Topul vizeaza numai opere de arta realizate dupa anul 2000.
» "Bizar" si "uimitor" sunt categorii estetice din arta contemporana al caror scop ultim e acela de a te face sa gandesti.
» Site-ul oddee.com a realizat mai multe topuri pe aceasta tema, iar "R.l." a facut o selectie din ele.
In arta contemporana, "frumosul" a devenit o categorie accidentala. "Instalatiile", "performantele", "actiunile" urmaresc mai degraba sa socheze, sa uimeasca, sa dezorienteze si in cele din urma, dupa o serie de rasturnari ale perspectivei, sa provoace la reflectie. De la interventiile arhitecturale ale lui Richard Wilson, care isi construieste instalatiile in proximitatea unui demers conceptual extrem de coerent ce urmareste sa disloce perceptia prin jocuri perceptive escheriene, la street art-ul veteranului Julian Beever, care in carosabilul marilor orase face desene din creta ce par holograme ale unor obiecte reale, distanta, in definitiv, nici nu e asa de mare: ambele te uimesc si te provoaca sa gandesti. Fiindca arta contemporana, oricat de extrema ar fi, se adreseaza in primul rand mintii si abia in final sufletului.
Richard Wilson, "Cu susul in jos" (instalatie 2007)
1. Richard Wilson este un artist englez caruia ii place sa se joace cu perspectivele – cea mai cunoscuta instalatie a sa, aflata in proprietatea Saatchi, este "20.50", constand intr-o incapere pe jumatate umpluta cu ulei uzat ce reflecta peretii si ferestrele, incat camera ajunge, printr-o iluzie optica, sa para intoarsa cu susul in jos. Ultima sa instalatie, "Turning the Place Over" ("Cu susul in jos"), care a putut fi vazuta pana la sfarsitul anului trecut la Liverpool, consta intr-un decupaj de forma unui disc (cu diametrul de 8 metri) in peretele unei cladiri de sticla; sectiunea se roteste in jurul propriei axe, intr-un ciclu de aproape doua minute. Descris de catre organizatorii Bienalei de la Liverpool ca fiind "cea mai radicala interventie arhitecturala a momentului", proiectul a fost la fel de costisitor, avand un buget de 450.000 lire sterline.
Dan Havel si Dean Ruck, "Inversare" (instalatie 2007)
2. Instalatie constand in realizarea unui vortex in spatiul dintre doua cladiri ce urmau sa fie demolate. Gaura neagra traverseaza spatiul dintre cele doua cladiri spre o curte adiacenta. Scandurile au fost obtinute prin "decojirea" lor de pe cele doua case.
Damien Hirst, "Craniu incrustat cu diamante" (sculptura 2006)
3. Este cea mai scumpa lucrare de arta facuta vreodata (in termeni de cost/dimensiuni) – intre 8 si 10 milioane lire sterline. Craniul este placat cu 8600 diamante, iar artistul a avut nevoie de 18 luni pentru a-l finaliza.
Julian Beever, "Sticla de Coca-Cola" (street art 2005)
4. Julian Beever este un street artist englez, devenit faimos dupa ce a inceput sa faca desene tridimensionale cu creta pe carosabil – privite dintr-un anumit unghi, desenele creeaza iluzia optica de obiecte (sau peisaje) reale.
Damian Ortega, "Cel care controleaza universul" (instalatie 2007)
5. Lucrarea a fost expusa in cadrul unei expozitii colective la New York, antirazboiul din Irak. Lucrarea infatiseaza diverse arme si unelte in suspensie, ca si cum ar fi fost inghetate in punctul ce urmeaza imediat dupa o explozie.
Zhan Wang, "Pe Muntele de Aur" (instalatie 2008)
6. Artistii chinezi contemporani sunt ultima descoperire a lui Saatchi. Zhan Wang, o figura proeminenta a ultimului val, a recreat San Francisco din oale, cratite si unelte din metal inoxidabil folosite in bucatarie (Muzeul de Arta Asiatica, San Francisco).
Nele Azevedo, "Barbati topindu-se" (actiune 2005)
7. Artistul brazilian si-a castigat popularitatea expunand o multime de omuleti de gheata care se topesc in diferite orase ale lumii. Sensul initial al actiunii – protest impotriva monumentelor. Acum – protest impotriva incalzirii globale.
Doris Salcedo, "Instalatie" (2003)
8. Sculptorul columbian a facut aceasta instalatie pentru Bienala de Arta de la Istanbul, umpland spatiul liber dintre doua cladiri cu peste 1.550 de scaune, aflate intr-un echilibru fragil – pentru a figura o parabola a lumii moderne.
Benjamin Verdonck, "Marea randunica" (performanta 2008)
9. Pe un bloc turn din Rotterdam, la 30 metri deasupra solului, artistul belgian a instalat un cuib facut din materiale naturale, pe care l-a locuit 72 de ore continuu. Alienarea civilizatiei occidentale? Protest ecologic? Orice e posibil.
Dru Blair in fata picturii "Tica" (fotografie 2005)
10. Dru Blair este un artist pop, exponent al curentului fotorealist din pictura (a picta la acuratetea unei imagini foto). In fotografia de fata, artistul sta in fata unei picturi proprii. Acest instantaneu foto l-a consacrat ca artist pe Dru Blair (si nu picturile sale).