7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania, fara gaz rusesc, declanseaza starea de necesitate energetica

Romania, fara gaz rusesc, declanseaza starea de necesitate energetica

» Importul oprit inseamna un deficit de 7,2 milioane metri cubi de gaze.

» Consumul a scazut ieri la 59 milioane metri cubi de gaze, deoarece unele CET-uri au trecut  pe pacura.

Romania a intrat ieri in stare de urgenta in energie, ca reactie la oprirea totala a importurilor de gaze. Ulterior Adriean Videanu, ministrul Economiei, a nuantat anuntul si a precizat ca a fost instaurata situatia de urgenta in sectorul energetic din Romania.
Masura era necesara deoarece da posibilitatea furnizorilor de caldura sa cumpere direct de la producatori materia prima, fara sa mai fie obligati sa foloseasca mecanismul licitatiei, permite Transgaz sa gestioneze operativ sistemul si sa furnizeze gaze in ordinea prioritatilor si justifica posibila neonorare a contractelor ferme catre companii din tara si din strainatate si orientarea unor cantitati in plus pentru consumul intern. Petrom, de exemplu, livreaza pacura unor companii din tara sau din strainatate pe contracte ferme, iar daca situatia o va cere, va putea reorienta cantitatile respective catre nevoile tarii, fara sa fie dupa aceea obligat sa plateasca despagubiri.

Ieri dimineata, la ora 9.00, livrarea gazelor rusesti prin statia de la Mediesul Aurit a fost oprita, dupa ce, cu o zi in urma, se intamplase acelasi lucru la statia Isaccea din judetul Tulcea. S-a pierdut astfel o cantitate totala de gaze de 7,2 milioane metri cubi de gaze naturale din import, din care 2,5 milioane metri cubi intrau prin Mediesul Aurit si 4,7 milioane metri cubi prin Isaccea 2.
Ca urmare a trecerii pe alimentarea cu pacura a unor centrale de termoficare (CET-uri), consumul Romaniei s-a redus ieri de la 61,5 milioane metri cubi pe zi pana la 59 milioane metri cubi. Nu doar CET-urile au consumat mai putin gaz, ci si unele mari combinate metalurgice. Astfel, potrivit ministrului Economiei, rusii de la Mechel, care controleaza combinatul siderurgic din Targoviste, nu au primit gaze pentru repornirea productiei. Consumul a fost acoperit ieri cu livrari de 26 milioane metri cubi de gaze naturale din depozite si cate 16-17 milioane de metri cubi de gaze de la Romgaz si Petrom, care impreuna acopera 33 milioane metri cubi de gaze pe zi.

Petrom deschide toate sondele
In esenta, Romgaz si Petrom au acoperit deficitul de gaze din import prin marirea productiei. Petrom a suplimentat cu 1,3 milioane de metri cubi cantitatea de gaze naturale livrata consumatorilor prin punerea in functiune a tuturor sondelor, care ar asigura un plus de 300.000 de metri cubi/zi, si prin inchiderea Doljchim, care a reprezentat o economie de un milion de metri cubi de gaz pe zi, ne-a declarat Dan Pazara, director de comunicare al Petrom. "Suplimentarea cantitatii de gaze pe care o livram a fost posibila si datorita reducerii presiunii din conducte de catre Transgaz, pana la un optim 15-16 bari", a explicat Pazara. Stocul de gaze din depozite este 2,18 miliarde metri cubi, cantitate suficienta pentru o perioada cuprinsa intre 60 si 80 de zile.

"La ora actuala, noi extragem circa 25 milioane metri cubi pe zi, cam la 95% din capacitatea noastra. In ultimele zile cantitatea a cam ramas neschimbata", spune directorul Romgaz, Francisc Toth. Conform acestuia, consumul zilnic al populatiei este de aproximativ 34 milioane metri cubi. Pe de alta parte, directorul Romgaz a mai spus ca rezervele Romaniei sunt suficiente in momentul de fata. "Noi avem rezerve destule, dupa cum a spus si ministrul Economiei. Apoi o sa vina martie, aprilie si o sa fie mai cald", a mai spus Toth. Dupa sedinta Comisiei de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale, convocata la Ministerul Economiei, Videanu a declarat ca volumul de gaze care se afla acum in depozite asigura o autonomie de 60-80 de zile.

