Cu superbe privelisti montane, statiunea Durau din judetul Neamt este unul dintre locurile alese – cu precadere de catre basarabeni – pentru petrecerea Revelionului pe stil vechi.
Legaturile cu locuitorii de dincolo de Prut au fost stabilite inainte de ‘98, cand intre Oficiul National de Turism si organismul similar din Republica Socialista Sovietica Moldova exista un contract special pentru Statiunea Durau, care se umplea de basarabeni, mai ales in extrasezon. Marcela Lacatusu este proprietara Hanul lui Orhideea, din 1992, si isi aminteste cu placere de vremurile de atunci.
"Erau vremuri deosebite atunci, erau clienti peste masura posibilitatilor de cazare. Era plin Duraul de basarabeni, care faceau rezervari din vreme. Ne-am bucura sa fie din nou asa de multi turisti cum erau atunci", ne-a spus Marcela Lacatusu. Hanul Orhideea asteapta turisti si pentru Revelionul pe stil vechi, oferind, in afara de cazare si masa, plimbari cu sania trasa de cai, foc de tabara, drumetii. "Pentru cei care doresc sa faca sporturi de iarna pe partia de la Durau, punem la dispozitie atat schiuri, cat si saniute", a mai precizat Marcela Lacatusu.
Preturi accesibile la cazare
Pentru impatimitii de munte, Statiunea Durau este principala poarta de acces pe Muntele Ceahlau. Cabana Dochia, de pe platoul superior al masivului, asteapta turisti si in perioada aceasta de iarna. "Avem pe timp de iarna 68 de locuri de cazare incalzite, in camere de 3, 4, 7 si 14 locuri, la preturi de doar 14, 15 si 16 lei de persoana, in functie de camera. Ii asteptam pe musafiri cu ceai de afinis facut dupa reteta proprie cu rom si lamaie, cu tochitura, ceafa de porc la gratar cu salata de varza murata si cartofi prajiti, conform traditiei moldovenesti", ne-a explicat Nicu Lazar, noul cabanier de la Dochia.
De la Durau, inevitabil ajungi in Parcul National Ceahlau, fie ca vrei sa faci o ascensiune in masiv, fie ca vrei sa faci o drumetie pana la Cascada Duruitoarea sau doar pe asa-numitul axial, drumul care ocoleste masivul si face legatura cu Izvorul Muntelui. "Turistii care vin in Durau pot vizita Parcul National Ceahlau, adaugandu-se astfel celor peste 33.000 de turisti romani si straini care au calcat potecile Muntelui Ceahlau in 2008.
Prin portile de intrare de la Izvorul Muntelui si de la Durau, cu personal permanent al Serviciului de Administrare a Parcului, turistii vor putea fi informati asupra punctelor de atractie si interes, naturale sau antropice. Cabanele Fantanele si Dochia au program permanent, iar frumusetile monumentului naturii Cascada Duruitoarea, varfurile Toaca, Panaghia, Ocolasul Mare, Ocolasul Mic, Stanilele ofera, mai ales acum, iarna, cand este multa zapada, privelisti superbe, de neuitat", a spus Gheorghe Lalau, seful Serviciului de Administrare a Parcului National Ceahlau.
Obiective turistice la tot pasul
Daca vii din partea Moldovei, la Durau ajungi obligatoriu trecand pe viaductul de la Poiana Teiului, lung de 800 de metri, de pe care se vede Piatra Teiului, o stanca inalta de vreo 20 de metri, aflata cand pe uscat, cand in luciul de apa, in functie de nivelul Lacului de acumulare Izvorul Muntelui. Statiunea ofera nenumarate locuri de cazare, in mai multe hoteluri, vile si pensiuni sau hanuri, dotate cu toate facilitatile specifice, inclusiv cu sauna, cum este cazul Vilei Ecotur. In perioada cu zapada, unul dintre cele mai aglomerate locuri din Durau este partia de schi. Fara nici o opreliste, partia este folosita cu schiurile, saniutele sau cu simple alte materiale care luneca. In fiecare anotimp, din Statiunea Durau pot fi vizitate mai multe obiective turistice, cum ar fi Manastirea Durau.
Alaturi de serviciile hoteliere, manastirea este vestita si pentru biserica pictata de Nicolae Tonitza si elevii sai din Iasi, in anul 1935. In apropiere, in satul Schit din comuna Ceahlau, se afla ruinele Palatului Cnejilor, datand din secolul al XVII-lea. Acesta a fost mai intai asezamant monahal, dupa care a fost transformat in curte boiereasca intarita asemeni unei cetati, de familia Cantacuzino.
Cei care au echipamentul cerut de munte, mai ales in conditiile de iarna, se pot avanta pana la Cabana Fantanele (1.240 m altitudine) sau chiar Cabana Dochia (1.870 m altitudine). Doar cei temerari pot ajunge pana pe Varfului Toaca (1.904 m), unde se afla statia meteo de unde ni se transmit, in ultima vreme, cele mai scazute temperaturi din Moldova. Alaturi se afla si Varful Panaghia (1.907 m), cel mai inalt al Ceahlaului, dar care nu este accesibil. Privelistile de pe versant sunt remarcabile, mai ales cand vizibilitatea ofera pe fundal luciul apelor Lacului de acumulare Izvorul Muntelui. Cu o singura privire poti cuprinde inaltimile ametitoare, dar si intinsul "marii dintre munti", asa cum a fost supranumit lacul.