13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul incheie anul cu datorii de sase miliarde lei

Statul incheie anul cu datorii de sase miliarde lei

» Peste 100.000 de IMM-uri nu si-au primit banii de la institutiile statului cu care au contracte.

» Cheltuielile statului s-au bizuit pe un PIB umflat de agricultura, care nu da bani bugetului.

Inghetarea creditarii incepand cu luna octombrie si cresterea costurilor cu angajatii si materia prima au impins o buna parte din companii sa-si amane plata impozitelor catre stat, ceea ce a dus la scaderea dramatica a incasarilor la buget. Odata deschis acest cerc vicios, s-a produs un blocaj de plati intre companii, situatie accentuata chiar de stat, care, din cauza incasarilor slabe, a amanat plata catre multe companii ce au prestat lucrari si servicii pentru diferite ministere.
"Economia a intrat in blocaj financiar, deoarece bancile nu mai finanteaza companiile, statul nu-si plateste furnizorii si comenzile de export sunt extrem de putine", ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMM).
Statul insusi a ajuns sa genereze blocaj financiar, deoarece aproape nici una din institutiile sale nu-si plateste furnizorii, a adaugat Nicolescu. "Peste 100.000 de firme mici si mijlocii nu si-au primit banii de la institutiile statului cu care au contracte. Aceste IMM-uri sunt furnizori ai statului, ele aprovizionau administratia locala, Ministerul de Interne, armata, sistemul penitenciarelor, educatia, cultura si, intr-o mica masura, cercetarea. Statul platea oricum cu intarziere, insa acum n-au primit nici un ban de la buget", spune seful CNIPMM.

Atat fostul ministru de Finante Varujan Vosganian, cat si actualul ministru de resort, Gheorghe Pogea, au afirmat recent ca deficitul bugetar pe 2008 ar putea fi de 4% din produsul intern brut (PIB), ceea ce in valoare nominala reprezinta 20 miliarde lei. Daca in acest an Ministerul Economiei si Finantelor a reusit sa atraga de la banci, prin intermediul titlurilor de stat, aproape 12 miliarde lei si inca vreo doua miliarde lei prin alte imprumuturi, inseamna ca statul ar putea intra in 2009 cu datorii de sase miliarde lei, in cea mai mare parte catre companii.
"In ultimele doua luni activitatea economica, in special a marilor contribuabili, este in continua cadere, cu cel putin 10%", a spus Daniel Chitoiu, vicepresedinte al Comisiei Buget Finante din Camera Deputatilor. Scaderea a inceput inca din luna octombrie si este generata de sistarea creditarii pe plan intern si international, dar si a limitarii comenzilor, a explicat Chitoiu.

Analistii spun ca Guvernul a gresit atunci cand si-a programat venituri si cheltuieli in functie de un PIB umflat, mai ales ca un sfert din cresterea economica este data de agricultura, care nu genereaza impozite. "Veniturile si cheltuielile bugetare s-au proiectat pe baza unui PIB in crestere cu 9,1%. PIB-ul va creste doar cu 7-8% in acest an. Pe de alta parte, cheltuielile deja s-au efectuat, iar incasarea veniturilor a incetinit semnificativ in ultimele luni, o data cu franarea economiei. Trebuie sa avem grija sa nu creasca prea mult arieratele. Ne lipsesc pe ultimele doua luni peste 10 miliarde lei", a spus Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Din cauza crizei de lichiditati, companiile si-au amanat plata impozitelor catre stat, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. "Problema principala e pe partea cheltuielilor angajate, in special cu majorarile de pensii si salarii, care au pus o presiune uriasa pe buget. Trebuie taiate drastic cheltuielile din administratie, in special ale nababilor platiti din bani publici", a zis Dumitru.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă