-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieMicroîntreprinderile pot opta pentru impozit pe profit

Microîntreprinderile pot opta pentru impozit pe profit

Π
ntrucât OUG 79/2018 pentru modificarea Codului Fiscal (n.r. – cea care instituie așa-zisa „Revoluție fiscală“) nu a fost votată nici până acum de Camera Deputaților, din motive rămase neclare, MFP a întocmit rapid un proiect de ordonanță privind microîntreprinderile. Aceasta întrucât se apropie vertiginos 31 martie, dată până la care firmele trebuie să notifice Fiscul cu privire la impozite.

Potrivit proiectului MFP, microîntreprinderile cu un capital social minim de 45.000 lei (circa 10.000 euro) şi cel puţin doi salariaţi vor putea opta pentru plata impozitului pe profit. “Reglementările în vigoare privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu prevăd posibilitatea de a opta pentru aplicarea prevederilor titlului II «Impozitul pe profit».

Luând în considerare necesitatea stimulării antreprenoriatului românesc, precum şi atragerii de noi investitori externi se impune reglementarea posibilităţii microîntreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit în condiţiile constituirii şi menţinerii unui capital social minim în valoare de 45.000 lei. De asemenea, pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, considerăm că se impune şi adăugarea unei condiţii legate de un număr minim de salariaţi”, se arată în Nota de fundamentare a ordonanței.

Consultări de complezență

Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), afirmă că MFP i-a invitat  pe reprezentanții patronilor la consultări rapide pe această temă, pe 26 martie. “E limpede că actul normativ era deja întocmit. Au extras din OUG 79 capitolul privind impozitarea microîntreprinderilor și l-au transformat în ordonanță, fiindcă trece 31 martie și trebuie plătite impozite”, a declarat Cristian Pârvan pentru RL.

Prevedere neconstituțională

Reprezentantul AOAR consideră că noua ordonanță conține o prevedere neconstituțională, referitoare la diferența între modalitățile de sponzorizare pe care firmele au dreptul să o facă, în comparație cu persoanele fizice. Proiectul de OUG stipulează că microîntreprinderile care vor opta să plătească impozite pe venit vor putea să-şi scadă până la 20% din cuantumul acestei sume pentru cheltuieli cu sponsorizarea, care au ca scop susţinerea entităţilor nonprofit şi a unităţilor de cult. Totodată, vor putea sponsoriza și furnizori de servicii sociale acreditaţi cu cel puţin un serviciu social licenţiat.

Reglementările în vigoare privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor nu prevăd deducerea din impozitul datorat a cheltuielilor de sponsorizare. Numai că, spune Cristian Pârvan, microîntreprinderile nu vor avea dreptul să sponsorizeze și ONG-urile civice, care pot primi, însă, sponsorizări din partea persoanelor fizice. „Nu înțelegem de ce o microîntreprindere nu poate sponsoriza un ONG civic, ci doar unul social, în timp ce o persoană fizică poate. În opinia noastră, aceasta este o prevedere neconstituțională“, a subliniat reprezentantul AOAR.

Începând din ianuarie 2018, regimul de impozitare pentru microîntreprinderi a fost modificat. Astfel, pragul veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere şi, în consecinţă, impozitată pe venituri şi nu pe profit, a crescut de la 500.000 euro la 1 milion de euro. Microîntreprinderile plătesc, astfel, un impozit de 1% la venituri dacă au afaceri de până la 1 milion de euro.    

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă