Intr-o perioada in care ziarele sunt pline de stiri despre crize financiare si violente este cu atat mai important sa recunoastem creativitatea pe care multe guverne o manifesta in lupta cu saracia, bolile si foametea. Nu e vorba doar de a ne simti noi ceva mai bine, ci de a combate una din cele mai grave amenintari: pesimismul generalizat, sentimentul ca problemele lumii sunt prea mari pentru a fi stavilite. A studia succesele ne ofera informatia si convingerea necesare pentru a intensifica eforturile comune de a stapani marile provocari globale.
Pentru inceput, jos palaria fata de Mexic, acolo unde tocmai are loc pionieratul ideii "transferului financiar conditionat" catre gospodariile sarace. Aceste transferuri faciliteaza si stimuleaza investitiile acestor familii in sanatatea, nutritia si educatia copiilor. "Programul oportunitatilor", initiat sub patronajul presedintelui Felipe Calderón, este acum adoptat peste tot in America Latina. Recent, ca urmare a unui apel lansat de cantaretii Shakira si Alejandro Sanz, care conduc o miscare sociala, toti liderii din America Latina s-au angajat sa intensifice programele de dezvoltare infantila din intreaga regiune, avand in vedere succesele confirmate pana in prezent.
Norvegia isi pastreaza si sub conducerea premierului Jens Stoltenberg traditia de creativitate sociala si de mediu. Guvernul a organizat o alianta globala pentru prevenirea deceselor la nastere, investind in nasteri mai sigure pentru mame si nou-nascuti. In acelasi timp, Norvegia a lansat impreuna cu Brazilia un program inovator de un miliard de dolari, prin care comunitatile sarace din Amazon sunt incurajate sa abandoneze despaduririle necontrolate. In mod inteligent, Norvegia plateste Braziliei fondurile promise abia dupa ce succesul in evitarea despaduririi (prin respectarea unor indicatori stabiliti de comun acord) este demonstrat.
La initiativa premierului José Luis Rodríguez Zapatero, Spania a oferit un stimulent major pentru a ajuta tarile cele mai sarace sa atinga Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). Spania a creat un nou fond ODM la ONU pentru a promova cooperarea din cadrul Natiunilor Unite in vederea rezolvarii multiplelor provocari ale ODM.
Guvernul spaniol a afirmat foarte corect ca adevaratele solutii pentru eliminarea saraciei trebuie sa se bazeze pe investitii simultane in sanatate, educatie, agricultura si infrastructura. Apoi spaniolii au oferit fondurile necesare pentru a transforma aceasta viziune integrata in realitate practica. Spania va organiza in ianuarie 2009 o conferinta pentru a lansa o noua campanie impotriva foametei globale. Inca o data, Madridul propune metode practice si inovatoare pentru a trece de la vorbe la fapte, in special pentru a ajuta fermierii saraciti sa primeasca uneltele, semintele si ingrasamintele de care au nevoie pentru a spori productivitatea, veniturile si siguranta alimentara.
Primul-ministru al Australiei, Kevin Rudd, lupta si el in prima linie impotriva problemelor globale – el a initiat un plan curajos de combatere a schimbarilor climatice si propune noi mijloace practice de atingere a ODM. Australia a pus la bataie bani seriosi pentru a impulsiona cresterea productiei de hrana pe baza liniilor propuse de Spania. Un alt plan al guvernului australian vizeaza un program intensificat de actiune in beneficiul economiilor insulare sarace din Pacific, amenintate in plus si de mari probleme de mediu.
Tarile cele mai sarace au reactionat la aceste eforturi prin propriile actiuni. Malawi, unul dintre cele mai pauperizate state africane, fara iesire la mare, si-a dublat productia de hrana din 2005 pana in prezent. Sub regimul presedintelui Bingu wa Mutharika a fost pus in practica un program ambitios de asistenta pentru cei mai saraci dintre fermieri; programul a avut un asemenea succes incat este copiat in multe locuri din Africa.
Guvernul din Mali, condus de presedintele Amadou Toumani Touré, a adresat la randul sau de curand o provocare majora comunitatii mondiale. Tara doreste sa intensifice investitiile in agricultura, sanatate, educatie si infrastructura in 166 dintre comunitatile cele mai sarace. Planurile sunt detaliate, inteligente, credibile si se bazeaza pe succese deja inregistrate. Lumea bogata a promis ca va ajuta Mali, iar Mali a deschis calea prin creativitatea sa.
Ar mai fi nenumarate cazuri de amintit. Uniunea Europeana a lansat un plan de un miliard de euro pentru a ajuta fermierii din zonele rurale. Fundatia Gates, UNICEF, Rotary International si o serie de guverne nationale au reusit sa reduca numarul deceselor cauzate de poliomielita la 1/1000 din rata de acum o generatie, practic eradicand aceasta boala. Eforturi similare au loc pe multe alte fronturi – controlul leprei si al infectiilor cauzate de viermi, iar mai nou un program global major de reducere a deceselor din cauza malariei la aproape zero pana in 2015.
Toate aceste succese, inclusiv multe altele, au in comun un anumit model. Ele s-au inregistrat in combaterea unor riscuri grave si bine definite – cum ar fi productia redusa de alimente sau o anumita boala – si se bazeaza pe un set de solutii bine definite, ca de exemplu, echipamente agricole si materiale pentru fermieri, sau campanii de vaccinare.
Mici proiecte demonstrative probeaza modul in care succesul poate fi obtinut; urmeaza provocarea de a multiplica solutiile "la scara", realizand proiecte nationale sau chiar globale. Este nevoie de initiativa, la nivel de tara si in comunitatea statelor bogate care pot ajuta la lansarea si finantarea solutiilor. Sume modeste de bani, dirijate inspre solutii practice, pot face o diferenta istorica.
Vestile proaste pot anula stirile pozitive, mai ales in timp de criza financiara si nelinisti politice. Dar vestile bune ne arata ca vom pierde batalia impotriva saraciei si mizeriei doar daca abandonam lupta si nu bagam in seama inteligenta si buna vointa ce pot fi mobilizate azi. si probabil ca la anul Statele Unite se vor alatura din nou eforturilor globale cu forte noi, remarcabile, conduse de un presedinte tanar care a spus Americii si lumii foarte corect "Yes, we can".
Jeffrey D. Sachs este profesor de economie si director al Institutului Pamantului la Columbia University
Copyright: Project Syndicate, 2008.
www.project-syndicate.org