» Tancuri, vehicule blindate, baterii de artilerie si mai multe unitati de infanterie erau ieri concentrate de-a lungul frontierei Fasiei Gaza, asteptand ordinul de lansare a ofensivei terestre, dupa loviturile aeriene intense care au vizat, in patru zile, peste 390 de obiective ale Hamas.
Manevrele israeliene indicau ieri iminenta unei ofensive terestre in Fasia Gaza. Pentru a-i face fata, aripa militara a Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam, a mobilizat aproximativ o mie de "rezervisti", la care s-au adaugat, potrivit liderilor gruparii, sute de voluntari.
Armata israeliana a anuntat ca, in cele patru zile de lovituri aeriene in Fasia Gaza, au fost atinse peste 390 de obiective ale Hamas, intre care Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul Finantelor si birourile primului-ministru, Ismail Haniyeh. Au mai fost lovite sectii de politie, obiective ale Brigazilor Ezzedin al-Qassam (inclusiv locuintele apartinand conducatorilor gruparii, printre care casa comandantului Diviziei Gaza), situri de lansare a rachetelor, depozite de armament, un vehicul incarcat cu rachete Grad si o moschee in care erau depozitate arme. Bilantul victimelor din randul palestinienilor ajunsese ieri la aproximativ 375, printre care numerosi civili. Ieri dimineata, doua surori, in varsta de 4 si 11 ani, au fost ucise intr-un raid aerian. seful serviciilor de urgenta din Gaza a declarat ca zeci de victime sunt civili palestinieni, intre care 39 de copii cu varste sub 16 ani si 13 femei.
Desi Hamas a primit lovituri dure, a ramas capabila de riposta, continuand si ieri tirurile cu rachete asupra sudului Israelului, trei dintre acestea vizand orasul Sderot. Un fost oficial pentru securitate al Autoritatii Palestiniene, care a pierdut controlul asupra Fasiei Gaza, a estimat pentru "Jerusalem Post" ca Brigazile Ezzedin al-Qassam, care actioneaza ca "armata" oficiala a Hamas, au peste 15.000 de membri in regiune, bine antrenati si echipati, dispunand de peste 20.000 de mortiere si zeci de mii de tone de explozibil, introduse in Fasia Gaza din Egipt, printr-o vasta retea de tuneluri.
In contrast cu numeroasele declaratii de la inceputul razboiului din Liban, din vara lui 2006, oficialii israelieni sunt mult mai rezervati cu privire la campania din Fasia Gaza, incercand sa isi ascunda intentiile pentru a pastra elementul-surpriza. Astfel, premierul Ehud Olmert s-a limitat sa afirme doar ca operatiunea va avea "mai multe faze", loviturile aeriene fiind doar prima dintre acestea, iar ministrul Apararii, Ehud Barack, si alti responsabili israelieni au declarat ca sunt pregatiti pentru continuarea operatiunii timp de cateva saptamani, excluzand incetarea focului pana la atingerea obiectivului obtinerii unei securitati durabile pentru locuitorii din sudul Israelului.
» Nu luptam Impotriva civililor
Ambasadorul israelian la Bucuresti, Oren David, a sustinut ieri o conferinta de presa, in care a dat asigurari ca Israelul nu lupta impotriva populatiei civile din Fasia Gaza, ci impotriva structurilor militare ale Hamas, subliniind ca Israelul "nu foloseste intreaga forta" tocmai pentru a evita pierderea de vieti in randul civililor si pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare. De la inceputul atacurilor aeriene, peste 200 de camioane cu ajutoare au intrat in Fasia Gaza, iar civilii raniti pot fi tratati in Israel, a aratat Oren David.
Ministerul roman de Externe si-a exprimat, intr-un comunicat, "preocuparea profunda" fata de escaladarea violentelor din Fasia Gaza, cerand partilor implicate sa "renunte la actiunile de forta si sa dea prioritate dialogului". Comunicatul reafirma sprijinul Romaniei fata de angajamentele asumate la conferinta de la Annapolis privind crearea unui stat palestinian care sa coexiste in deplina securitate cu Israelul.