» Cabinetul Boc a primit ieri votul de incredere din partea Parlamentului fara emotii, cu un vot zdrobitor: 324 de optiuni in favoarea sa, desi i-ar fi fost suficiente si 236 pentru validare.
» Impotriva s-au adunat 115 voturi, de la senatorii si deputatii PNL si UDMR, ultimii argumentand ca nu pot vota un program de guvernare din care "lipseste problema minoritatilor".
» Tot ieri, ministrii au depus juramantul, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu.
Sedinta comuna a Senatului si a Camerei Deputatilor dedicata investirii noului guvern a fost precedata de o binecuvantare a Cabinetului Boc din partea Patriarhului Daniel si a debutat cu o contestare a ordinii de zi din partea PNL. Prin intermediul deputatului Ioan Timis, liberalii au cerut amanarea dezbaterii pe marginea programului de guvernare si a noului cabinet pe motiv ca nu ar fi fost respectate prevederile constitutionale pe parcursul desemnarii premierului. "Doua din cele patru faze ale investirii Guvernului s-au realizat cu incalcarea normelor si procedurilor constitutionale", a spus Timis de la tribuna, explicand ca desemnarea lui Emil Boc s-ar fi facut fara consultarea partidelor politice.
Deputatul PNL a invocat si introducerea in schema guvernamentala a functiei de premier, fapt pe care l-a catalogat ca fiind in afara Legii fundamentale. Imediat, liberalul a fost contracarat de democrat-liberali si pesedisti. "Obstructionarea mersului normal al sedintei comune de plen este intentionata", a aratat deputatul PDL Ioan Oltean, punctul sau de vedere fiind sustinut cu promptitudine de social-democratul Anghel Stanciu.
Dupa suspendarea interventiilor la initiativa presedintelui Senatului, Mircea Geoana, a venit randul premierului desemnat sa-si prezinte programul de guvernare si echipa. De la mii de kilometri de autostrazi, pensii majorate si salariul minim pe economie crescut la suspendarea drepturilor banesti ale demnitarilor aflati in consiliile de administratie ale societatilor de stat si la obtinerea de rezultate in lupta impotriva coruptiei, a plouat cu promisiuni de la tribuna Parlamentului, toate subsumate sintagmelor "guvernare cumpatata", "responsabilitate", "guvern anticriza" si "asigurarea stabilitatii tarii". "Echipa pe care o aveti in fata va guverna cumpatat. Nu ne putem permite sa irosim banii incredintati de cetateni pe cheltuieli inutile si sfidatoare, pe masini si birouri de lux, pe calatorii si prime fara noima. Adio bugetarilor de lux cu salarii de 30-40 de mii de euro pe luna, din institutiile bugetare! Primele nu vor fi nici mai mari, nici mai mici. S-ar putea sa nu fie!", a declarat Boc, incercand sa convinga de determinarea echipei pe care o conduce. "In aceste conditii economice grele, vin in fata dvs. cu un guvern rezultat din parteneriatul pentru Romania, parteneriat intre PDL si Alianta PSD±PC. Suntem intr-o perioada in care stanga si dreapta sunt obligate sa dea stabilitate vietii noastre economice si politice. Este clar ca cele doua partide, care-si respecta identitatea politica si doctrinara, au si electorate diferite. Asta nu inseamna ca exista un popor de dreapta impotriva unuia de stanga, exista un sigur popor, poporul roman, capabil sa depaseasca o situatie grea", a mai spus Boc, adaugand ca "mandatul Guvernului este de patru ani".
A urmat apoi prezentarea membrilor Executivului, intr-un stil asemanator introducerii in scena a unor vedete de cinema si in ropotele de aplauze a trei treimi dintre senatori si deputati.
