21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialIsraelul, acuzat de Crucea Rosie

Israelul, acuzat de Crucea Rosie

» Crucea Rosie Internationala a acuzat ieri Israelul ca nu isi indeplineste obligatiile stipulate de dreptul razboiului privind asistenta ce trebuie acordata civililor raniti. Intre timp, conflictul din Gaza ameninta sa se extinda – rachete lansate din sudul Libanului au lovit un azil de batrani din nordul Israelului, ranind doua persoane.

Oficialii Comitetului International al Crucii Rosii (ICRC), care au intrat ieri in Fasia Gaza in cele trei ore de incetare a focului declarate zilnic de armata israeliana, au declarat ca au gasit scene "socante". Conform ICRC, patru copii mici, extrem de slabiti, dar inca in viata, au fost gasiti in case palestiniene din localitatea Zeitun, agatati de corpurile mamelor lor ucise in bombardamente.
Israelul nu comentase oficial pana ieri seara acuzatiile ICRC, ofiterii israelieni declarand ca orice astfel de incident va fi anchetat cum se cuvine, imediat ce o plangere va fi primita din partea organizatiei internationale. Alte acuzatii la adresa modului in care actioneaza armata israeliana au venit si din partea Amnesty International. ONG-ul i-a acuzat atat pe palestinieni, cat si pe militarii israelieni ca folosesc civili palestinieni ca scuturi umane.

Intre timp, conflictul din Gaza a generat un prim incident armat in nordul Isralelului, la granita cu Libanul. Trei rachete Katiusa au fost lansate din zona de frontiera in care bratul militar al organizatiei militante Hezbollah continua sa fie activ, in ciuda prezentei fortelor de pace ale ONU. Hezbollah, care in 2006 a declansat razboiul impotriva Israelului tot pe fondul unei interventii israeliene in Gaza, a negat insa orice implicare. Versiunea Hezbollah a fost sustinuta si de guvernul israelian, care a minimalizat riscul deschiderii unui al doilea front, apreciind ca atacul a fost "izolat" si, cel mai probabil, opera unor palestinieni din taberele de refugiati din sudul Libanului.

» Romani evacuati
Patru familii de cetateni romani au fost evacuate ieri din Fasia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei de la Erez, in cadrul unei actiuni mai ample de evacuare a aproximativ 250 de cetateni straini si palestinieni cu dubla cetatenie, organizata cu sprijinul Comitetului International al Crucii Rosii si cu aprobarea autoritatilor israeliene.

» ONU se retrage
Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA) a anuntat ieri ca isi suspenda  activitatile umanitare in Gaza, dupa ce armata israeliana a lovit un convoi al misiunii, atac soldat cu un mort. UNRWA a afirmat ca un convoi a fost lovit, desi operatiunea fusese coordonata cu armata israeliana. Concomitent, organizatia islamista Hamas a anuntat ieri seara ca respinge planul de armistitiu mediat de Egipt.

Cele mai citite

Vinovatul fără vină – Academia Catavencu

Cred că titlul celebrului roman al Agathei Christie se potrivește cel mai bine cu situația actuală din coaliția struțocămilă care, încă, mai conduce...

Discuții incerte la Bruxelles privind planul României de reducere a deficitului bugetar din 2025

Discuțiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al României, ce ar trebui implementat din 2025, rămân în acest moment incerte....

Timpul bombelor ecologice: 600 de tone de deșeuri periculoase depozitate în aer liber

Poliţiştii din Arad au deschis dosar penal pentru poluare prin evacuare în atmosferă sau în sol a unor deşeuri periculoase IPJ Arad a transmis, într-un...
Ultima oră
Pe aceeași temă