"Prioritatea este reducerea in continuare a livrarilor de gaze catre CET-uri si inlocuirea cu combustibil alternativ (pacura, carbune – n.r.). Starea de urgenta da posibilitatea negocierii directe pentru achizitia de combustibili pentru siguranta aprovizionarii", a afirmat ministrul Economiei.
Pe de alta parte, Videanu a declarat ca nu se poate vorbi de o criza majora care sa afecteze consumatorul individual, iar centralele electrice de termoficare (CET-urile) vor trece pe combustibil alternativ. Totusi, in cazul in care temperaturile externe vor scadea sub limita de -15 grade Celsius, am putea asista la o reducere a cantitatii de gaz catre CET-uri.

Pacura din import
"Daca temperaturile vor scadea sub o medie de -15 grade Celsius, probabil pe intervale scurte de timp va trebui sa luam si aceste masuri de reducere a cantitatii de gaze destinate industriei", a spus Videanu, care a mai subliniat ca prioritare pentru aprovizionarea cu combustibili sunt populatia si unitatile publice, cum sunt spitalele. De asemenea, ministrul Economiei a mentionat ca incepand de maine se va trece la functionarea pe combustibili alternativi.
Pentru CET-urile afectate de criza gazelor, compania petroliera Lukoil si-a aratat disponibilitatea de a aduce din import pacura, iar Ministerul Economiei asteapta un raspuns in acest sens si de la Rompetrol. Rezerva de stat de pacura este 202.000 tone, iar Petrom poate furniza 7.000 de tone pe zi. "Petrom poate oferi 80.000 de tone de pacura pana la sfarsitul lunii, insa problema principala este capacitatea de transport, logistica. Noi avem diponibile acum 20.000 de tone de pacura", a confirmat Pazara. Petrom furnizeaza pacura in Bucuresti, la Elcen, in Galati si in Pitesti.

Gigantul energetic Lukoil, care detine in Romania rafinaria Petrotel, este dispus sa furnizeze pacura din Rusia, in functie de posibilitati. "Trebuie sa identificam sursa de pacura, deoarece noi nu avem la Petrotel decat o cantitate mica, de 7.000 de tone, pe care o vom folosi cand repornim uzina", ne-a declarat Constantin Tampiza, directorul Lukoil Romania. In acest moment, Rompetrol Rafinare detine in stoc 10.000 tone de pacura, din care 2.000 de tone vor fi livrate maine catre CET Midia.  Productia lunara de pacura a companiei este de aproximativ 6.000 de tone.

CET Iasi a primit cu 40% mai putin gaz
La Iasi, incepand de ieri dimineata, debitul de gaz natural la CET s-a redus de la 17.600 metri cubi la 10.000 metri cubi. "Din acest motiv s-a luat masura maririi debitului de pacura. Stocul actual de pacura ajunge pentru 15 zile", a declarat Neculai Parasca, purtatorul de cuvant de la CET Iasi. Cele 64.000 de apartamente din Iasi sunt alimentate cu agent termic de doua centrale, una municipala, care functioneaza pe gaz si pacura, si alta situata la Bolboca, centrala care utilizeaza drept combustibil huila.

Stocuri pentru 10 zile in Bucuresti
In Bucuresti, reprezentantii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) sustin ca nu vor exista probleme cu incalzirea pentru populatie in urma sistarii livrarilor de gaze, o parte din termocentrale urmand sa functioneze pe baza de pacura, fara ca pretul facturilor populatiei sa fie influentat de acest lucru. Stocurile de pacura din cele cinci CET-uri bucurestene ajung pentru o perioada de aproximativ 10 zile, iar pentru celelalte cateva zeci de centrale termice mai mici, inclusiv centrala Casei Presei, care functioneaza doar pe gaz, responsabilii RADET afirma ca se pot gasi, in caz de nevoie, solutii de alimentare a acestora cu combustibili usori.
Directorul RADET a mai spus ca, desi pretul pacurii este mai ridicat decat cel al gazelor, acest lucru nu va influenta valoarea facturilor platite de bucuresteni pentru energia termica. Utilizarea pacurii ca urmare a reducerii debitelor de gaze nu este o noutate, CET-urile bucurestene suplinind cu pacura alimentarea cazanelor in iernile cu temperaturi foarte scazute.