In tot acest timp, de la balcoanele salii de plen membrii gruparii studentesti autointitulate "Militia spirituala" au agitat bannere prin care si-au manifestat protestul fata de alianta PSD-PDL. "Boc, nu te bagam in seama. Tu esti doar o holograma", "Triumviratul impotriva Romaniei: Basescu, Voiculescu, Geoana, papusari fara coloana" sau "Ceea ce vedem nu e real, e doar cosmarul celor care au murit in ’89 pentru un ideal", au fost doar cateva dintre lozincile afisate. Studentii au parasit sala in momentul in care la tribuna Parlamentului a urcat fostul premier Calin Popescu Tariceanu. In opinia acestuia, coalitia PSD-PDL ar fi imorala, iar programul de guvernare ar "lasa mult de dorit".
"Program de guvernare fara nici o idee, fara nici un plan", "lipsit de viziune", "program al lui traim si vedem", "programul de guvernare Basescu-PSD" au fost doar cateva dintre aprecierile liderului liberal. Comparand noua coalitie guvernamentala cu un mariaj in care mirele "de la o varsta tanara este pus in situatia de a se casatori din interes (…) cu o sotie cam prea trecuta prin viata", Tariceanu a mai aratat ca s-ar fi spulberat mitul "PD este partid de dreapta". Inaintea votului secret, cu bile, Emil Boc a mai dat o lectie de demagogie spunand ca Guvernul sau pleaca la drum cu cea mai proasta, poate, imagine din istoria postdecembrista, dar si-a exprimat convingerea ca "numai impreuna" noii parteneri ar putea face lucruri bune pentru Romania.
La randul sau, senatorul PNL Crin Antonescu a comentat ironic componenta noului guvern. "Am putea vorbi despre faptul ca avem propus un ministru de interne (…) pe care presedintele statului l-a calificat drept mafiot. Am putea vorbi despre turismul ecumenic sub indrumarea roabei lui Dumnezeu Elena, doamna ministru Udrea, am putea vorbi despre cum i-au trecut intr-o noapte spaimele tanarului sau micului domn Paleologu, spaimele de socialisti. Nu-i asa ca sunt si dansii oameni, domnule Paleologu? Nu va mai speriati, ati crescut!", a spus Antonescu, adaugand ca Adriean Videanu si Gheorghe Pogea ar fi "gemenii marmurei".
» Tot ieri, alesii au adoptat legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare. Dezbaterea bugetului pe 2009 va incepe cel mai probabil in ultima saptamana a lunii ianuarie, cand cele doua Camere ar putea fi convocate in sesiune extraordinara.
RAZGANDIRI
» Ajustari in programul de guvernare
» Executivul si-a propus, potrivit variantei finale a programului de guvernare, sa reduca, fata de nivelul anului 2008, cheltuielile cu personalul din administratia publica centrala si locala cu pana la 20% si cheltuielile cu bunurile si serviciile cu 15%.
» A fost mentinuta masura majorarii subventiilor in agricultura, dar fara a se mai preciza termene si procente concrete.
» S-a renuntat si la procentul de 6% din PIB care sa fie alocat pentru sanatate pana in 2012, mergandu-se doar pe "cresterea graduala a resurselor alocate pentru asigurarea unui sistem de sanatate la nivel european".
» Din forma finala lipseste si "tintirea unui salariu minim brut de 500 de euro la data intrarii Romaniei in zona Euro".
» Daca in forma initiala a programului de guvernare, noul Executiv promitea sa asigure sustenabilitatea financiara a sistemului de pensii astfel incat punctul de pensie sa fie de 45% din salariul mediu brut pe economie, in forma finala
s-au "rasturnat" lucrurile: se va atinge tinta de 45% din salariul mediu brut pe economie.
» S-au stabilit totodata limitele in care se va incadra mult discutata pensie sociala minima garantata: va completa pensia pana la 350 de lei pe luna pentru toti pensionarii al caror cuantuam al pensiei se situeaza sub aceasta suma.
» A disparut total si termenul (octombrie 2009, in prima forma) de la care ar fi trebuit sa fie eliminate inechitatile in ceea ce priveste pensiile pentru persoanele incadrate in fostele grupe de munca I si II, precum si pentru conditii speciale si deosebite de munca.
» S-a pierdut si TVA redusa de 5% pentru alimentele de baza.