19.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialExtrema dreapta elvetiana nu vrea "corbi" romani si bulgari

Extrema dreapta elvetiana nu vrea „corbi” romani si bulgari

» Formatiunea de extrema dreapta elvetiana Uniunea Democratica de Centru (UDC) si-a lansat campania impotriva primirii romanilor si bulgarilor pe piata muncii din Confederatia Helveta. Afisele pentru referendumul din februarie ii infatiseaza pe romani si bulgari drept corbi, gata sa invadeze Elvetia.

Sub sloganul "sa deschidem portile pentru abuzuri? Nu!", afisul UDC face apel la frica si prejudecati pentru a-i convinge pe elvetieni sa respinga la plebiscitul din 8 februarie extinderea la Romania si Bulgaria a acordurilor prin care Elvetia a acordat cetatenilor UE dreptul de a munci in tara cantoanelor.
Elvetienii, care nu sunt membri ai Uniunii Europene, dar care au numeroase acorduri de cooperare cu blocul comunitar, se vor pronunta prin referendum asupra prelungirii acordurilor de libera circulatie a fortei de munca cu UE, dar si asupra extinderii acestor acorduri la cele mai noi dintre statele membre – Romania si Bulgaria.

"Corbii sunt rapace, pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari", a explicat Toni Bruner, presedintele UDC, formatiune antieuropeana si xenofoba. "In mitologie (corbii – n.n.), ei sunt deseori asociati cu vrajitoarele", a adaugat el, explicand astfel de ce au fost alese aceste pasari pentru a simboliza pretinsele pericole ce ar plana asupra tarii, in cazul in care elvetienii vor aproba in februarie accesul romanilor si bulgarilor pe piata elvetiana a muncii.
In opinia UDC, Bulgaria si Romania sunt "tari din lumea a treia in cadrul UE, marcate de coruptie si infractionalitate", cu o emigratie "enorma", si de aceea nu ar trebui sa fie incluse in conventiile privind libera circulatie a fortei de munca.

UDC, care este principala forta politica din Elvetia dupa ce a obtinut 29% din voturi la ultimele legislative, s-a specializat in afise cel putin controversate, similare celor ale propagandei naziste, pe care le editeaza la referendumurile elvetiene pe teme de imigratie. In 2007, partidul a fost acuzat de rasism dupa ce a militat pentru trimiterea infractorilor straini in tara de origine cu afise in care trei oi albe indepartau cu piciorul o oaie neagra de pe un piedestal in culorile drapelului helvet.

» UE ameninta Elvetia cu excluderea din Schengen
Uniunea Europeana a avertizat Elvetia in repetate randuri ca trebuie sa extinda acordurile privind libera circulatie a fortei de munca la Romania si Bulgaria, in caz contrar riscand repercusiuni dure, de la masura reciproca a restrictionarii dreptului la munca in UE al elvetienilor, pana la excluderea Elvetiei din spatiul de libera circulatie Schengen, la care tara cantoanelor tocmai a aderat.
Comisia Europeana, care a subliniat ca respecta reglementarile elvetiene ce obliga statul sa organizeze referendumuri la modificarea tratatelor internationale, a avertizat Berna ca Romania si Bulgaria sunt membre cu drepturi depline ale UE si trebuie tratate la fel ca celelalte state membre.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă