In volumul "Pasiunea lui Pavel Corceaghin / Eseuri critice" de Ion Vitner, Editura de Stat, 1949, sta scris: "Eminescu trebue vazut astfel ca un caz tipic de intelectual in deruta, care in ura sa impotriva burgheziei, in loc sa utilizeze armele claselor de jos, utilizeaza armele marii latifundii. Este tocmai fenomenul care confera intregii sale opere poetice nota predominanta pesimista, lipsa de orizont si de incredere in mersul catre progres al umanitatii. Mesajul sau poetic, prin deceptia profunda pe care o inchide, prin mistica pe care o afirma, prin cultul mortii, prin idealizarea trecutului indepartat, prin evaziunea din cadrul realitatii cu ajutorul visului, constitue o incercare de iesire din cercul strans al realitatii concrete, agitata de mari contraziceri economice, sociale si politice, mesajul unei clase decadente, agonice." Este limpede ca, dupa astfel de denunturi publice, daca ar fi trait in 1948, Mihai Eminescu ar fi fost trimis direct in temnita, daca nu chiar impuscat!
Culmea e ca, pe vremea aceea, steaua poetului nostru national se inalta si stralucea la Moscova, dupa cum scrie Elena Loghinovski, in volumul "Eminescu in limba lui Puskin", Editura Junimea, 1987: "O sustinuta activitate de traducere in limba rusa a creatiei lui Eminescu incepe in U.R.S.S. in ajunul centenarului marelui poet. Inca din anul 1947, o serie de poezii eminesciene («Junii corupti», «Revedere», «si daca…») au fost incluse in crestomatiile scolare de literatura universala. Tot mai multe traduceri si relatari despre «un remarcabil poet roman», «mandria poeziei romanesti», semneaza poetii rusi si romani, in revistele periodice de prestigiu. Ca o incununare a acestei activitati, in anul centenarului apare, la Moscova, prima culegere a versurilor eminesciene traduse in limba rusa, «Stihi» (Versuri)." Cum se stie, dupa 1989, atacurile impotriva poetului national au reizbucnit cu si mai multa ura decat in primii ani ai comunismului din Romania.
Astfel, antieminescianismul a ajuns aproape o moda! Dar, oare, l-a intrecut cumva vreun poet roman pe Mihai Eminescu, si poporul, conservator si mitizant din firea lui, nu a aflat inca? Sa se fi inselat, oare, atatia straini cu minti sclipitoare asupra geniului sau? Zice-se de unii "critici" ca poetul ar fi "databil". Da, poetul este databil, dar nu in veacul al XIX-lea, ci in Evul Sideral, cand omul s-a conectat Cosmosului, prin zboruri umane spre Luna, prin sateliti, prin aparate trimise dincolo de sistemul solar, prin observatoare ce iscodesc pana dincolo de Calea Lactee. Care alt poet al lumii a mai infatisat geneza Universului, relativitatea timpului si a spatiului, harul Cerului si sfintenia Pamantului ca Mihai Eminescu in "Scrisoarea I", "La steaua", "Luceafarul", "Sarmanul Dionis" si in atatea alte margaritare poetice? De fapt, Mihai Eminescu e prezent in lumea de astazi mai intens decat multi care fac acum umbra pamantului.