Ploiestiul n-a decuplat nici datornicii
Reprezentantii centralei electrice de termoficare din Pitesti sustin ca locuitorii municipiului nu au suferit de frig si ca au fost lansate doar zvonuri fara fundament. "Nu au existat probleme in alimentarea cu agent termic a locuitorilor din Pitesti. Sunt circa 48.000 de apartamente pentru care asiguram agent termic. si in cazul asociatiilor care aveau restante de plata catre noi nu s-a sistat livrarea agentului termic. Au fost doar zvonuri. Nici azi (7 ianuarie – n.a.) nu au fost probleme. In prezent, centrala functioneaza doar pe gaz, insa in una-doua zile asteptam comenzile de pacura si se va trece la alimentarea mixta a CET-ului. Stocurile care se vor face vor ajunge pentru aproximativ 10 zile", a declarat Iulian Richitean, director general la SC Termoficare 2000 SA.

Putin deschide robinetele sub ochii lui Merkel
Rusia si Ucraina au cedat ieri presiunilor Uniunii Europene si au acceptat sa reia livrarile de gaze, respectiv tranzitul, de indata ce o echipa de observatori va asigura arbitrajul situatiei. Situatia in criza gazului pare sa se fi rezolvat pentru Europa, gratie interventiilor cancelarului german Angela Merkel si ale celui care a detinut acest post in trecut, Gerhard Schroeder. Merkel i-a propus la telefon premierului rus, Vladimir Putin, ca observatori europeni independenti sa monitorizeze centralele de masurare a volumului gazului atat pe teritoriul Rusiei, cat si pe cel al Ucrainei. Ulterior a venit si anuntul ca atat Rusia, cat si Ucraina au fost de acord ca tranzitul gazului rusesc sa fie supravegheat. "Am primit asigurari de la ambele parti ca sunt dispuse sa accepte observatori internationali", a anuntat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Rezolvarea problemei ar putea fi gasita azi, cand reprezentatii Gazprom, Naftogaz, ai guvernelor rus si ucrainean si ai UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta despre modalitatile de reluare a livrarilor de gaz catre Europa, dar si despre problema observatorilor, a declarat presedintele Comisiei Europene. Premierul rus Vladimir Putin a spus ieri ca livrarile de gaz catre Europa via Ucraina vor fi reluate dupa instalarea observatorilor la frontiera, pentru a verifica tranzitul. Ucraina va relua tranzitul de gaze daca Rusia va relua livrarile pentru Europa, a declarat premierul ucrainean, Iulia Timosenko. Ambele tari au fost ieri criticate dur de oficiali ai Europei si chiar ai Statelor Unite.

"Daca Ucraina vrea sa fie mai aproape de UE, ar trebui sa nu creeze probleme pentru gazul care vine spre UE", a declarat Barroso. "O Rusie care continua sa-si ameninte vecinii si sa manipuleze accesul lor la energie isi compromite toate aspiratiile de a avea o mai mare influenta pe plan mondial", spunea intr-un discurs consilierul lui George W. Bush pe probleme de siguranta nationala, Stephen Hadley.

Moldova ramane fara gaze in doua zile
Republica Moldova trece insa prin vremuri mult mai tumultuoase, fiind decuplata complet de conductele din sud si nord, care asigurau necesarul de gaze. Fara acestea, Moldova va ramane in doua zile fara rezervele de gaze, iar in maximum 12 zile si fara rezervele de pacura. "Vom ramane fara caldura in doua saptamani, daca nu se rezolva conflictul sau nu incep importurile de pacura", ne-a declarat primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca. Totodata, sistarea livrarii de gaze pe teritoriul moldovenesc va avea ca efect o scadere a temperaturii in sistem si, respectiv, in apartamentele oamenilor. Astfel, populatia va resimiti o scadere cu pana la 10 grade Celsius in apartamente incepand de astazi.

Cele mai citite

Papa Francisc denunță „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-un discurs de la Vatican

Papa Francisc a condamnat luni, la Vatican, „aroganța invadatorului” în Ucraina și Palestina, într-o critică indirectă asupra politicii Israelului, la o săptămână după ce...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă