflat in dificultate de mai mult timp, va fi sustinut printr-un set de masuri care includ atat majorarea capitalului prin transformarea in actiuni la Oltchim a datoriei de 140 milioane euro pe care o are firma la stat, cat si garantarea de catre Eximbank a unui credit de 100 milioane euro.

Industria auto nu plateste TVA timp de sase luni
Ministerul Finantelor ar putea sprijini companiile din industria auto prin neimpozitarea profitului investit pentru dezvoltare sau modernizare, dar si prin oferirea de facilitati fiscale precum amanarea la plata a TVA cu sase luni. Ministerul Mediului va gestiona in 2009 programul "Rabla" de recilare a 60.000 de automobile vechi, cu o prima de 800 euro pe automobil. Documentele mai propun instituirea unei taxe anuale de poluare, calculata in functie de gradul de poluare a masinii.

Veniturile celor in somaj tehnic, fara CAS
Statul nu le va opri contributii sociale angajatilor aflati in somaj tehnic. Ajutorul de somaj ar putea fi majorat la 75% din valoarea venitului mediu realizat in ultimele luni, fara a putea depasi pragul de 75% din salariul mediu pe economie la data platii. Durata de acordare a ajutorului de somaj ar putea fi prelungita de la 9 luni, cat era pana acum, la un an. O alta posibila masura ar putea fi scutirea de la plata contributiilor catre bugetul de stat si a asigurarilor sociale in cazul somajului tehnic, dar pentru o perioada de maximum trei luni.

Bani in plus
Bugetul general consolidat va include si veniturile proprii ale institutiilor si agentiilor care percep taxe parafiscale, precum Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

» Cum va taia Guvernul din cheltuieli
Legea bugetului de stat pe anul 2009 va limita sumele transferate catre bugetele locale din veniturile pe TVA. De asemenea, Guvernul va limita "drastic" achizitiile publice de bunuri. Pe de alta parte, cresterea salariilor bugetarilor va fi limitata in functie de inflatie. Guvernul ar putea impune aceeasi limita de crestere a salariilor si companiilor si regiilor pe care le controleaza, daca veniturile din 2009 vor scadea fata de cele din anul trecut.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

Marcel Ciolacu îi cere demisia lui Ioan Chirteș, președintele Comisiei pentru controlul SRI

Premierul Marcel Ciolacu îi cere miercuri demisia preşedintelui Comisiei pentru controlul SRI, Ioan Chirteş, după afirmaţiile sale privindu-l pe George Simion, el arătând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă