Pe măsură ce liderii UE se întâlnesc în acest sfârșit de săptămână pentru a căuta un acord privind răspunsul economic al blocului la COVID-19 și bugetul viitor, Piotr Buras din cadrul biroului de la Varșovia al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) a avertizat împotriva oricărui pas în lateral al încălcărilor articolului cu privire la democrație și statul de drept în ceea ce privește Ungaria și Polonia.
Făcând referire la sondajele recente ale ECFR asupra nouă state membre ale UE (grafică și detalii suplimentare mai jos), Piotr Buras a declarat:
„Statele membre ar trebui să fie prudente cu sacrificarea luptei blocului privind încălcarea principiilor sale fundamentale, în scopul obținerii unui compromis cu privire la aspectele financiare ale viitorului buget al UE.„Bugetul UE a vizat întotdeauna reunirea statelor membre, în scopul creșterii economice și politice. Sprijinul financiar acordat guvernelor care încalcă regulile și principiile fundamentale ale UE contrazice ideea integrării europene.UE nu are multe instrumente eficiente pentru a asigura respectarea principiilor sale fundamentale. Cu toate acestea, solidaritatea furnizată de bugetul UE ar putea fi folosită de statele membre pentru a utiliza resursele financiare ale blocului în apărarea democrației și a statului de drept.
„După cum arată sondajele noastre, acestea sunt aspecte cheie pentru europeni – fiecare stat membru sondat dezvăluind un sprijin puternic pentru a garanta că drepturile omului, democrația și statul de drept sunt suficient protejate, ca urmare a crizei COVID.
„Stabilirea unui mecanism transparent de apărare a acestor principii nu va fi ușoară și va trebui calibrată pentru a se asigura că acest lucru nu compromite alte probleme de care alegătorilor le pasă – cum ar fi acțiunea privind o redresare ecologică.
„La această întrebare, cetățenii din fiecare stat membru pe care l-am examinat au fost din ce în ce mai susținători cu privire la îndeplinirea angajamentelor privind schimbările climatice. Statele membre similare – Ungaria și Polonia – își trag călcâiele în tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon. Prin urmare, acordul pe care îl va lua Consiliul European va trebui să protejeze acești piloni gemeni de îngrijorare. „
ECFR a comandat sondajele prin Datapraxis și YouGov în nouă state membre ale Uniunii Europene (UE) – reprezentând două treimi din populația UE și aproximativ aceeași pondere din PIB-ul său, acoperind totodată diferitele părți geografice ale Europei. Țările chestionate în cadrul acestui proiect sunt Bulgaria (1.000), Danemarca (1.000), Franța (2.000), Germania (2.000), Italia (1.000), Polonia (1.000), Portugalia (1.000), Spania (1.000) și Suedia (1000).
Mărimile eșantionului în fiecare țară sunt reprezentative.
Sondajele au fost pe teren în următoarele perioade din 2020:· Bulgaria – 23 aprilie – 5 mai· Danemarca – 23 aprilie – 28 aprilie· Franța – 24 aprilie – 28 aprilie· Germania – 24 aprilie – 28 aprilie· Italia – 23 aprilie – 28 aprilie· Polonia – 24 aprilie – 3 mai· Portugalia – 27 aprilie – 9 mai· Spania – 24 aprilie – 4 mai· Suedia – 24 aprilie – 29 aprilie